Top

Έρευνα: Πόσο κινδυνεύουμε από τη βαρεμάρα;

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Έρευνα: Πόσο κινδυνεύουμε από τη βαρεμάρα;
Έρευνα: Πόσο κινδυνευουμε από τη βαρεμάρα;

Έρευνα: Πόσο κινδυνεύουμε από τη βαρεμάρα;

Δεν κινδυνεύει μόνο η υγεία μας, αλλά ίσως και ολόκληρος ο κόσμος από την… πλήξη! Διαβάστε γιατί και λάβετε τα μέτρα σας…

 

Τι κάνατε πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε αυτό το άρθρο; Λύνατε κάποιο σταυρόλεξο; Είχατε απορροφηθεί σε κάποιο άλλο ενδιαφέρον άρθρο στο διαδίκτυο ή απλά κοιτούσατε έξω από το παράθυρο μέχρι να περάσει η ώρα και νιώθατε βαρεμάρα;

Αν η τελευταία πρόταση κάτι σας θυμίζει τότε μάλλον κινδυνεύετε. Σχεδόν όλοι έχουμε κάποιες στιγμές βαρεμάρας που πολλές φορές μας κάνουν να σταματήσουμε αυτό με το οποίο ασχολούμαστε ελπίζοντας να ανακαλύψουμε μια πιο.. τονωτική δραστηριότητα.

Όμως, αν και η πλήξη είναι κοινή, δεν είναι ούτε ασήμαντη ούτε αθώα, σύμφωνα με τον Δρ John Eastwood, ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο του York, στο Τορόντο.  Η πλήξη, επισημαίνει, έχει συσχετισθεί με αυξημένη κατάχρηση εθιστικών ουσιών και οινοπνεύματος, υπερκατανάλωση τροφής,  κατάθλιψη, άγχος, και αυξημένο κίνδυνο να κάνουμε λάθη στη δουλειά μας. Τα λάθη αυτά στην εργασία μπορεί να μην είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τους περισσότερους από εμάς, αλλά αν είστε ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, πιλότος ή χειριστής πυρηνικού σταθμού, τότε σίγουρα υπάρχει κίνδυνος για όλους! «Μια στιγμή βαρεμάρας, 1000 κίνδυνοι» θα έλεγε κάποιος.

Η Δρ, Esther Priyadharshini, από το πανεπιστήμιο East Anglia, λέει ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε την βαρεμάρα με θετική ματιά. «Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την πλήξη γιατί είναι ένα αναπόφευκτο ανθρώπινο συναίσθημα. Πρέπει να τη δεχτούμε λοιπόν και να βρούμε τρόπους να την αξιοποιήσουμε.  Όλοι χρειαζόμαστε χρόνο ξεκούρασης, να βρισκόμαστε μακριά από τη συνεχή βομβαρδισμό των ερεθισμάτων γύρω μας. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να είμαστε συνεχώς σε έναν παροξυσμό δραστηριότητας ανά πάσα στιγμή » λέει. Μπορούμε να παρακινήσουμε τα παιδιά που παραπονιούνται ότι βαριούνται, για παράδειγμα, να στραφούν σε άλλες δραστηριότητες πιο δημιουργικές όταν ο καιρός είναι βροχερός και δεν μπορούν να βγουν έξω να παίξουν.

Αλλά αφού η πλήξη μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητά μας και να είναι ένα σήμα για αλλαγή, γιατί για ορισμένους αποτελεί τόσο σοβαρό πρόβλημα; Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει ακραία τραύματα είναι πιο πιθανό να αναφέρουν πλήξη και βαρεμάρα σε σχέση με εκείνους που είχαν λιγότερο «περιπετειώδεις» περιόδους. Η θεωρία είναι ότι έχουν «κλείσει» συναισθηματικά και δυσκολεύονται να ανακαλύψουν ό, τι χρειάζονται. Αυτή η έλλειψη συναισθηματικής επίγνωσης είναι γνωστή ως αλεξιθυμία και μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε.

→6 τροφές που θα σας φτιάξουν τη διάθεση στη στιγμή

→Υπάρχει τρόπος να ζήσετε καλά με το στρες! Ανακαλύψτε τον

→5 μύθοι για το στρες που πρέπει να γνωρίζετε!

→Διώξτε την κατάθλιψη, χαμογελάστε ξανά

    50 ταινίες που θα κάνουν καλό στην ψυχολογία σας!

→Βελτιώστε την υγεία σας με τρόπους που δεν φαντάζεστε!

 

No Comments

Post a Comment