Top

Περιττά κιλά: 5 αιτίες και…5 λύσεις για να τα διώξετε!

Lifezone.gr / Διατροφή  / Διατροφή για αδυνάτισμα  / Περιττά κιλά: 5 αιτίες και…5 λύσεις για να τα διώξετε!
Περιττά κιλά: 5 αιτίες και...5 λύσεις

Περιττά κιλά: 5 αιτίες και…5 λύσεις για να τα διώξετε!

Μήπως παρόλο που το προσπαθείτε, δεν καταφέρνετε να χάσετε κιλά; Οι επιστήμονες μας αποκαλύπτουν πέντε συχνές αιτίες…

 

…που συχνά δεν υποψιαζόμαστε και προτείνουν λύσεις

1ος λόγος: Τα γονίδια

Πολλοί παχύσαρκοι ή υπέρβαροι έχουν συχνά και παχύσαρκους γονείς. Σύμφωνα με έρευνες ενδέχεται να υπάρχει γενετική προδιάθεση για την παχυσαρκία. Ερευνητές από το Miriam Hospital υποστηρίζουν ότι τα άτομα με παραλλαγές σε ορισμένα γονίδια που σχετίζονται με την παχυσαρκία τείνουν να τρώνε περισσότερα γεύματα και σνακ, καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες την ημέρα και συχνά επιλέγουν τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη.

Στην περίπτωση αυτή δεν έχετε βέβαια τη δυνατότητα να αλλάξετε τα γονίδιά σας, μπορείτε όμως  να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να είστε περισσότερο προσεκτικοί με τη διατροφή σας. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας είναι ζωτικής σημασίας στην απώλεια βάρους, ανεξάρτητα από τα γενετικά χαρακτηριστικά, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή μπορεί, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, να ανατρέψουν τη γενετική προδιάθεση. Επιπλέον οι επιστήμονες θεωρούν ότι αναγνωρίζοντας τα γονίδια που εμπλέκονται στην παχυσαρκία θα μπορέσουν με μελλοντικές τους παρεμβάσεις να συμβάλλουν  στον έλεγχο της σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση.

→Εσείς θέλετε να χάσετε κιλά το… σώμα σας όμως όχι!

 

2ος λόγος: Ο «τεμπέλικος» μεταβολισμός σας

Λέγοντας μεταβολισμό εννοούμε στην πραγματικότητα το μεταβολικό ρυθμό δηλ. το ρυθμό με τον οποίο το σώμα μας καίει θερμίδες. Ο ρυθμός αυτός είναι διαφορετικός από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως, η ηλικία (με την πάροδο των χρόνων μειώνεται), το ύψος, το στρες, οι ορμόνες, οι αλλαγές της θερμοκρασίας και η κληρονομικότητα.

Πολλοί ενοχοποιούν το μεταβολισμό τους για τα περιττά τους κιλά, όμως στην πραγματικότητα οι περισσότεροι  υποτιμούμε τις ποσότητες που τρώμε. Αν θέλετε να χάσετε βάρος καλό είναι να μετράτε τις θερμίδες που λαμβάνετε. Επιπλέον οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας είναι η φυσική δραστηριότητα.

Για να ενισχύσετε λοιπόν το μεταβολισμό σας, πρέπει να γίνετε πιο δραστήριοι. Το πόσο θα αυξηθεί ο μεταβολισμός σας , εξαρτάται από τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης καθώς επίσης και από το πώς λειτουργούσε ο μεταβολισμός σας πριν ξεκινήσετε να αθλείστε (αν ήσαστε αρχάριοι ίσως θα δυσκολευτείτε περισσότερο μέχρι να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας).

