Πριν την παραλία: Πως θα μειώσετε την κυτταρίτιδα
Διαβάστε πως θα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά ένα πρόβλημα που απασχολεί 9 στις 10 ελληνίδες και αλλάξτε σώμα…
Αναντίλεκτα, η κυτταρίτιδα αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα που αφορά τις περισσότερες γυναίκες σήμερα ∙ μάλιστα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία υπολογίζεται πως 9 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό, σε κάποια περίοδο της ζωής τους. Ας εστιάσουμε όμως αρχικά, στην διασαφήνιση του όρου κυτταρίτιδα. Κυτταρίτιδα ή αλλιώς υδρολιποδυστροφία είναι η συσσώρευση λίπους και νερού στους θύλακες κάτω από το δέρμα μας, που έχει ως αποτέλεσμα την όψη ”φλοιού πορτοκαλιού” σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός μας. Καθίσταται σαφές λοιπόν, πως το συσσωρευμένο αυτό λίπος που βρίσκεται πιο κοντά στο δέρμα, είναι πιο εμφανές από το λίπος που εντοπίζεται βαθύτερα στο σώμα μας, δημιουργώντας έτσι την ανάγλυφη αυτή μορφή.
Που οφείλεται
Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί το γεγονός πως η πάθηση αυτή δεν οφείλεται αποκλειστικά στο βάρος μας, καθώς συχνά η κυτταρίτιδα προσβάλει και ιδιαίτερα αδύνατα άτομα. Δηλαδή, φυσικά και η παχυσαρκία συνοδεύεται κατά κύριο λόγο από κυτταρίτιδα, αλλά δεν είναι και ο μοναδικός παράγοντας δημιουργίας της. Πιο συγκεκριμένα, οι ίνες κολλαγόνου που συνδέουν το λίπος με το δέρμα, υφίστανται βλάβες εξαιτίας πολλαπλών παραγόντων, με συνέπεια την προώθηση του λιπώδους ιστού προς την επιδερμίδα. Επομένως γίνεται κατανοητό πως δυστυχώς, η απώλεια βάρους δεν δύναται να εξαλείψει ολοκληρωτικά την κυτταρίτιδα.
Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για την καταπολέμησή της;
Συσχετίζεται τελικά η κυτταρίτιδα με τη διατροφή; Και αν ναι πως θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε το διατροφικό μας πρόγραμμα ώστε να αποτελέσει εφαλτήριο για την μείωση της κυτταρίτιδας;
Η κυτταρίτιδα, δημιουργείται από κακή τοπική αιμάτωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα εκείνης της περιοχής να μην τρέφονται καλά. Έτσι ο οργανισμός, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, το συσσωρεύει στο αντίστοιχο σημείο, επιδεινώνοντας το πρόβλημα. Κατανοούμε επομένως πως παράγοντες οι οποίοι δυσχεραίνουν την σωστή αιμάτωση του οργανισμού μας, όπως η καθιστική ζωή καθώς και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα,αποτελούν αντιπάλους μας ενάντια στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας. Συνεπώς, η ενασχόληση με κάποιο άθλημα αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να νικήσουμε σε αυτή τη μάχη.
Αντιμετωπίστε την διατροφικά
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί και η ιδιαίτερη συμβολή της διατροφής στην μείωση της κυτταρίτιδας. Υπάρχουν τροφές οι οποίες επιβραδύνουν τη διάσπαση του κολλαγόνου καθώς και τροφές που ευνοούν την σωστή λειτουργία του κυκλοφορικού μας συστήματος, στοιχεία τα οποία συμβάλλουν στην εξάλειψη της κυτταρίτιδας, εφ’ όσον οι βλάβες των ινών κολλαγόνου και η κακή αιμάτωση αποτελούν κύριους παράγοντες δημιουργίας της.
Τροφές όπως το κόκκινο κρασί (με μέτρο), οι χυμοί κόκκινων φρούτων και οι φλούδες κόκκινων σταφυλιών, εμποδίζουν τη δημιουργία δύο ενζύμων που διασπούν το κολλαγόνο. Παράλληλα όμως, οφείλουμε να διασφαλίσουμε και τη σωστή αιμάτωση του οργανισμού μας. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται η αυξημένη κατανάλωση νερού, όπως επίσης και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθώς και λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός που είναι πλούσια πηγή σε Ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία διαστέλλουν τις αρτηρίες και βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.
Μασάζ: Σύμμαχος σας κατά της κυτταρίτιδας
Γιατί η κυτταρίτιδα είναι γυναικεία υπόθεση;
Η απάντηση εντοπίζεται στο γεγονός πως ένας ακόμη παράγοντας δημιουργίας της κυτταρίτιδας είναι οι ορμόνες και οι ορμονικές διαταραχές, γι’ αυτό το λόγο παρουσιάζεται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες. Δηλαδή, μία γυναίκα παρουσιάζει ορμονικές διαταραχές σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από τους άνδρες κατά τη διάρκεια της ζωής της ∙ αξίζει μόνο να σκεφτούμε την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση ακόμη και τα αντισυλληπτικά, τα οποία δύνανται να δημιουργήσουν προδιάθεση για κυτταρίτιδα.
Ας μην ξεχνάμε ακόμη πως το γυναικείο σώμα παρουσιάζει αυξημένη τάση να αποθηκεύει λίπος, για να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού σε περίπτωση εγκυμοσύνης, γεγονός που επιβεβαιώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας στη γυναίκα.
Εν τέλει, μία ακόμη συμβουλή που θα ήταν φρόνιμο να ακολουθηθεί τόσο για τη διασφάλιση της ίδιας μας της υγείας όσο και για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας είναι η διακοπή του καπνίσματος και ο περιορισμός της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών.
Το θέμα έγραψε η Κατερίνα Μειμάρη
Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα, MSc κλινική διαιτολόγος – Διατροφολόγος, αριστούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος Δ.Σ Πανελληνίου Συλλόγου Νοσοκομειακών διαιτολόγων