Top

Κιρσοί κάτω άκρων: Γιατί είναι απαραίτητη η εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια;

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Κιρσοί κάτω άκρων: Γιατί είναι απαραίτητη η εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια;
44545454

Κιρσοί κάτω άκρων: Γιατί είναι απαραίτητη η εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια;

Οι κιρσοί αποτελούν μία από τις συχνότερες παθολογίες των κάτω άκρων. Αποτελούν διογκωμένες φλέβες στο δέρμα, οι οποίες εμφανίζονται λόγω…

…της δυσλειτουργίας των φλεβικών βαλβιδων, σε κάποια από τα φλεβικά τμήματα του κάτω άκρου.

Ποια είναι η φυσιολογική λειτουργία των φλεβών;

Οι φλέβες, φυσιολογικά, μεταφέρουν το αίμα από την περιφέρεια προς τους πνεύμονες και την καρδιά. Σε αυτή τη διαδικασία ο ρόλος των βαλβιδών είναι εξαιρετικά σημαντικός, αφού επιτρέπουν την κίνηση του αίματος μόνο προς μία κατεύθυνση (προς την καρδιά), εμποδίζοντας την παλινδρόμιση του αίματος όταν στεκόμαστε όρθιοι ή καθιστοί. Έτσι, όταν οι φλεβικές βαλβίδες δεν λειτουργούν σωστά, μία ποσότητα αίματος «χάνει το δρόμο της», παλινδρομεί, και λιμνάζει μέσα στις φλέβες των κάτω άκρων, διογκώνοντάς τες, και δίνοντάς τους τη μορφή των κιρσών. Αυτή η νόσος είναι γνωστή ως φλεβική ανεπάρκεια και πλήττει περίπου το 40% του γενικού πληθυσμού.

Συντηρητική θεραπεία ή οριστική θεραπεία των κιρσών

Από την στιγμή που οι κιρσοί κάνουν την εμφάνιση τους στα κάτω άκρα, σταδιακά επιδεινώνονται, γι’ αυτό ο ασθενής πρέπει να ζητήσει άμεσα βοήθεια από έναν εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό.

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μία εξελικτική νόσος 6 σταδίων.

Στο πρώτο στάδιο (ευρυαγγείες) το πρόβλημα στου ασθενούς περιορίζεται στο αισθητικό επίπεδο (μικρές φλέβες, αραχνοειδής μορφή).

Από το δεύτερο στάδιο όμως, το πρόβλημα παύει να είναι μόνο αισθητικό. Ο αγγειοχειρουργός προτείνει στον ασθενή οριστική θεραπεία με την χρήση ενδοαυλικού laser, καθώς και την καθημερινή χρήση κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης, μέχρι την στιγμή της οριστικής θεραπείας.

Η οριστική θεραπεία των κιρσών γίνεται σε 2 στάδια.

Α) Χαρτογράφηση: Αρχικά ο αγγειοχειρουργός χαρτογραφεί το φλεβικό δίκτυο των ποδιών. Με τη χρήση των υπερήχων, βρίσκει τις φλέβες που ανεπαρκούν και δημιουργούν πρόβλημα στη φλεβική κυκλοφορία. Σύμφωνα με τα ευρήματα της χαρτογράφησης σχεδιάζεται η επέμβαση.

Β) Επέμβαση: Ο αγγειοχειρουργός με τη χρήση υπερήχων και με τη χρήση ενδοαυλικών τεχνικών (ενδοδερμικά) οδηγεί μία λεπτή ίνα Laser, προς την πάσχουσα περιοχή. Έπειτα, ενεργοποιεί την ενέργεια του laser, και προοδευτικά καταστρέφει την παθολογική φλέβα.

Γιατί οι κιρσοί χρειάζονται επέμβαση;

Έντονη συμπτωματολογία

Τα συμπτώματα που προκαλούν οι κιρσοί μπορούν να γίνουν έντονα -ιδιαιτέρως το καλοκαίρι- για ένα μεγάλο μέρος των ασθενών. Μερικά από αυτά είναι το βάρος στα πόδια, ο κνησμός σε συνδυασμό με καύσο, οι νυχτερινές κράμπες κ.α.

Σοβαρές επιπλοκές

Η ύπαρξη των κιρσών χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να επιφέρει θρόμβωση, κάτι που θέλει άμεση αντιμετώπιση για την αποφυγή άλλων πιο σοβαρών επιπλοκών, όπως η πνευμονική εμβολή.

Αισθητική ποδιών

Η ύπαρξη κιρσών στα πόδια είναι επιπλέον και ένα αισθητικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία του ασθενούς, είτε είναι άντρας είτε γυναίκα. Οι σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζονται στην αγγειοχειρουργική, επιφέρουν ένα άριστα αισθητικό αποτέλεσμα, χωρίς κανένα σημάδι στο δέρμα.

Συμβουλές για τους κιρσούς:

  • Αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία
  • Εντάξτε το περπάτημα στις καθημερινές σας δραστηριότητες
  • Κρατήστε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο
  • Αποφύγετε το κάπνισμα
  • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία
  • Φοράτε τις ειδικές κάλτσες συμπίεσης

Νικόλαος Τσεκούρας, MD, ECFMG, PhD

Αγγειοχειρουργός – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute / University of Michigan/ USA

www.dr-tsekouras.gr

No Comments

Post a Comment