Top

Νέα τάση: Ανήκετε σε αυτή την κατηγορία γονέων;

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Νέα τάση: Ανήκετε σε αυτή την κατηγορία γονέων;
Τι είναι οι... γονείς στενών δεσμών

Νέα τάση: Ανήκετε σε αυτή την κατηγορία γονέων;

Είστε προσκολλημένοι με το παιδί σας; Πριν αποφασίσετε τι είδους γονιός θέλετε να είστε (ή να γίνετε), πρέπει να διαβάστε το παρακάτω κείμενο…

 

Η «μόδα» και οι τάσεις όσον αφορά τη συμπεριφορά  των γονέων αλλάζουν τόσο συχνά, όσο και η μόδα στις πασαρέλες. Οι διαρκείς εναλλαγές αυτών των τάσεων έχουν μια συνέπεια αναπόφευκτη: να γεμίζουν ενοχές και ερωτηματικά τους γονείς: «το κάνω αυτό σωστά;» , «είναι  το καλύτερο για το παιδί μου;», «να κάτσω σπίτι ή να πάω δουλειά;»  κτλ

Η τελευταία τρέλα που έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι οι «γονείς των στενών δεσμών” (Attachment Parenting – ΑΡ) και μάλλον γεννά πολλούς περισσότερους προβληματισμούς από τους παραπάνω για τους γονείς. Πρόκειται για την τάση που θέλει τους γονείς ανταποκρίνονται αμέσως στα μωρά τους όταν κλαίνε, να τα έχουν διαρκώς πάνω τους με μάρσιπο, να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο και αν γίνεται ακόμη και στο ίδιο κρεβάτι.

Η ιδέα αυτή θα ήταν θαυμάσια σε έναν ιδανικό κόσμο, πόσο εφικτό είναι όμως να γίνει κάτι τέτοιο στη σύγχρονη κοινωνία; Οι βασικές αρχές της συγκεκριμένης τάσης μπορεί να θεωρηθούν ιδιαίτερα καταπιεστικές για κάποιους γονείς και να επιφέρουν από προβληματισμό έως και.. εξανθήματα ή άλλες ψυχοσωματικές εκδηλώσεις.

Οι κανόνες είναι απλοί: να θηλάζεις το μωρό σου μέχρι να φθάσει την ηλικία των 3 ετών, να κοιμάσαι μαζί του στο ίδιο δωμάτιο και να μην το αποχωρίζεσαι ποτέ όλη την ημέρα.

Ας τα δούμε όμως όλα αυτά αναλυτικά και ας εξετάσουμε κατά πόσο είναι εφικτά. Η αρχή της  νέας τάσης είναι ο γονιός να είναι «κολλημένος» με το παιδί του, και να το έχει διαρκώς πάνω του σε μάρσιπο. Όμως το να έχεις πάντα μαζί το παιδί σου όπου και να πας (θυμίζει βέβαια λίγο τα καγκουρό) έχει τα θετικά του: καλλιεργεί  την ευαισθησία των γονιών, το άγγιγμα και την αφοσίωση τους, όλα δηλαδή όσα έχει ανάγκη ένα βρέφος. Από την άλλη πλευρά όμως έχει και πρακτικές δυσκολίες, αφού όταν ο γονιός δουλεύει προκύπτουν προβλήματα. Θα πρέπει να αποφασίσει αν θα αφήσει τη δουλειά ή θα παίρνει μαζί του το βρέφος στο γραφείο κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Πολλοί λοιπόν γονείς μπορεί να βρεθούν στο δίλλημα αν θα παρατήσουν τη δουλειά τους ή αν θα εγκαταλείψουν την ιδέα να είναι «γονείς στενών δεσμών». Οικονομικοί και κοινωνικοί λόγοι θα ωθήσουν τις περισσότερες γυναίκες στη δεύτερη λύση. Όσοι πάντως είναι θαυμαστές της τάσης των «γονέων στενών δεσμών» υποστηρίζουν ότι μπορεί μια γυναίκα να δουλέψει και από το σπίτι της. Η εξ΄αποστάσεως  εργασία πάντως που απαιτεί από τη μητέρα στο ένα χέρι να κρατάει το παιδί και με το άλλο να συντάσσει επαγγελματικά emails, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι μια μεγάλη πρόκληση…

