Top

Ταξίδι στη Σάμο. Διαμονή, παραλίες, αξιοθέατα

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Ταξίδι στη Σάμο. Διαμονή, παραλίες, αξιοθέατα
images/stories/samos_center.JPG

Ταξίδι στη Σάμο. Διαμονή, παραλίες, αξιοθέατα

Η Σάμος συνδυάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την κατατάσσουν σε έναν από τους πιο μαγευτικούς και ελκυστικούς προορισμούς για διακοπές.

 

Νησί του ανατολικού Αιγαίου με μεγάλη τουριστική κίνηση διακρίνεται για τα πανέμορφα τοπία της, τα χωριά, τις μαγευτικές παραλίες, αλλά και για τα τουριστικά αξιοθέατα της. Η Σάμος είναι η πατρίδα του φιλόσοφου και μαθηματικού Πυθαγόρα, του αστρονόμου Αρίσταρχου που σχεδίασε τον πρώτο ηλιοκεντρικό χάρτη, αλλά και του φιλόσοφου Επίκουρου.

Καταπράσινο νησί, παρά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της βλάστησης και βουνών, βρίσκεται μόλις 10 ναυτικά μίλια από την Ικαρία και χωρίζεται με μια λωρίδα φάρδους 1500 μέτρων από την Τούρκικη ακτή.

Πως θα πάτε:

Στη Σάμο μπορείτε να πάτε είτε αεροπορικώς, το νησί συνδέεται με καθημερινές πτήσεις διάρκειας περίπου 45 λεπτών, είτε ακτοπλοϊκώς. Το ταξίδι με το πλοίο της γραμμής διαρκεί περίπου 10 ώρες και καλό είναι να έχετε κλείσει καμπίνα. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή του ταχύπλοου. Τα πλοία σταματούν πρώτα στο Καρλόβασι και μια ώρα περίπου μετά φτάνουν στο Βαθύ. Όταν φτάσετε στο νησί, αν δεν έχετε πάρει αυτοκίνητο, μπορείτε να ενοικιάσετε αμάξι με 35-45 ευρώ ημερησίως καθώς οι διαδρομές είναι μεγάλες. Οι συγκοινωνίες ωστόσο του νησιού, για όσους εν έχετε μεταφορικό μέσο, θα σας φανούν ικανοποιητικές, αφού τα δρομολόγια είναι συχνά. Το νησί διαθέτει και μεγάλο αριθμό ταξί.

Μοναδικοί οικισμοί :

Πρωτεύουσα της Σάμου είναι το κάτω Βαθύ με το κυρίως λιμάνι και συμπρωτεύουσα είναι το Καρλόβασι, η πόλη των φοιτητών, που διαθέτει και αυτό λιμάνι. Ιδιαίτερος οικισμός του νησιού είναι το Βαθύ, με θέα ολόκληρο το λιμάνι. Αν έχετε αντοχές, τότε ένας ανηφορικός περίπατος από το κάτω Βαθύ προς το Βαθύ είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή ακόμη και για να γυμναστείτε καθώς τα στενά σοκάκια απαγορεύουν την άνοδο στον οικισμό με αυτοκίνητο. Όταν φτάσετε όμως στο ανώτερο σημείο το Βαθύ θα σας ανταμείψει με τα υπέροχα γραφικά σπιτάκια, τον καθαρό Αιγαιοπελαγίτικό αέρα, αλλά και τη θέα που μαγεύει.

Το Πυθαγόρειο είναι ένας οικισμός κυρίως τουριστικός με δεκάδες καφετέριες και ταβέρνες ικανοποιώντας ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Ο οικισμός είναι δίπλα στη θάλασσα και απέχει μόλις 15 λεπτά από το λιμάνι. Το χωρίο Μυτιληνιοί, Μαραθόκαμπος και Κουμαδαραίοι, Κοκκάρι και Μανωλάτες είναι ορισμένοι από τους οικισμούς που πρέπει σίγουρα να επισκεφτείτε.

Οι Μανωλάτες βρίσκονται 25 χιλιόμετρα από το Βαθύ και για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να οδηγήσετε περίπου 6 χιλιόμετρα ανηφορικό δρόμο μέσα από ένα υπέροχο δάσος. Στη διαδρομή θα συναντήσετε και μια πηγή νερού από τα πεντακάθαρα νερά της περιοχής από την οποία αξίζει να πείτε νερό.

Διαλέξτε την παραλία που σας ταιριάζει:

Το νησί σίγουρα θα σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους, αφού διαθέτει πεντακάθαρες γαλάζιες παραλίες για την οικογένεια, απομονωμένες,  αλλά και άριστα οργανωμένες που σίγουρα θα λατρέψετε.

