Top

Διαβάστε μια ανατρεπτική έρευνα για τις στερητικές δίαιτες

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Διατροφή - αδυνάτισμα  / Διαβάστε μια ανατρεπτική έρευνα για τις στερητικές δίαιτες
Κάνουν καλό οι στερητικές δίαιτες;

Διαβάστε μια ανατρεπτική έρευνα για τις στερητικές δίαιτες

Οι δίαιτες αστραπή ή η  μειωμένη πρόσληψη τροφής κάνουν καλό ή βλάπτουν; Διαβάστε τι λένε οι ειδικοί ανατρέποντας τα δεδομένα

 

Στο ψυγείο της μητέρας μου βρίσκεται καρφιτσωμένο ένα χαρτάκι κιτρινισμένο από το 1975 που γράφει το μενού μιας δίαιτας – αστραπή δύο εβδομάδων. Πέρασαν κοντά 37 χρόνια από τότε που αποφάσισε ότι έπρεπε να ρίξει μαύρη πέτρα στο αμαρτωλό (διατροφικά πάντα) παρελθόν της και να άρχισει να προσέχει το βάρος της. Αυτό το χαρτάκι πάνω στο ψυγείο το κρατάει ως αναμνηστικό για να της θυμίζει τη δύναμη της θέλησης που είχε επιδείξει. Η ύπαρξη του είναι απόδειξη της πίστης που είχε σε αυτόν τον σκοπό.

Θυμάμαι ότι ανάμεσα στα άλλα βασανιστήρια στα οποία υπέβαλλε τον εαυτό της όταν έκανε δίαιτα ήταν να τρώει κάθε πρωί μια φρυγανιά με έναν σκέτο πικρό καφέ. Το μεσημέρι έτρωγε ένα πολύ μικρό κομμάτι κρέας ή μια φέτα ζαμπόν με λαχανικά και το βράδυ κάτι αντίστοιχο. Οι θερμίδες που λάμβανε καθημερινά δεν ξεπερνούσαν τις 600 με 700.

Τώρα στα 75 της έχει απαλλάξει τον εαυτό της από αυτό το κουραστικό καθήκον και έχει «πάρει σύνταξη» από τις αυστηρές δίαιτες, αλλά όπως και πολλές άλλες γυναίκες της εποχής της έχει την πεποίθηση ότι περιστασιακά ένα δεκαπενθήμερο αυστηρών διατροφικών περιορισμών μπορεί να είναι το κλειδί όχι μόνο για μια άψογη σιλουέτα αλλά και καλή  υγεία.

Οι πολύ αυστηρές δίαιτες και τα αυστηρά διατροφικά πλάνα έχουν φύγει από τη μόδα εδώ και μερικές δεκαετίες. Οι δίαιτες αστραπή υποτίθεται σήμερα ότι περιορίζουν τον μεταβολισμό και έχουν ως αποτέλεσμα την πρόσληψη βάρους με τη διακοπή τους.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η σταθερή απώλεια βάρους είναι αποτελεσματικότερη από την πείνα. Ωστόσο επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι οι περίοδοι μειωμένης ή στέρησης της τροφής μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο των χημικών ουσιών που παράγει το σώμα μας και οι οποίες σχετίζονται με την εκδήλωση διαφόρων παθήσεων αλλά και με την επίσπευση της γήρανσης του οργανισμού.

Πρόσφατες μελέτες σε ζώα που τρέφονται με λίγες θερμίδες ανακάλυψαν ότι  τα λεπτότερα (χωρίς να είναι όμως λιποβαρή ή να υποσιτίζονται) είναι  πιο υγιή και έχουν πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο από τα άλλα ζώα.

Το κλειδί, λένε οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Μακροζωίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, είναι μια ορμόνη παρόμοια με την ινσουλίνη, ο αυξητικός παράγοντας 1 (IGF-1). Η ορμόνη αυτή κρατάει  τα κύτταρά μας συνεχώς ενεργά. Για να καταλάβετε το ρόλο της ορμόνης αυτής σκεφτείτε ότι οδηγείτε με το πόδι σας στο πεντάλ του γκαζιού συνεχώς. Η διαδικασία αυτή φαίνεται πολύ εύκολη στην αρχή,  όσο δηλαδή το σώμα σας είναι λαμπερό και νέο, αλλά αν συνεχίσετε με αυτόν τον ρυθμό να πατάτε γκάζι για πολύ ώρα το σώμα σας θα καταρρεύσει. Σύμφωνα λοιπόν με τον καθηγητή Valter Longo, διευθυντή του Ινστιτούτου Μακροζωίας, ένας τρόπος για να… πάρετε το πόδι από το γκάζι, και να μειωθούν τα  επίπεδα της  IGF-1 δραματικά, όπως και της χοληστερόλη ή της αρτηριακής πίεσης, είναι η νηστεία.

«Χρειαζόμαστε επαρκή επίπεδα IGF-1 και άλλων αυξητικών παραγόντων, καθώς μεγαλώνουμε, αλλά τα υψηλά επίπεδα της αργότερα στη ζωή μας φαίνεται να οδηγούν σε επιτάχυνση της γήρανσης», λέει ο ειδικός. Τα στοιχεία της έρευνας προέκυψαν από ζώα: τα ποντίκια Laron έχουν υποστεί γενετική τροποποίηση ώστε να μην ανταποκρίνονται στην  IGF-1. Τα συγκεκριμένα ποντίκια είναι μικρά, αλλά χαίρουν μακροζωίας,  αφού ζουν 40% περισσότερο από το μέσο όρο των ποντικών και έχουν «ανοσία» στον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Επομένως η μητέρα μου και η γενιά της είχαν δίκιο με τους αυστηρούς διατροφικούς περιορισμούς στους οποίους υπέβαλλαν τους εαυτούς τους; Είναι η προσπάθεια να είμαστε αδύνατοι καλή και για την υγεία μας;

Ο Matthew Piper, από το ινστιτούτο  «Healthy Ageing», στο πανεπιστήμιο College του Λονδίνου, λέει ότι έρευνες σε μαϊμούδες έδειξαν ότι οι περιορισμοί στην διατροφή μπορεί να καθυστερήσουν ή να απομακρύνουν το ενδεχόμενο καρκίνου, καρδιαγγειακών και διαβήτη αργότερα στη ζωή μας καθώς μεγαλώνουμε.

Από την άλλη πλευρά βέβαια δεν πρέπει να ξεχνούμε και τους προγόνους μας που έλεγαν «παν μέτρον άριστον».

→Οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών δεν προστατεύουν την καρδιά

→Ρίξτε την αρτηριακή πίεση… τρώγοντας

→Τα μυστικά για να έχει αποτέλεσμα η δίαιτα σας!

→Χάστε κιλά με 8 απίθανους τρόπους

→Τα νούμερα που αδυνατίζουν: Ώρα για το νέο σας σώμα!

→10 τρόποι να χάσετε τα περιττά κιλά στο…πι και φι!

→Αποφύγετε τις “κρυμμένες” θερμίδες και χάστε κιλά!

Πηγή: Dailymail

No Comments

Post a Comment