Όταν το σώμα μας φέρνει σε αμηχανία. Τι να κάνετε
Ιδρώνουν τα χέρια σας; Μήπως κοκκινίζετε εύκολα; Έχετε συχνά αέρια ή πιτυρίδα; Μην ανησυχείτε, διαβάστε πως θα βγείτε από τη δύσκολη θέση…
Τα παπούτσια και η μυρωδιά
Η μυρωδιά που υπάρχει στα πόδια οφείλεται κυρίως σε μυκητιάσεις που προκαλούνται –μεταξύ άλλων- από την υγρασία που δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για τους μύκητες. Ακόμη η κατάχρηση αντιβιοτικών που λαμβάνουμε χωρίς να χρειαζόμαστε μπορεί να ευθύνονται για την ανάπτυξη μυκήτων. Το αλκοόλ αλλά και τα πολλά γλυκά μπορεί να επιτείνουν ή να πυροδοτήσουν το πρόβλημα με τους μύκητες στην περιοχή των ποδιών.
Τι να κάνετε: Οι σκόνες τύπου ταλκ μπορούν να σας προστατέψουν από την υγρασία αφού την απορροφούν αρκεί να τις βάλετε σε στεγνά και καθαρά πόδια. Μπορεί επίσης να χρειαστούν αντιμυκητιακές αλοιφές που εξοντώνουν τους μύκητες. Ακόμη φροντίστε να αερίζετε συχνά σε καθημερινή βάση τα πόδια σας, να επιλέγετε βαμβακερές κάλτσες, ανοιχτά παπούτσια για να μην ιδρώνουν τα πόδια σας και δημιουργούνται βακτηρίδια, αλλά και να πλένετε τις κάλτσες σας με καυτό νερό.
→Οι μύκητες πάνε παραλία: Πώς να τους αποφύγετε
Το πρόσωπο που κοκκινίζει εύκολα
Αν το πρόσωπο σας κοκκινίζει εύκολα κατά πάσα πιθανότητα κύρια αιτία είναι το στρες που σας έχει καταβάλλει. Ένας ακόμη λόγος που μπορεί να σας προκαλεί αναψοκοκκίνισμα και αφορά μόνο τις γυναίκες είναι η κλιμακτήριος.
→Υπάρχει τρόπος να ζήσετε καλά με το στρες! Ανακαλύψτε τον
Τι να κάνετε: Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να καταλάβετε τι είναι αυτό που σας προκαλεί στρες και να το αντιμετωπίσετε είτε με τη βοήθεια κάποιου δικού σας προσώπου, είτε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Σε ότι αφορά την κλιμακτήριο κάτι τέτοιο μπορεί να θεραπευτεί με ορμονοθεραπεία εκτός και αν ο γιατρός σας δε σας το επιτρέψει λόγω του ιστορικού υγεία σας. Ακόμη μερικές φορές το κοκκίνισμα του προσώπου είναι και ένδειξη υψηλής πίεσης, οπότε και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό, αν διαπιστώσετε ότι έχετε υψηλή πίεση.
Τα ενοχλητικά αέρια
Τα αέρια δημιουργούνται στα έντερα μας και όσο περισσότερα είναι τόσο μεγαλύτερο φούσκωμα μπορεί να μας δημιουργήσουν. Αν κάτι τέτοιο όμως σας συμβαίνει σπάνια τότε κατά πάσα πιθανότητα αυτό είναι σύμπτωμα από κάποιο φαγητό που καταναλώσατε νωρίτερα και σας έπεσε βαρύ. Αν όμως τα αέρια και η φουσκωμένη κοιλιά είναι ένα συχνό φαινόμενο για εσάς τότε η αιτία ίσως είναι η δυσκοιλιότητα ή η σπαστική κολίτιδα.(σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου).
