Top

Η εξιδανίκευση της μητρότητας έχει το τίμημά της

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Η εξιδανίκευση της μητρότητας έχει το τίμημά της
Ποιό είναι το τίμημα της μητρότητας;

Η εξιδανίκευση της μητρότητας έχει το τίμημά της

Οι μητέρες που θεωρούν τα παιδιά τους το κέντρο της ζωής τους, ίσως θέτουν δυνητικά τον εαυτό τους σε αυξημένο κίνδυνο…

 

…να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες που ασχολούνται επισταμένως με τα μικρά αγγελούδια τους και πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι γονείς από τους συζύγους τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη.

Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την Kathryn Rizzo από το Πανεπιστήμιο Mary Washington, ανέφερε ότι η ανατροφή των παιδιών απαιτεί ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων.

Πολλές γυναίκες εξιδανικεύουν τη μητρότητα θεωρώντας ότι αποτελεί μια από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες στη ζωή τους. Ωστόσο έχει διαπιστωθεί πως η ενασχόληση με τη φροντίδα των παιδιών μπορεί να προκαλέσει περισσότερο στρες από ό,τι τους προκαλεί  η δουλειά τους.

Επίσης η εμμονή με το ρόλο της μητρότητας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος και αισθήματα ενοχής, ιδίως στις γυναίκες, σύμφωνα με τη Rizzo και την ομάδα της που διεξήγαγαν τεστ στο πλαίσιο της μελέτης.
Χρησιμοποιώντας ένα online ερωτηματολόγιο, ρώτησαν 181 μητέρες παιδιών κάτω των πέντε ετών σχετικά με τις πεποιθήσεις για τον ρόλο τους ως μητέρες.

Στις ερωτήσεις περιλαμβάνονταν το κατά πόσο θεωρούσαν ότι οι μητέρες είναι ο πιο απαραίτητος από τους δύο γονείς, αν η ευτυχία των γονιών πηγάζει από τα παιδιά και αν οι γονείς θα πρέπει να θυσιάζουν τα πάντα για τις ανάγκες του παιδιού.

Συνολικά, οι γυναίκες φάνηκαν ικανοποιημένες από τη ζωή τους, αλλά είχαν μέτρια επίπεδα στρες. Ωστόσο, το ένα πέμπτο των γυναικών που εμφάνιζαν συμπτώματα κατάθλιψης, ήταν πολύ πιο πιθανόν να επιδοκιμάσουν την αφοσίωση με πάθος στον ρόλο του γονέα.

Όταν το επίπεδο της στήριξης της οικογένειας ελήφθη υπόψη, οι μητέρες που πίστευαν ότι οι γυναίκες αποτελούν τον πιο… σημαντικό από τους δύο γονείς φάνηκαν λιγότερο ικανοποιημένες από τη ζωή τους.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναρωτήθηκαν και κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Αφού οι  γυναίκες  που έχουν εμμονή με τη  μητρότητα αναλαμβάνουν έναν ρόλο που συνδέεται με τόσα πολλά αρνητικά για την ψυχική υγεία αποτελέσματα, γιατί οι γυναίκες αυτές εξακολουθούν να αντιδρούν έτσι;», «Ίσως επειδή θεωρούν ότι θα γίνουν καλύτερες μητέρες, αν είναι πρόθυμες να θυσιάσουν τη δική τους ψυχική υγεία για την ενίσχυση του γνωστικού, κοινωνικού και συναισθηματικού προφίλ των παιδιών τους».

«Στην πραγματικότητα, η εμμονή στην άσκηση του γονικού ρόλου, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στα παιδιά από αυτό που οι γονείς επιδιώκουν».

→Διώξτε την κατάθλιψη, χαμογελάστε ξανά

→5 μύθοι για το στρες που πρέπει να γνωρίζετε!

→Αταξίες τέλος! Πως να βάλετε όρια στο παιδί σας

→Μαμάδες (ξεκούραστες) εν δράσει. Γεμίστε τις μπαταρίες σας

No Comments

Post a Comment