Top

Σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια: όσα πρέπει να ξέρετε

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια: όσα πρέπει να ξέρετε
images/stories/spoggodis-eggefalopathia-slider.JPG

Σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια: όσα πρέπει να ξέρετε

Τα νέα κρούσματα της νόσου στην Φθιώτιδα φέρνουν στην επικαιρότητα τα νοσήματα που προκαλούνται από την βρώση…

 

 

… μολυσμένων κρεάτων και τη μετάδοση του παθολογικού μολυσματικού παράγοντα που προκαλεί τη νόσο, το πρίον.

 

Το παθολογικό πρίον είναι ένα είδος πρωτεΐνης που προκαλεί αλλοιώσεις σε φυσιολογικές πρωτεΐνες του εγκεφάλου. Ζωονόσοι που οφείλονται σε παθολογικά πρίον είναι κυρίως η νόσος των τρελών αγελάδων στα βοοειδή και η τρομώδης νόσος των προβάτων. Τα νοσήματα prion στον άνθρωπο εκδηλώνονται κυρίως ως ασθένεια CreutzfeldtJakob με τις παραλλαγές της, σύνδρομο GerstmannSträusslerScheinker και kuru.

 

Οι ασθένειες αυτές έχουν αλληλεπικαλυπτόμενα σημεία και συμπτώματα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ταχέως αναπτυσσόμενη άνοια, δυσκολία στο περπάτημα και αλλαγές στο βάδισμα, ψευδαισθήσεις, μυϊκή δυσκαμψία, σύγχυση, κούραση, δυσκολία στην ομιλία. Οι ασθένειες αυτές ονομάζονται και σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες λόγω του τύπου των αλλοιώσεων που προκαλούν στον εγκέφαλο όταν εξετάζεται στο μικροσκόπιο: Εμφανίζονται περιοχές βλάβης που μοιάζουν με σφουγγάρι.

 

Tα νοσήματα prion επί μήνες έως και δεκαετίες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ακόμη και αν η διαδικασία παθολογικής μετατροπής της φυσιολογικής πρωτεΐνης έχει αρχίσει.

 

Aναλυτικές πληροφορίες στα βίντεο:

           

http://www.youtube.com/watch?v=qMtT2NyV7Jo      

 

http://www.youtube.com/watch?v=rq-_zrJhWL8

           

http://www.youtube.com/watch?v=nlIYGYA5q0s

 

ΝΟΣΗΜΑΤΑ PRION ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

           

 ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

 

· Να προτιμάτε ζώα που δεν έχουν μεγαλώσει με κρεατάλευρα και οστεάλευρα (οποιαδήποτε ζωικά υποπροϊόντα).

 

· Προϊόντα υψηλού κινδύνου είναι ο έτοιμος κιμάς, τα εντόσθια, τεμάχια κρέατος με τμήματα σπονδυλικής στήλης,τα λουκάνικα, τα χοτ ντογκ, τα χάμπουργκερ, το έντερο και το κεφάλι του ζώου.

 

· Επιλέξτε τεμάχια μυών χωρίς κόκκαλο. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι μπριζόλες χωρίς κόκκαλο είναι προϊόντα χαμηλού κινδύνου.

 

· Αποφύγετε το βόειο κρέας από χώρες με πολλαπλά κρούσματα (π.χ. Αγγλία).

 

· Να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Να καταναλώνετε κάτω από 400 gr κόκκινου κρέατος την εβδομάδα. Θα μπορούσατε να υποκαταστήσετε το κόκκινο κρέας με ψάρι κοτόπουλο.

 

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα prion δεν μεταδίδονται με την απλή επαφή με τον πάσχοντα και επίσης ότι τα παθολογικά prion δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα.Yπάρχει επίσης και ιατρογενής οδός μετάδοσης (π.χ. επιμολυσμένα με prion μοσχεύματα).

                          

Για γενικές ερωτήσεις σχόλια ή ραντεβού στείλτε e mail στο amoschovaki@yahoo.

gr ή καλέστε στο ιατρείο στα τηλέφωνα 210 2122198 και 210 6252770 (24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο).

 

Blogs:

 

Πληροφορίες στο http:// anastasiamoschov­aki1.blogspot.com

 

και στο  http:// amoschovakineapr­olipsi.blogspot.gr­/

 

Facebook:

https:// www.facebook.co­m/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

 

Twitter:

http:// twitter.com/ amoschovaki

 

No Comments

Post a Comment