Top

Οι συμβουλές της ενδοκρινολόγου για το θυρεοειδή

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Οι συμβουλές της ενδοκρινολόγου για το θυρεοειδή
images/stories/thireoidis-endokrinologos.JPG

Οι συμβουλές της ενδοκρινολόγου για το θυρεοειδή

Τι είναι ο θυρεοειδής; ποια λειτουργία επιτελεί; τι είναι οι όζοι και πότε πρέπει να αφαιρούνται; Αξιόπιστες και έγκυρες απαντήσεις από την ειδικό…

 

 

anny

Γράφει η Ρωξάνη Τόκου
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος
6937093318
Βασιλέως Παύλου 6, Βούλα

Η συχνότητα των όζων αυξάνεται με την ηλικία και στα 50 έτη οι μισοί έχουν ήδη τουλάχιστον έναν όζο. Διαβάστε πως θα μάθετε αν έχετε όζο ή όζους στο θυρεοειδή, πότε πρέπει να αφαιρούνται και κάθε πότε πρέπει να εξετάζεστε.

Τι είναι ο θυρεοειδής

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο κατώτερο μέρος της πρόσθιας επιφάνειας του λαιμού. Ο ρόλος του είναι η παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, δηλαδή θυροξίνης και σε μικρότερο βαθμό τριιωδοθυρονίνης. Οι θυρεοειδικές ορμόνες ρυθμίζουν το μεταβολισμό και είναι απαραίτητες για πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού.

Τι είναι οι όζοι

Ο όζος του θυρεοειδούς είναι ένα ογκίδιο με διαφορετική σύσταση από τον ιστό που τον περιβάλλει, αποτελεί δηλαδή μια μη φυσιολογική ανάπτυξη και συνάθροιση κυττάρων μέσα στο θυρεοειδή. Συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και συχνά ανακαλύπτεται κατά την ψηλάφηση του θυρεοειδούς από το γιατρό, ή αποτελεί τυχαίο εύρημα σε ακτινολογικές εξετάσεις που έγιναν για άλλους λόγους. Οι όζοι του θυρεοειδούς συχνά ψηλαφούνται από τους ίδιους τους ασθενείς ή φαίνονται στον καθρέφτη. Αν ο όζος είναι μεγάλος ή αν συμβεί σε πολύ λεπτά άτομα μπορεί να φαίνεται ή να ενοχλεί κατά το δέσιμο γραβάτας ή φουλαριού.

Οι όζοι σε αριθμούς

Και ας μιλήσουμε με αριθμούς:

  • Οι πιθανότητες εσείς ή κάποιος που ξέρετε να έχει όζο θυρεοειδούς είναι 1 στις 10.
  • Μια στις 15 γυναίκες έχει όζο θυρεοειδούς.
  • Ένας στους 40 άνδρες έχει όζο θυρεοειδούς.
  • Περισσότεροι από 95% όλων των όζων είναι καλοήθεις.
  • Η συχνότητα των όζων αυξάνεται με την ηλικία και στα 50 έτη οι μισοί έχουν ήδη τουλάχιστον έναν όζο.

 

Η αντιμετώπιση τους

Η ανεύρεση όζου εγείρει τρία βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν προκειμένου να συστηθεί ή όχι χειρουργική αφαίρεση:

  • μήπως ο όζος είναι κακοήθης;
  • δημιουργεί προβλήματα λόγω πίεσης;
  • παράγει μεγάλη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών;

Στις περισσότερες περιπτώσεις μετά από κατάλληλες εξετάσεις (υπερηχογράφημα, σπινθηρογράφημα, βιοψία) αποδεικνύεται ότι η απάντηση είναι αρνητική σε όλα τα παραπάνω, οπότε είναι σημαντικό  να υπάρχει παρακολούθηση του όζου ή των όζων ανά τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως κάθε 6-12 μήνες) με κλινική εξέταση, υπερηχογράφημα ή και τα δύο και επανάληψη της βιοψίας ή και χειρουργική επέμβαση εάν ο όζος μεγαλώνει.

 

No Comments

Post a Comment