→Αυξήστε το μεταβολισμό σας

→Μπορώ να αλλάξω τον μεταβολισμό μου;

 

3ος λόγος: Οι στερητικές δίαιτες

Στην περίπτωση που υποβάλετε τον οργανισμό σας σε αυστηρές δίαιτες, τότε υπάρχει κίνδυνος είτε να μην αδυνατίσετε, είτε να ξαναπάρετε σύντομα τα κιλά που χάσατε. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η σταθερή απώλεια βάρους είναι αποτελεσματικότερη από τις στερήσεις και την πείνα. Τι μπορείτε να κάνετε αν θέλετε να αδυνατίσετε και να χάσετε οριστικά τα περιττά κιλά;

Απευθυνθείτε σε κάποιον διαιτολόγο ή αν δεν έχετε τη δυνατότητα (π.χ. για οικονομικούς λόγους) ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς ακρότητες. Μπορεί να χάσετε κιλά με πιο αργούς ρυθμούς, όμως έχετε λιγότερες πιθανότητες να τα ξαναπάρετε και μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Μην παρασυρθείτε ακολουθώντας την καταπληκτική δίαιτα που σας συνέστησε μια φίλη ή ένας φίλος σας, το ότι αδυνάτισε εκείνος δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλη και για σας.

→Δίαιτα τέλος. Χάστε κιλά με 19 αλλαγές

 

4ος λόγος: Ο θυρεοειδής

«Η δυσκολία ρύθμισης του βάρους (η αύξηση ή μείωση του) παρά τη σωστή διατροφή, το αίσθημα φουσκώματος ή πρηξίματος, ή η απώλεια μυϊκής μάζας, συχνά οφείλονται σε κακή λειτουργία του θυρεοειδούς», μας λέει η κ. Ρωξάνη Τόκου Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος.

Αν λοιπόν έχετε παρατηρήσει αδικαιολόγητες αλλαγές στο βάρος σας, ίσως είναι ώρα να ελέγξετε το θυρεοειδή σας και θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό. Στην περίπτωση που ευθύνεται ο θυρεοειδής μπορεί να αντιμετωπίζετε και αλλά συμπτώματα, όπως λ.χ. να κουράζεστε εύκολα, αλλαγές στην όρεξη, τριχόπτωση κ.α.

→9 λόγοι για να ελέγξουμε το θυρεοειδή μας

→Οι συμβουλές της ενδοκρινολόγου για το θυρεοειδή

 

5ος λόγος: Η έλλειψη ύπνου

Εάν σας λείπει ύπνος και έχετε περιττά κιλά, τότε ξεκινήστε να κοιμάστε περισσότερο. Η έλλειψη ύπνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενδέχεται να μειώσει τα επίπεδα μιας ορμόνης που ελέγχει το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, ενώ από την άλλη ενισχύει μια άλλη ορμόνη, η οποία «ανοίγει» την όρεξη.

Γάλλοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Λιόν, παρουσίασαν έρευνα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, και σύμφωνα με αυτή, κάποιος που κοιμάται λίγες ώρες, μπορεί να νιώσει πιο έντονο κατά 25% το αίσθημα της πείνας με αποτέλεσμα να καταναλώνει καθημερινά 350 έως 500 περισσότερες θερμίδες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να κοιμόμαστε κάτω από 6 ώρες την ημέρα, ενώ το ιδανικό είναι να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες.

→Πέστε για ύπνο ενώ είστε…ξύπνιοι! 5 βήματα

→Πόσες ώρες ύπνου μπορούν να σας αδυνατίσουν;

→Εξαφανίστε το σωματικό λίπος με… 4 κινήσεις!

→Νέα έρευνα: Χάστε κιλά γρήγορα με τον πιο απλό τρόπο!

→Τα top 5 φρούτα για επίπεδη κοιλιά

→Περιττά κιλά: Πότε φταίει το μυαλό σας; Τι λένε οι ειδικοί

→Αποφύγετε τις “κρυμμένες” θερμίδες και χάστε κιλά!

Χάστε κιλά με 8 απίθανους τρόπους

→Δίαιτα τέλος. Χάστε κιλά με 19 αλλαγές

Πηγή: Pathfinder

{jcomments on}

No Comments

Post a Comment