Top

Δασκάλα γιόγκα μας προτείνει ασκήσεις κατά του στρες

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Δασκάλα γιόγκα μας προτείνει ασκήσεις κατά του στρες
Yoga_kentrikh

Δασκάλα γιόγκα μας προτείνει ασκήσεις κατά του στρες

Νοιώθετε κουρασμένοι; Χαλαρώστε! Καταπολεμήστε το στρες, την κούραση και νοιώστε ευεξία με 5 εύκολες ασκήσεις yoga. 

Petty_lala

 

Γράφει η  Πέτυ Λάλα, επαγγελματιας χορευτρια και δασκαλα Yoga-Pilates.

Γιόγκα σημαίνει επιστροφή στον εαυτό μας. Μαθαίνουμε τα όρια μας, μαθαίνουμε να χαλαρώνουμε πραγματικά όντας ο εαυτός μας. Μας βοηθάει να βρούμε την ισορροπία γενικότερα στη ζωή μας. Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η δημοτικότητα  της γιόγκα έχει ανέβει στα ύψη, είναι ότι μας βοηθάει να αισθανθούμε αρμονία, ολοκλήρωση και πληρότητα. Στην συνέχεια θα δούμε μαζί κάποιες στάσεις που μας αποτοξινώνουν, ηρεμούν το νευρικό μας σύστημα, ελαττώνουν σημαντικά την κούραση και προσδίδουν τόνωση και ευεξία σε όλο τον οργανισμό.

 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ  

                     1.Στάση της γάτας (Víralasa)

 

Ξεκινήστε γονατιστοί στα τέσσερα, φροντίζοντας τα γόνατα να είναι στο άνοιγμα των ισχύων και οι παλάμες τοποθετημένες κάτω ακριβώς από τους ώμους. Με την εισπνοή γυρίζετε τον κόκκυγα προς τα έξω και πάνω και στρέφετε το κεφάλι και το πρόσωπο προς τον ουρανό δημιουργώντας μια κοιλότητα στη πλάτη (κρατήστε μαλακό το πίσω μέρος του αυχένα). Με την εκπνοή καμπυλώνετε την σπονδυλική στήλη στρέφοντας αυτή την φορά τον κόκκυγα προς τα μέσα και φέρνετε το πηγούνι σας προς τον λαιμό σας. Κρατήστε σταθερή ροή στην κίνηση και συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας συγχρονίζοντας και τα δύο. Για μέγιστο αποτέλεσμα εκτελείτε με τα μάτια κλειστά.

cat_pose

               2. Στάση του παιδιού με έκταση (Utthita Balasana)

 

Γονατίστε στο πάτωμα με τα γόνατα ανοικτά και τα μεγάλα δάκτυλα των ποδιών ενωμένα. Καθίστε με τους γλουτούς πάνω στις φτέρνες, με εισπνοή τεντώστε την σπονδυλική σας στήλη προς τα πάνω και εκπνέοντας αφήστε τον κορμό σας να πέσει προς το έδαφος. Σπρώχνετε τους ώμους σας προς τα πίσω, μακριά από τα αφτιά ενώ ταυτόχρονα μακραίνετε τον αυχένα. Κλείστε τα μάτια και αφήστε ελεύθερη την αναπνοή σας, μην σφίγγετε το σώμα σας και αφήστε τα ισχύα να χαλαρώσουν.

 

Σας ενδιαφέρει: Γιόγκα κατά του άγχους

child_pose

               3. Ξεκούραστη περιστροφική στάση (Parivrta Sukhasana)

 

Καθίστε οκλαδόν, φροντίστε οι κνήμες να είναι σχεδόν παράλληλες μεταξύ τους

και η κάθε φτέρνα να βρίσκεται κοντά ή κάτω από το γόνατο. Πιέστε τους γλουτούς σας στο πάτωμα και τραβήξτε απαλά τον αφαλό σας προς την σπονδυλική σας στήλη. Τεντώστε την πλάτη, ανοίξτε προς τα πίσω και κάτω τους ώμους και στην συνέχεια τοποθετείστε το δεξί σας χέρι στην εξωτερική πλευρά του αριστερού γονάτου και το αριστερό χέρι στο πάτωμα, πίσω από την λεκάνη σας. Πάρτε εισπνοή, δώστε ύψος στην σπονδυλική στήλη και με την εκπνοή περιστρέψτε το σώμα σας κοιτάζοντας πίσω και πάνω από τον αριστερό ώμο. Μπορείτε να μείνετε για πέντε αναπνοές και στην συνέχεια ελευθερώνετε και αλλάζετε πλευρά.

 okladon  

             4, Στάση του χαρούμενου μωρού (Pavanmuktasana)

 

Ξαπλώστε σε ύπτια θέση. Λυγίστε και τα δύο γόνατα, φέρτε τα κοντά στην κοιλιά σας και πιάστε τους αστράγαλους, ή αν σας είναι εύκολο πιάστε την εξωτερική πλευρά των πελμάτων. Στην συνέχεια τραβήξτε απαλά τα γόνατα προς το πάτωμα, κοντά στις μασχάλες˙ με αυτόν τον τρόπο τα πέλματα απομακρύνονται, παραμένουν όμως πάνω από τα γόνατα. Αρχίστε να αναπνέετε βαθιά και αργά κατεβάζοντας την αναπνοή σας χαμηλά στην κοιλιά˙ έτσι χαλαρώνουν και ανοίγουν τα ισχύα ενώ ταυτόχρονα ανακουφίζεται η μέση. Μπορείτε να εισπνέετε και κατά την εκπνοή να πιέζεται μαλακά με τα χέρια σας τα πέλματα προς τα κάτω. Μείνετε σε αυτή την στάση για ένα λεπτό.

happy_baby  

          5. Στάση του Πτώματος (Savasana)

 

Ξαπλώστε ανάσκελα και αφήστε τελείως χαλαρό το σώμα σας. Τοποθετείστε τα χέρια δίπλα στους μηρούς και στρέψτε τις παλάμες προς τον ουρανό. Ανοίξτε ελαφρώς τα πόδια αφήνοντας τα πέλματα να γείρουν προς τα έξω. Κλείστε τα μάτια και μείνετε συγκεντρωμένοι στην αναπνοή. Προσπαθήστε να απαλλαγείτε από οποιαδήποτε σκέψη και επικεντρωθείτε στην αργή και βαθιά αναπνοή. Μπορείτε να μετράτε τέσσερις σε κάθε εισπνοή και εκπνοή, για δέκα αναπνοές τουλάχιστον. Χαλαρώστε σταδιακά το σώμα σας ώσπου να νιώσετε ότι βαραίνει και βυθίζεται στο πάτωμα. Μπορείτε να μείνετε σε αυτή τη στάση όση ώρα θέλετε.

savasana_248{jcomments on}

 

No Comments

Post a Comment