Top

Ημικρανίες τέλος! Γιατί έχετε, πως θα τις σταματήσετε

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Ημικρανίες τέλος! Γιατί έχετε, πως θα τις σταματήσετε
Ημικρανίες τέλος! Γιατί έχετε, πως θα τις σταματήσετε

Ημικρανίες τέλος! Γιατί έχετε, πως θα τις σταματήσετε

Η ημικρανία σας χαλάει τη διάθεση και το πρόγραμμα σας; Διαβάστε πως θα απαλλαγείτε φυσικά αλλά και τι την προκαλεί…

 

Η μεγαλύτερη συχνότητα ημικρανιών παρατηρείται στις γυναίκες και στα άτομα ηλικίας από 20-35 ετών. Οι κρίσεις ημικρανίας οφείλονται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Για κάθε άτομο η αιτία δεν είναι η ίδια, υπάρχουν ωστόσο κάποιοι επικίνδυνοι παράγοντες αλλά και συνθήκες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση ημικρανιών. Μερικοί από αυτούς είναι οι παρακάτω:

 

1. Ο θόρυβος, το έντονο φως, οι μυρωδιές

Ο συνωστισμός, ο θόρυβος, τα δυνατά φώτα, οι έντονες μυρωδιές που δεν περνάνε απαρατήρητες από φαγητά ή αρώματα, αλλά και ο καπνός του τσιγάρου είναι βασικοί παράγοντες για την εμφάνιση ημικρανίας. Αν μάλιστα βρίσκεστε σε μικρό χώρο οι παραπάνω παράγοντες ενισχύονται.

2. Η ψυχολογία

Το stress, ο θυμός, η ένταση, ο φόβος , η θλίψη αλλά και οι πολλές ώρες δουλειάς που προκαλούν προβλήματα στη ψυχολογία είναι συχνά βασικοί παράγοντες για κρίση ημικρανίας.

3. Ο ύπνος

Πολλές φορές οι υπερβολικές ώρες ύπνου, αλλά και η έλλειψη ύπνου ενοχοποιούνται για την εμφάνιση ημικρανίας.

4. Η διατροφή

Υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις ημικρανίας χωρίς ωστόσο να είναι το ίδιο «δραστικές» στον καθένα. Γνωρίστε ποιες είναι και περιορίστε τις (ή αντικαταστήστε τις) αν ταλαιπωρήστε συχνά από ημικρανίες:

-Το κόκκινο κρασί, η μπίρα και γενικά το αλκοόλ

-Η σοκολάτα μπορεί να δημιουργήσει αγγειοδιαστολή λόγω μιας ουσίας που περιέχει

-Η σάλτσα σόγιας που τη συναντάμε κυρίως στην κινέζικη κουζίνα

-Οι σταφίδες, τα αβγά, τα τυριά, τα κάστανα, τα λουκάνικα αλλά και τα εσπεριδοειδή είναι «ύποπτα» για την εμφάνιση ημικρανίας σε ορισμένες περιπτώσεις.

-Τα αναψυκτικά τύπου cola

-Τα πρόσθετα τροφίμων (π.χ ασπαρτάμη)

5. Ο αυχένας και τα δόντια

Τα άτομα που πάσχουν από αυχενικό σύνδρομο αλλά και όσοι έχουν προβλήματα στα δόντια( κάποιο χαλασμένο δόντι ή ευαισθησία) είναι συχνά «θύματα» της ημικρανίας.

6. Το υψόμετρο

Η μείωση της πίεσης του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα μπορεί να επηρεάσει την πλειοψηφία μετά τα 3.000 μέτρα ενώ στα 2.000 μέτρα κρίση ημικρανίας παθαίνουν όσοι έχουν προδιάθεση.

7. Η περίοδος

Στις γυναίκες και συνήθως σε αυτές που έχουν αλλαγές στον έμμηνο κύκλο είναι συχνή η εμφάνιση της ημικρανίας λόγω των ορμονικών μεταβολών. Τα οιστρογόνα (γυναικείες ορμόνες) παίζουν σημαντικό ρόλο με τα 2/3 των γυναικών στην Ελλάδα να υποφέρουν από αυτές.

Υπάρχουν ωστόσο και 6 άλλες αιτίες που δεν φαντάζεστε….Μάθετε ποιες είναι!

Εναλλακτική αντιμετώπιση ημικρανιών

1. Ομοιοπαθητική

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν είναι παυσίπονα, ενισχύουν τον οργανισμό και έχουν σκοπό τη μείωση της έντασης και της συχνότητας των ημικρανιών.

2. Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μια εναλλακτική μέθοδος από την Κίνα με πανάρχαιες ρίζες που στοχεύει στη θεραπεία πλήθους προβλημάτων υγείας. Σκοπός του βελονισμού είναι να ξεμπλοκαριστεί η ενέργεια του οργανισμού με την εισαγωγή σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος λεπτών βελόνων ώστε να μπορέσει να θεραπευτεί. Με το βελονισμό μπορεί να υπάρξει πρόληψη της ημικρανίας αλλά και να μειώσει την ένταση κατά τη διάρκεια της κρίσης.

3. Αιθέρια έλαια

Κάποια αιθέρια έλαια είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση της ημικρανίας λόγω της ηρεμιστικής, αναλγητικής και καταπραϋντικής τους δράσης. Αυτά είναι: Η μέντα, η μαντζουράνα, η λεβάντα, το χαμομήλι και η λουίζα.

Βάλτε έως 3 αιθέρια έλαια σε έναν αρωματικό λύχνο(3 σταγόνες από το καθένα)και αφού ξεκινήσει ο βρασμός κάντε εισπνοές για λίγα λεπτά. Εναλλακτικά βάλτε σε ένα μπολ χλιαρό νερό και στη συνέχεια ρίξτε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντο και 3 αιθέριο έλαιο χαμομήλι. Στη συνέχει βάλτε ένα πανί μέσα στο μπολ και κάντε κομπρέσες στο κεφάλι για λίγα λεπτά.

4. Τα βότανα

Η φύση έχει φροντίσει να καλλιεργήσει πλήθος βοτάνων με αναλγητικές , ηρεμιστικές , αντισπασμωδικές και χαλαρωτικές δράσεις. Τα παρακάτω βότανα αν τα καταναλώνετε προληπτικά τότε η εμφάνιση των ημικρανιών θα μειωθεί σημαντικά. Αυτά είναι:

-Λεβάντα

-Τήλιο

-Βαλεριάνα

-Χαμομήλι

-Μελισσόχορτο

-Μέντα

-Πασιφλόρα

*Μην ξεχνάτε να πίνετε την ημέρα περίπου 7 ποτήρια νερό καθώς ένας αφυδατωμένος οργανισμός έχει μεγαλύτερε πιθανότητες να εμφανίσει ημικρανία.

→Διώξτε τον πονοκέφαλο όποια ώρα και αν σας εκδηλωθεί

Ο πονοκέφαλος του…στρες

→Πονοκέφαλος: Τι μας ανακουφίζει καλύτερα και από τα παυσίπονα;

→5 εκπληκτικοί και φυσικοί τρόποι να νικήσετε τον πόνο

 

No Comments

Post a Comment