Αν βρεθείτε στη Σάμο με την οικογένεια σας, τότε μια από τις καλύτερες επιλογές είναι η παραλία «Ψιλή άμμος» μήκους 200 μέτρων. Η παραλία με την ψιλή άμμο και τα ρηχά νερά είναι ιδανική για τα παιδιά σας, αλλά και για εσάς, αφού μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο είτε στην οργανωμένη παραλία είτε λίγο πιο δίπλα στα δέντρα που θα σας προσφέρουν την απαραίτητη σκιά από τον Σαμιώτικο ήλιο.

psili_amos_view

Η παραλία της «Τσαμαδού» έχει χαλίκια και βρίσκεται δίπλα στο χωριό Κοκκάρι. Είναι μια από τις καλύτερες παραλίες της Σάμου που προτείνουν τα ταξιδιωτικά γραφεία. Η παραλία είναι οργανωμένη, τα νερά της είναι καταγάλανα και ένα μέρος της χρησιμοποιείται από γυμνιστές.

tsamadou_beach

 

Που να μείνετε:

Το νησί έχει αναρίθμητα ξενοδοχεία και studios για όλα τα γούστα και όλες τις… τσέπες. Αν επιλέξετε να μείνετε στο Βαθύ, θα βρείτε ξενοδοχεία κατά μήκος του λιμανιού, στα στενάκια, αλλά και ορισμένα δωμάτια λίγο πριν μπείτε στο λιμάνι με θέα το Βαθύ.

Για διαμονή εκτός της πόλης το life zone σας προτείνει το ξενοδοχείο “Elena apartments” που βρίσκεται στην περιοχή «Ψιλή άμμος» και απέχει περίπου 10 λεπτά από το Βαθύ. Το ξενοδοχείο βρίσκεται ακριβώς στην θαυμάσια οργανωμένη παραλία «Ψιλή άμμος». Στην περιοχή υπάρχει ταβέρνα και η πρόσβαση στο ξενοδοχείο μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο, ταξί ή μοτοσικλέτα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22730.23645

Μην ξεχάσετε στη Σάμο:

  • Να δοκιμάσετε τα γλυκά βραβευμένα κρασιά του νησιού. Η Σάμος είναι γνωστή για την παραγωγή του γλυκού μοσχάτου «Νέκταρ» και ξεχωρίζει για τα 25 αμπελοχώρια που εκτείνονται σε έκταση 16.000 στρεμμάτων. Κάθε Αύγουστο μάλιστα στο νησί γίνεται η γιορτή του κρασιού που αξίζει να ζήσετε. Σας προτείνουμε το Golden Samaina και το Vin Doux.

 

  • Να δείτε από κοντά τους φυσικούς καταρράκτες που βρίσκονται στο Καρλόβασι της Σάμου στην περιοχή Ποτάμι. Για να φτάσετε στο πρώτο καταρράκτη θα περάσετε από ένα παραδεισένιο μονοπάτι που θα σας οδηγήσει σε μια ξύλινη σκάλα. Εκεί θα επιλέξετε ή να ανέβετε τα 60 ξύλινα σκαλοπάτια για να φτάσετε σε μια καφετέρια-ταβέρνα με θέα το δάσος ή να συνεχίσετε για τον δεύτερο καταρράκτη. Για να φτάσετε στον μεγάλο καταρράκτη πρέπει να γνωρίζετε ότι θα περπατήσετε στο ποτάμι. Από ένα σημείο και μετά όμως το ποτάμι έχει περίπου 4 μέτρα βάθος και επομένως πρέπει να κολυμπήσετε. Η περιοχή Ποτάμι χαρακτηρίζεται για την άγρια φυσική ομορφιά της και γίνεται πόλος έλξης πολλών επισκεπτών που θέλουν να κολυμπήσουν.

 

waterfalls_potami_samos1

 

Δείτε τα αξιοθέατα:

  • Στη Σάμο πρέπει να επισκεφτείτε το Ευπαλίνειο όρυγμα, υπόγειο υδραγωγείο της αρχαιότητας. Το Ευπαλίνειο όρυγμα βρίσκεται στην περιοχή του Πυθαγορείου.
  • Σπήλαιο του Πυθαγόρα: Βρίσκεται στον Κέρκη και σύμφωνα με την παράδοση ο φιλόσοφος Πυθαγόρας κατέφυγε εκεί για να κρυφτεί από τον Τύραννο Πολυκράτη.
  • Ηραίον Σάμου: Το Ηραίο είναι παραθαλάσσιος οικισμός στον οποίο βρίσκονται τα ερείπια του ναού της αρχαιότητας που ήταν αφιερωμένος στη θεά Ήρα.

 

Για φαγητό και διασκέδαση:

Tο νησί διαθέτει ταβέρνες, εστιατόρια, μπαράκια και club δίνοντας σας τη δυνατότητα άφθονων επιλογών. Το κυρίως κομμάτι της εξόδου σας μπορεί να γίνει στο Βαθύ καθώς κατά μήκος του λιμανιού θα βρείτε φαγητό, καφέ ποτό αλλά και επιλογές για τα…νυχτοπερπατήματα σας. Στο Ηραίο, το Πυθαγόρειο αλλά και στο Καρλόβασι οι έξοδοι σας σίγουρα θα σας μείνουν αξέχαστες. Κουράγιο να έχετε γιατί από επιλογές πολλές…

logo_

Βαθμολογία: 9,0

Αναλυτικά:

Ομορφιά: 9/10
Διαμονή: 9/10
Παραλίες: 9/10
Ηρεμία-χαλάρωση: 8,5/10
Φιλοξενία: 8,5/10
Έξοδος: 9,5/10


{jcomments on}

No Comments

Post a Comment