Top

Βιολογικά: ακριβότερα, αλλά όχι πιο υγιεινά, ούτε ασφαλέστερα!

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Βιολογικά: ακριβότερα, αλλά όχι πιο υγιεινά, ούτε ασφαλέστερα!
Τα βιολογικά δεν είναι πιο υγιεινά ούτε πιο θρεπτικά

Βιολογικά: ακριβότερα, αλλά όχι πιο υγιεινά, ούτε ασφαλέστερα!

Αν ξοδεύεστε πληρώνοντας βιολογικά τρόφιμα πρέπει να γνωρίζετε τι λένε οι ερευνητές για αυτά σε πρόσφατη έρευνα

 

Τα βιολογικά τρόφιμα τα οποία παράγονται χωρίς τη χρήση χημικών φαρμάκων, αντιβιοτικών και ορμονών δεν είναι ούτε πιο θρεπτικά ούτε πιο ασφαλή σε σχέση με τα συμβατικά σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έντυπο Annals of Internal Medicine. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη αμερικανών ειδικών τα βιολογικά τρόφιμα (γαλακτοκομικά,  κρέατα) θεωρείται ότι είναι εξίσου πιθανό να έχουν μολυνθεί από βακτήρια, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Οι  επιστήμονες ωστόσο υποστηρίζουν ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν υπολείμματα παρασιτοκτόνων ή να φιλοξενούν μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Η νέα έρευνα καταρρίπτει την διαδεδομένη αντίληψη των καταναλωτών ότι τα βιολογικά είναι πάντα πιο θρεπτικά και ασφαλή για την υγεία, με αποτέλεσμα να παραμένουν ασαφή τα συγκριτικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή τους, ενώ έχουν έως και διπλάσια τιμή από τα συμβατικά.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, προτού καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά αξιολόγησαν δεδομένα από 237 σχετικές παλαιότερες έρευνες που συνέκριναν τη διατροφική αξία των βιολογικών προϊόντων με τα συμβατικά, αλλά και τις τυχόν διαφορές στο μικροβιακό φορτίο που φέρουν.

Οι ειδικοί επισημαίνουν όμως ότι ακόμα δεν υπάρχουν μακρόχρονες έρευνες που να συγκρίνουν τις τυχόν διαφορές στις επιπτώσεις μεταξύ όσων τρώνε μόνο συμβατικά και όσων τρώνε μόνο βιολογικά προϊόντα όσον αφορά στην υγεία τους.

Επιπλέον πέρα από τους λόγους υγείας, υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε κάποιος να προτιμήσει τα βιολογικά προϊόντα, όπως η γεύση, οικολογικοί λόγοι, προστασία περιβάλλοντος κτλ

→Βιολογικά Vs συμβατικά τρόφιμα. Πλήρης οδηγός

→Γλιτώστε χρήματα στο σούπερ μάρκετ: 4 παγίδες, 6 συμβουλές


No Comments

Post a Comment