Top

Πολύποδες παχέος εντέρου: Ο γαστρεντερολόγος θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Πολύποδες παχέος εντέρου: Ο γαστρεντερολόγος θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία
colon

Πολύποδες παχέος εντέρου: Ο γαστρεντερολόγος θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία

Οι πολύποδες παχέος εντέρου είναι μικρά εξογκώματα που αναπτύσσονται στο εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου ή του ορθού.

Συνήθως δεν ξεπερνούν το 1 εκατοστό σε μέγεθος, ωστόσο μπορούν να αυξηθούν με το πέρασμα των χρόνων, φτάνοντας μέχρι αρκετά εκατοστά.

Συνήθως εμφανίζονται σε ανθρώπους άνω των 60 ετών και παρόλο που οι πολύποδες παχέος εντέρου από μόνοι τους συνήθως δεν είναι καρκινικοί, είναι καλό να αφαιρούνται αμέσως μόλις εντοπιστούν, καθώς στην πορεία μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Ανάλογα με το μέγεθος και το είδος τους, υπάρχουν 3 τύποι πολύποδων παχέος εντέρου:

  • Υπερπλαστικοί πολύποδες: Μικροί επίπεδοι και ανοιχτόχρωμοι που δεν εξελίσσονται σε καρκίνο.
  • Οδοντωτοί πολύποδες: Βρίσκονται συνήθως στα δεξιά του παχέος εντέρου και παρόλο που φέρουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τους υπερπλαστικούς πολύποδες, εντοπίζονται πιο δύσκολα και μπορούν δυνητικά να εξελιχθούν σε κακοήθεια.

 

  • Φλεγμονώδεις πολύποδες: Παρουσιάζονται συνήθως σε άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως τη νόσος του Crohn. Ωστόσο είναι καλοήθεις και δεν εξελίσσονται σε καρκίνο.

 

  • Αδενώματα: Έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε καρκίνο, γι’ αυτό χρήζουν άμεσου εντοπισμού και αντιμετώπισης.

Σε κάθε περίπτωση οι πολύποδες παχέος εντέρου έχουν πολύ συγκεκριμένα συμπτώματα, τα οποία, αν παρουσιάζονται σε μεγάλη συχνότητα και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γαστρεντερολόγο.

Μερικά από τα ανησυχητικά συμπτώματα είναι:

  • Αιμορραγία από το ορθό ή αίμα στα κόπρανα σας
  • Παραγωγή βλέννας από το έντερο
  • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
  • Κοιλιακό άλγος

Για την θεραπεία των περισσότερων τύπων, απαιτείται αφαίρεση πολύποδα με ειδική χειρουργική επέμβαση, την οποία αναλαμβάνει ένας εξειδικευμένος γαστρεντερολόγος.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για τη θεραπεία πολυπόδων, αλλά η πιο κοινή διαδικασία περιλαμβάνει την ανώδυνη αφαίρεση του πολύποδα κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης.

Σε ορισμένες πιο σοβαρές περιπτώσεις ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί αφαίρεση πολύποδα με επέμβαση ή ακόμη και χειρουργική αφαίρεση τμήματος του εντέρου. Αυτό συνήθως μόνο γίνεται όταν ο πολύποδας έχει προκαλέσει αλλαγές στα κύτταρα ή είναι πολύ μεγάλος για να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο εξειδικευμένος γαστρεντερολόγος Γ. Κ. Αναγνωστόπουλος (advanced-endoscopy.gr) μπορεί να σας δώσει αποτελεσματική λύση για τους πολύποδες και ότι σχετικό πρόβλημα σας απασχολεί

No Comments

Post a Comment