Τι να κάνετε: Η σπαστική κολίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί και με σπασμολυτικά φάρμακα αλλά και με ένζυμα που μπορούν να βοηθήσουν το πεπτικό σύστημα. Αν έχετε σπαστική κολίτιδα να περιορίσετε τα λιπαρά και πιπεράτα φαγητά, τα τηγανητά, τα τσιγαριστά, τα πολλά μπαχαρικά, τις μπανάνες, τα αναψυκτικά και τις μπίρες. Αν σας ενοχλούν τα όσπρια, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, προσπαθήστε να μην να τα αποφεύγετε τελείως, αλλά να τα εντάξετε σταδιακά στην διατροφή σας. Βράζετε καλά τα όσπρια και χύνετε το πρώτο νερό. Αν έχετε δυσκοιλιότητα προτού καταφύγετε σε πιο δραστικές λύσεις (λ.χ. καθαρτικά) χρησιμοποιήστε μάραθο αλλά και αφέψημα από άνηθο. Διατροφικά πρέπει να καταναλώνετε λαδερά φαγητά και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής).
→Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως “ηρεμεί” το… ευερέθιστο έντερο
→Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά την σπαστική κολίτιδα
→Δυσκοιλιότητα τέλος φυσικά! (Όχι άλλα… βιβλία στο WC)
Τα ιδρωμένα χέρια
Παρατηρείτε ότι κάποιες φορές τα χέρια σας ιδρώνουν έντονα και σας φέρνουν σε δύσκολη θέση; Η υπεριδρωσία (υπερβολική έκκριση ιδρώτα) στις παλάμες αποτελεί ένα έντονο πρόβλημα εφίδρωσης στα χέρια, που η αλήθεια είναι ότι αφορά αρκετό κόσμο. Συχνά για την έντονη εφίδρωση στις παλάμες ευθύνεται και το στρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις όταν τα χέρια είναι πολύ ιδρωμένα χέρια σε μόνιμη βάση ίσως να υπάρχει κάποιο πρόβλημα (π.χ. δυσλειτουργία του μασχαλιαίου πλέγματος που βρίσκεται στην περιοχή της μασχάλης που ρυθμίζει την εφίδρωση ή την ξηρότητα των παλαμών).
Τι να κάνετε: Μερικά πρακτικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε είναι να πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι, να χρησιμοποιείτε μαλακτικές κρέμες (όσο πιο ενυδατωμένα είναι τα χέρια σας, τόσο λιγότερο θα ιδρώνουν) και να περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και πικάντικων φαγητών. Επίσης μπορεί να βοηθήσουν τεχνικές περιορισμού του στρες. Αν το πρόβλημα είναι σοβαρότερο και σας δυσκολεύει και στην εργασία σας, υπάρχουν διάφορες τεχνικές και σκευάσματα που μπορεί να το αντιμετωπίσουν (ιοντοφόριση, επέμβαση, λέιζερ, ειδικά διαλύματα, αλοιφές). Συζητήστε το θέμα με το δερματολόγο.
Η πιτυρίδα που δε λέει να φύγει
Όποιος αντιμετωπίζει θέμα πιτυρίδας τότε ίσως ξέρει ότι είναι ένα πρόβλημα που δεν είναι εύκολο να λυθεί και στην καλύτερη περίπτωση αυτό που μπορεί να γίνει είναι να βελτιωθεί η κατάσταση. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την πιτυρίδα χωρίς ωστόσο οι επιστήμονες να έχουν ανακαλύψει τι ακριβώς είναι αυτό που την προκαλεί.
Τι να κάνετε: Κυκλοφορούν στο εμπόριο σαμπουάν αλλά και λοσιόν που μπορούν να βελτιώσουν αρκετά το πρόβλημα της πιτυρίδας. Αν υπάρχει λιπαρότητα στην επιδερμίδα κατάλληλες είναι οι λοσιόν που ξηραίνουν την επιδερμίδα ενώ αν η επιδερμίδα είναι ξηρή χρησιμοποιείστε ενδυδατικές λοσιόν. Στην πιτυρίδα βοηθά συνήθως το καστορέλαιο και τα βότανα χιλιόφυλλος και αχιλλεία.