Top

Εσείς θέλετε να χάσετε κιλά το… σώμα σας όμως όχι!

Lifezone.gr / Διατροφή  / Διατροφή για αδυνάτισμα  / Εσείς θέλετε να χάσετε κιλά το… σώμα σας όμως όχι!
Εσείς θέλετε να χάσετε κιλά το... σώμα σας όμως όχι!

Εσείς θέλετε να χάσετε κιλά το… σώμα σας όμως όχι!

Προετοιμάζεστε μήνες τώρα να φορέσετε το νέο σας μαγιό στην παραλία, αλλά παρά τις δίαιτες τα κιλά επιμένουν; Μάθετε γιατί…

 

Είστε προσεκτικοί/ες σε ό,τι αφορά το φαγητό; Μετράτε την ποσότητα, αλλά και τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινώς; Τα αποτελέσματα όμως δεν είναι αυτά που θα περιμένατε; Αν αναρωτιέστε γιατί παίρνετε κιλά παρά τη φιλότιμη προσπάθεια σας να αποφύγετε τροφές που παχαίνουν,  τότε η απάντηση ενδεχομένως βρίσκεται στο σώμα σας και μάλιστα σε ορισμένα από τα όργανά του. Οι ορμόνες σας είναι η κύρια αιτία που στέκεται εμπόδιο ανάμεσα σε εσάς και σε ένα σώμα που θα επιθυμούσατε να εμφανίσετε στην παραλία. Οι αδένες που δημιουργούν το ενδοκρινικό σύστημα και παράγουν τις ορμόνες είναι κατά πάσα πιθανότητα οι κύριοι υπεύθυνοι για το βάρος σας αλλά και για το μεταβολισμό σας. Οι σημαντικότεροι μεταβολικοί αδένες: το πάγκρεας, ο θυρεοειδής αδένας και τα επινεφρίδια, ίσως συνωμοτούν εναντίον σας στον αγώνα σας ενάντια στα περιττά κιλά.

Το πάγκρεας: Όταν το πάγκρεας μας λειτουργεί σωστά,  τότε παράγει ινσουλίνη που είναι απαραίτητη έτσι ώστε η γλυκόζη να πάει από το αίμα μας στους μυς με σκοπό να παράγει ενέργεια, αλλά και λίπος για αποθήκευση. Η ινσουλίνη βοηθά τον οργανισμό μας να καταναλώνει  λιγότερη ποσότητα φαγητού, αλλά αν τα κύτταρα δεν αφήνουν την ινσουλίνη να κάνει τη «δουλειά» της, τότε δεν λειτουργεί σωστά και χάνει αυτήν την ιδιότητα. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του διαβήτη. Στα αρχικά στάδια του διαβήτη μπορείτε μέσω της διατροφής να ρυθμίσετε τα υψηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας. Στην περίπτωση που τρώτε τροφές υψηλές σε σάκχαρα, ενώ το πάγκρεας δεν εκκρίνει αρκετή ινσουλίνη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα το στομάχι να μην ειδοποιεί έγκαιρα τον εγκέφαλο σας ότι έχει κορεστεί με αποτέλεσμα να εξακολουθείτε να πεινάτε παρόλο που αυτό είναι γεμάτο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν ενδοκρινολόγο – διαβητολόγο για τη ρύθμιση του ζαχάρου.

Θυρεοειδής αδένας: Οι ορμόνες του θυρεοειδούς παίζουν το κυρίαρχο ρόλο του κατά πόσο γρήγορα ή αργά ο οργανισμός μας «καίει» την ενέργεια που λαμβάνει από τα τρόφιμα. Μια ποσότητα ορμόνης πολύ μεγάλη έχει ως αποτέλεσμα το σώμα μας να αναλώνει πολύ γρήγορα ενέργεια επομένως να αυξάνεται ο μεταβολισμός (υπερθυρεοειδισμός), ενώ αν ο οργανισμός δεν δημιουργεί αρκετή ορμόνη, τότε η κατάσταση αυτή ονομάζεται υποθυρεοειδισμός και ο μεταβολισμός μας γίνεται πολύ αργός και τα συμπτώματα συνήθως είναι η μειωμένη όρεξη, η οκνηρία και τα παραπανίσια κιλά. Στον υπερθυρεοειδισμό τα συμπτώματα είναι ταχυκαρδίες, άγχος και προβλήματα στον ύπνο.

Για να μπορέσετε να μάθετε, αλλά και να ελέγξετε τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης αρκεί να κάνετε μια απλή εξέταση αίματος. Αν διαπιστώσετε ότι τα επίπεδα της θυρεοειδούς ορμόνης είναι χαμηλά επισκεφτείτε ενδοκρινολόγο ο οποίος μπορεί να σας δώσει την κατάλληλη αγωγή με σκοπό να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του θυρεοειδή για να μπορέσει ο οργανισμός σας να ρυθμίσει καλύτερα το μεταβολισμό.

Επινεφρίδια: Αν υποφέρετε από χρόνιο στρες τα επινεφρίδια σας είναι πιθανό να παράγουν μια ορμόνη (υδροκορτιζόνη),  η οποία με τη σειρά της εμποδίζει την παραγωγή μιας άλλης ορμόνης, της κορτικοτροπίνης, που  περιορίζει την επιθυμία σας για φαγητό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σας «ανοίγει» η όρεξη. Επιπλέον τα υψηλά επίπεδα της υδροκορτιζόνης μειώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά το μεταβολισμό των λιπών,  αλλά και των πρωτεϊνών. Επίσης τα νεφρά αντιδρώντας στα υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης κατακρατούν αλάτι γεγονός που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση. Τέλος τα επινεφρίδια παράγουν ορμόνες όπως η τεστοστερόνη που όταν αυξάνονται τα επίπεδα τους μπορεί να εκδηλωθούν παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Προσπαθήστε να περιορίσετε το στρες υιοθετώντας τεχνικές χαλάρωσης και τροποποιώντας το καθημερινό σας πρόγραμμα ώστε να είναι πιο χαλαρό.

→Δασκάλα γιόγκα μας προτείνει ασκήσεις κατά του στρες

→5 λάθη που μας “ανοίγουν” την όρεξη

→Η ενδοκρινολόγος συμβουλεύει για τον θυρεοειδή

→5 μύθοι για το στρες που πρέπει να γνωρίζετε!

→Που οφείλεται το χαμηλό ζάχαρο; Είναι ανησυχητικό;

 

No Comments

Post a Comment