Top

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΣΥΠΛΗΡΩΜΑΤΑ;

Lifezone.gr / Διατροφή  / Αφιερώματα για Θέματα Διατροφής  / ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΣΥΠΛΗΡΩΜΑΤΑ;
supplements

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΣΥΠΛΗΡΩΜΑΤΑ;

Η επιλογή συμπληρωμάτων διατροφής δεν είναι εύκολη και απλή. Για να βρεις αυτό που χρειάζεσαι, πρέπει να σκεφτείς τα παρακάτω ερωτήματα:

1.Γιατί χρειάζομαι ένα συμπλήρωμα?

Έκανες εξετάσεις και ο γιατρός σου ο φαρμακοποιός σου ή ο διαιτολόγος σου έκρινε σωστή τη λήψη συμπληρώματος;  Τρέφεσαι υγιεινά και επαρκώς; Καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων;

Αν κάτι από τα παραπάνω υποδεικνύει τη λήψη συμπληρώματος τότε πάμε στο επόμενο βήμα

2.Τι συμπλήρωμα χρειάζομαι?

Πολλές φορές είναι δύσκολα αν δεν υπάρχει η σωστή γνώση και πληροφόρηση στο να αποφασίσουμε ορθά τι είδους συμπληρώματος χρειαζόμαστε. Για παράδειγμα, σου λείπει ενέργεια? Τι ενέργεια χρειάζεσαι. Πιθανότατα, αν η ενέργεια που χρειάζεσαι είναι σωματική τότε ψάχνεις για συμπλήρωμα που θα τονώσει τη σωματική αντοχή και ενέργεια. Αν, όμως, η ενέργεια που χρειάζεσαι είναι πνευματική τότε το συμπλήρωμα που χρειάζεσαι είναι πολύ διαφορετικό.

3.Ποια εταιρεία να προτιμήσω?

Τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν στην αγορά, κατά βάση περιέχουν μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά ή τυχαία συνδυασμένα συστατικά, που συνήθως επιλέγονται σύμφωνα με τις τάσεις της αγοράς. Για να είναι αποτελεσματικό ένα συμπλήρωμα διατροφής, θα πρέπει ο οργανισμός να το αναγνωρίσει, να το απορροφήσει και να το αξιοποιήσει.

  • Ο λόγος που πολλά συμπληρώματα δεν είναι αποτελεσματικά, είναι ότι περιέχουν μεμονωμένες ουσίες, τις οποίες ο οργανισμός αδυνατεί να αξιοποιήσει. Και αυτό γιατί, κάθε θρεπτικό συστατικό για να μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο, χρειάζεται και άλλα συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, άλλα θρεπτικά συστατικά). Όταν αυτό το περιβάλλον δεν εξασφαλίζεται, τότε η τύχη του συμπληρώματος είναι αμφίβολη. Για το λόγο αυτό, στη διαδικασία επιλογής, ο πιο αποτελεσματικός συμπλήρωσης της διατροφής με μικροθρεπτικές ουσίες, μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή συγκεκριμένων και σωστά επιλεγμένων συνδυασμών μικροθρεπτικών συστατικών, που ενεργούν σε βιολογική συνέργεια. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι για την καλύτερη απορρόφηση και αξιοποίηση των βιταμινών του συμπλέγματος Β, χρειάζεται και βιταμίνη C, άρα προτιμήστε εκείνο το προϊόν με αυτό το συνδυασμό.
  • Το επόμενο που παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή επιλογή είναι η δοσολογία. Όταν λαμβάνουμε σε συμπληρώματα, μια πολύ μεγάλη δόση οποιασδήποτε θρεπτικής ουσίας, δε σημαίνει ότι αυτό είναι και το καλύτερο. Αρχικά, δε σημαίνει ότι τις μεγαδόσεις μπορεί ο οργανισμός να τις αξιοποιήσει. Πάντα το σώμα απορροφά αυτό το οποίο χρειάζεται. Δεύτερον, η μεγάλη πρόσληψη ενός θρεπτικού συστατικού, μπορεί να προκαλέσει μείωση ενός άλλου. Το μότο, λοιπόν, όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο, δεν είναι πανάκεια.
  • Τώρα που κάλυψες τα οφέλη, το επόμενο που πρέπει να εξασφαλίσεις, είναι τις παρενέργειες.  Η πλειοψηφία των συμπληρωμάτων διατροφής που κυκλοφορούν στην αγορά, ακόμα και όταν μπορεί να έχουν την ένδειξη «χωρίς συντηρητικά», περιέχουν χημικά πρόσθετα. Όταν μάλιστα είναι σε μορφή χαπιού ή δισκίου, τότε το πιθανότερο είναι να περιέχουν έναν μεγάλο αριθμό χημικών πρόσθετων, προκειμένου να κρατήσουν τη συμπαγή μορφή τους. Στις συσκευασίες αναγράφονται συνήθως ομαδοποιημένα ως bulking agents, anti-caking agents, binding agents, glazing agents ή με την επεξηγηματική τους ορολογία magnesium stearate, silicon dioxide, talc, titanium dioxide, dicalcium phosphate, shellac, stearic acid, microcrystalline cellulose.

Τα συμπληρώματα διατροφής TERRANOVA είναι 100% φυσικά και αγνά απαλλαγμένα από πρόσθετα και χημικά και εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση παρέχοντας ολόκληρες υπερτροφές, φρούτα βότανα και λαχανικά.

vionat banner

Μάθε περισσότερα εδώ.

No Comments

Post a Comment