Top

Εθίστηκε στη ζωγραφική από φάρμακα για το Πάρκινσον!

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Εθίστηκε στη ζωγραφική από φάρμακα για το Πάρκινσον!
Μαρτυρία: γυναίκα με πάρκινσον εθίζεται στη.. ζωγραφική λόγω των φαρμάκων

Εθίστηκε στη ζωγραφική από φάρμακα για το Πάρκινσον!

Απίστευτο: τα φάρμακα που λάμβανε για το πάρκινσον είχαν μια ασυνήθιστη παρενέργεια που παραλίγο να καταστρέψει τη ζωή της


 

 

Όταν η Nikki Baudains ανακάλυψε ότι είχε Πάρκινσον διαπίστωσε παράλληλα και μια μοναδική θετική επίπτωση  από αυτό το πρόβλημα υγείας, της προέκυψε μια άκρως δημιουργική τάση.

Η πιο κοντινή στην τέχνη δραστηριότητα με την οποία είχε καταπιαστεί στο παρελθόν, ήταν πριν από 2 χρόνια όταν ζωγράφιζε παιδικά πρόσωπα σε πανηγύρια.  Δύο μήνες όμως αφότου ξεκίνησε να λαμβάνει φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον την κατέλαβε ένας διακαής πόθος να ζωγραφίζει!  Ήταν μια παράξενη παρενέργεια των φαρμάκων.

Ξαφνικά η τέχνη κυριάρχησε στη ζωή της: μόλις μέσα σε 18 μήνες γέμισε με ζωγραφιές 2000 καμβάδες και άρχισε να εκθέτει τους πίνακές της δίπλα από το σπίτι της.

Όπως συμβαίνει και σε πολλούς άλλους πάσχοντες εκδήλωσε μια ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Σε κάποιους ασθενείς τα φάρμακα για το πάρκινσον μπορούν να εκδηλώσουν ανησυχητικές  συμπεριφορές λ.χ. εθισμούς όπως π.χ. στο σεξ ή στα τυχερά παιχνίδια. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση καθώς από τη μια πλευρά αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους ενοχλητικά συμπτώματα, ενώ από την άλλη δεν μπορούν να διακόψουν τη φαρμακευτική αγωγή καθώς τότε δεν θα μπορούν να εργαστούν ή να ζήσουν φυσιολογικά και να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Η παρενέργεια της Nikki –αν και πιο δημιουργική- είχε και αυτή το τίμημά της: αναγκάστηκε να παρατήσει τη δουλειά της, εργαζόταν ως νοσοκόμα, και να ζωγραφίζει τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα.

Εκτός από τη δουλειά της όμως και ο γάμος της πέρασε κρίση εξαιτίας αυτής της παρενέργειας.   Τόσο εκείνη, όσο και ο άνδρας της πιέστηκαν τόσο πολύ από αυτήν την κατάσταση που αποφάσισαν να χωρίσουν δοκιμαστικά για μια περίοδο.

Εθίστηκε στη ζωγραφική από φάρμακα για το παρκινσον

«Είμαι υπερήφανη για όσα έχω επιτύχει στη ζωή μου, αλλά η ζωγραφική μου έχει κάνει μεγάλη ζημιά», λέει η Νίκι, που είχε μάθει να ζει πέντε χρόνια με το πάρκινσον.

«Ο σύζυγός μου δεν κατάλαβε την εμμονή μου με τη ζωγραφική, παρόλο που ξέρει ότι είναι αποτέλεσμα της φαρμακευτικής αγωγής», λέει.

Το πάρκινσον είναι  μια εκφυλιστική νόσος που εξελίσσεται αργά και προσβάλλει τα εγκεφαλικά κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό και τον έλεγχο των κινήσεων του σώματος. Εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως αδυναμία συντονισμού των κινήσεων, μυϊκή δυσκαμψία, βραδύτητα των κινήσεων, τρόμος (τρέμουλο) κυρίως ενός άνω άκρου.

Πρόκειται για ασθένεια που είναι ανίατη και στόχος της θεραπείας είναι να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Υπάρχουν δύο είδη φαρμάκων για αυτόν το σκοπό, η «λεβοντόπα» που χρησιμοποιείται από την δεκαετία του εξήντα, και οι ανταγωνιστές ντοπαμίνης, που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται πριν από 12 χρόνια. Και τα δύο φάρμακα σκοπό έχουν να υποκαταστήσουν την ντομπαμίνη. Η λεβοντόπα αποκαθιστά τεχνητά την ντοπαμίνη και οι ανταγωνιστές μιμούνται τον ρόλο της προσπαθώντας να ενισχύσουν τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων.

 

→Πάρκινσον: Η αντιμετώπιση και οι τελευταίες εξελιξείς


→Μαρτυρία: Γιατί κράτησα κρυφό το πρόβλημα της υγειας μου
 

→Το παιδί που δεν ιδρώνει ποτέ! Μια σπάνια διαταραχή

→Η απίστευτη ιστορία μιας γυναίκας εθισμένης στο νερό!

→2 αδέλφια γιατροί, μια σπάνια παθηση. Ποιος τη θεράπευσε;

→Δείτε φωτο: Άλογο επισκέφτηκε το αφεντικό του στο νοσοκομείο!

No Comments

Post a Comment