Top

Ο ειδικός συμβουλεύει πως να αυξήσουμε το μεταβολισμό μας

Lifezone.gr / Διατροφή  / Διατροφή για αδυνάτισμα  / Ο ειδικός συμβουλεύει πως να αυξήσουμε το μεταβολισμό μας
Αυξήστε το μεταβολισμό με σωστή διατροφή

Ο ειδικός συμβουλεύει πως να αυξήσουμε το μεταβολισμό μας

Τροφές, αλλά και «κόλπα» που θα εκτοξεύσουν τον μεταβολισμό σας και θα σας βοηθήσουν στο αδυνάτισμα…

 

Γράφει ο Δημήτρης Γρηγοράκης

Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες προκειμένου να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας. Για παράδειγμα οι καρποί αγριοτριανταφυλλιάς, αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα φλαβονοειδών και βιταμίνης C. Υποβοηθούν τις προσπάθειες αποτοξίνωσης, ενώ βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, προσφέροντας έτσι στον οργανισμό την ευκαιρία κινητοποίησης του κοιλιακού λίπους.

Φασόλια: Πλούσια πηγή φυτικών ινών, φασολαμίνης και γλουταμίνης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης, ελαττώνοντας την απορρόφηση του διατροφικού λίπους.

Ψάρι: Αποτελεί εξαιρετική πηγή τεσσάρων ουσιωδών συστατικών για τη μείωση του κοιλιακού λίπους. Συγκεκριμένα, περιέχει πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας (αυξάνουν περισσότερο τη θερμογένεση), ω-3 λιπαρά (ελαττώνουν τα επίπεδα γκρελίνης και βοηθούν στον έλεγχο του στρες), ασβέστιο (συμβάλλει γενικότερα στην ελάττωση του σωματικού λίπους) και ψευδάργυρο.

Ελαιόλαδο: Η αντικατάσταση μέρους του διατροφικού λίπους με ελαιόλαδο, όχι μόνο αυξάνει τη μεταγευματική θερμογένεση (επιπρόσθετη απώλεια θερμίδων), αλλά επίσης βελτιώνει το μεταβολισμό των υπόλοιπων τροφίμων του γεύματος και τη βιοδιαθεσιμότητα των συστατικών τους. Έτσι, ο οργανισμός μπορεί να προμηθευτεί με μικρότερη ποσότητα τροφής περισσότερα θρεπτικά συστατικά κι αυτό μειώνει τις απαιτήσεις του σε ενέργεια, επομένως και την αναζήτηση φαγητού.

Τσάι: Τα τσάγια που περιέχουν περισσότερες ενεργές κατεχίνες, όπως το μαύρο και το πράσινο, αυξάνουν την ικανότητα για προσπάθεια, μειώνουν την επιθυμία για υδατάνθρακες και προκαλούν ήπια θερμογένεση. Πιείτε 2-4 φλιτζάνια τσάι ημερησίως, αντικαθιστώντας τον καφέ ή άλλα διεγερτικά ροφήματα. Η λήψη τσαγιού πριν από την αερόβια άσκηση, αυξάνει το μεταβολισμό και επιταχύνει την οξείδωση του λίπους.

Κατσικάκι: Αποτελεί άριστη πηγή του συνένζυμου Q-10, L-καρνιτίνης, αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAAS) και συζευγμένου γ-λινολεϊκού οξέος (CLA). Το συνένζυμο Q-10 είναι απαραίτητο για να παραχθεί ενέργεια από τα μιτοχόνδρια. H L-καρνιτίνη αυξάνει το ρυθμό μεταφοράς των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια. Τα BCAAS (λευκίνη, ισολευκίνη, βαλίνη) βοηθούν στη μείωση του κοιλιακού λίπους στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης υποθερμιδικής δίαιτας. Το CLA συμβάλλει στην ελάττωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα.

Αντιοξειδωτικά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού

Τα αντιοξειδωτικά είναι ό, τι πιο καινοτόμο στην επιστήμη της διατροφής. Ο όρος «αντιοξειδωτικά» μπήκε στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και ανέτρεψε όλα όσα πιστεύαμε μέχρι πρότινος για τον πρωταγωνιστικό ρόλο των βιταμινών. Μέσα στις τροφές υπάρχουν εκατοντάδες αντιοξειδωτικά, που είτε ενισχύουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού, είτε διαθέτουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν απευθείας τις ελεύθερες ρίζες και να περιορίζουν ή να αποτρέπουν τις οξειδωτικές φθορές που προκαλούν.  Όταν τα αντιοξειδωτικά λείπουν από τον οργανισμό, αυτός δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά. Η απουσία τους λοιπόν, συνδέεται με μια σειρά από ασθένειες, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn και τόσα άλλα.

Δείκτης Orac

Εδώ έρχεται να δώσει την λύση ο δείκτης ORAC. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μονάδα μέτρησης των αντιοξειδωτικών ουσιών στις τροφές. Όπως οι θερμίδες απεικονίζουν την ενέργεια που παρέχουν οι τροφές, έτσι και ο δείκτης ORAC μετρά την ικανότητα αντιοξειδωτικής δράσης τους. Είναι το αντιοξειδωτικό «νόμισμα» του οργανισμού, δηλαδή η μονάδα μέτρησης της αντιοξειδωτικής απαίτησης του οργανισμού και πρόσληψης από τα τρόφιμα, όπως ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση της ενέργειας (θερμίδων). Η διατροφή σε φυσιολογικές καταστάσεις, βάσει της σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας (U.S.D.A.), θα πρέπει να περιέχει καθημερινά 30005000 μονάδες ORAC. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως ο καθένας έχει τις δικές του ατομικές ανάγκες σε μονάδες ORAC, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις θερμίδες.           Τα πάντα για τη δίαιτα ORAC

Τροφές με υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα ORAC (>6.000 ORAC / 100 γρ.) αποτελούν τα δαμάσκηνα (αποξηραμένα και φρέσκα), τα αποξηραμένα μήλα, τα φασόλια, οι φακές, τα πράσινα φασολάκια, οι αγκινάρες, τα καρύδια, τα φουντούκια, τα διάφορα βότανα και μυρωδικά, το ακατέργαστο ρύζι και η μαύρη σοκολάτα. Σύμφωνα με τη διατροφή που βασίζεται στη φιλοσοφία Orac, πρέπει να προσέξει κανείς όχι μόνο τις θερμίδες που προσλαμβάνει κάθε μέρα, αλλά και τις αντιοξειδωτικές ουσίες. Μια μεσοθερμική διατροφή, 1000 με 1500 θερμίδες την ημέρα, σε συνδυασμό με τα απαραίτητα τρόφιμα για την ικανή πρόληψη αντιοξειδωτικών θα ενεργοποιήσουν δραστικά το μεταβολισμό.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ

ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, MSc

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

www.apisxnansis.gr & www.logodiatrofis.gr

 

No Comments

Post a Comment