Η Χ.Σ μητέρα δύο αγοριών υποστηρίζει ότι η τάση αυτή έχει πολλά θετικά στοιχεία, αλλά είναι προβληματική και χωλαίνει σε πολλά σημεία από πλευρά λογικής και πρακτικής. Μπορεί να γίνει πραγματικός εφιάλτης για τη μητέρα που δεν θα έχει τη δυνατότητα να κάνει ούτε ένα διάλλειμα από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη μητρότητα. Επιπλέον για να είναι ένας γονιός  «αποδοτικός» στον σπουδαίο ρόλο του, θα πρέπει να είναι ήρεμος και συγκεντρωμένος, για να είναι όμως έτσι προϋπόθεση είναι  να έχει χρόνο για να ξεκουραστεί και να γεμίσει τις μπαταρίες του. Ακόμη αυτό το μοντέλο γονέων περιορίζει τα παιδιά, δεν αφήνει περιθώρια ελευθερίας και δεν τους επιτρέπει να γίνουν σταδιακά πιο ανεξάρτητα, αλλά και να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Οι «γονείς στενών δεσμών» ωστόσο διατείνονται ότι είναι προτιμότερο να δημιουργήσεις στο παιδί ένα ασφαλές περιβάλλον έως ότου νιώσει έτοιμο σταδιακά να απομακρυνθεί από αυτό και να αντιμετωπίσει τη ζωή.

Όσον αφορά στο θηλασμό μέχρι την ηλικία των 3 ετών οι υποστηρικτές του συγκεκριμένου μοντέλου θεωρούν ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκφράσει ο γονιός την αφοσίωση του στο παιδί και να του παρέχει ασφάλεια και τη γνώση ότι αντιλαμβάνεται και καλύπτει τις ανάγκες του. «Μπορεί ένα ποτήρι χυμού να έχει τα ίδια οφέλη;», αναρωτιούνται.

Από την άλλη πλευρά οι πιο σκεπτικοί με αυτή την θεωρία διατείνονται ότι ο γονιός έχει να αντιμετωπίσει διάφορα θέματα όπως το κοινωνικό στίγμα που ίσως συνεπάγεται ο θηλασμός σε τόσο προχωρημένη ηλικία, αλλά και πιο πρακτικά προβλήματα όπως η αδυναμία θηλασμού στην περίπτωση που η μητέρα εργάζεται. Εκεί βέβαια οι υποστηρικτές της νέας τάσης προβάλλουν τη λύση της αποθήκευσης του γάλακτος.

Τέλος, σχετικά με τον ύπνο μαζί με το βρέφος, οι  θεωρητικοί του Attachment Parenting υποστηρίζουν ότι προωθεί την αφοσίωση σε αυτό και διευκολύνει τη μητέρα να θηλάζει το μωρό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πολλοί όμως υποστηρίζουν ότι δεν είναι ασφαλές να κοιμάστε με το μωρό καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ένας από τους γονείς  να «πλακώσει» το μωρό με το σώμα του θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του.

Άλλοι πάλι λένε ότι ο ύπνος μαζί με το βρέφος έχει απίστευτα οφέλη  καθώς η στενή επαφή με τη μητέρα συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος του αλλά και της αναπνοής του. Μπορεί  βέβαια από τη μια οι γονείς να έρχονται πιο κοντά με το παιδί, ίσως όμως απομακρύνονται μεταξύ τους, υποστηρίζουν κάποιοι.

Τώρα έχετε σχεδόν όλα τα στοιχεία που χρειάζεστε για να διαπιστώσετε ποιο μοντέλο γονιού σας ταιριάζει. Προτού πάντως αποφασίσετε ποιο είδος γονιού θέλετε να είστε ρίξτε και μια ματιά στα παρακάτω links

Περισσότερα:

http://www.attachmentparenting.org/

http://mamalydia.wordpress.com/tag/attachment-parenting/

→Η εξιδανίκευση της μητρότητας έχει το τίμημά της

→Αταξίες τέλος! Πως να βάλετε όρια στο παιδί σας

→Μαμάδες (ξεκούραστες) εν δράσει. Γεμίστε τις μπαταρίες σας

 

No Comments

Post a Comment