Top

Γιατί τα μωρά ηρεμούν στην αγκαλιά μας;

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Γιατί τα μωρά ηρεμούν στην αγκαλιά μας;
images/stories/giati_ta_mora_klaine.JPG

Γιατί τα μωρά ηρεμούν στην αγκαλιά μας;

Το μυστήριο γύρω από το γιατί ένα βρέφος ηρεμεί όταν το σηκώνουμε στην αγκαλιά μας, έχουν λύσει Ιάπωνες επιστήμονες…

 

 

Μια νέα μελέτη όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι τα μωρά χαλαρώνουν βαθιά, όταν τα κουνάμε ήρεμα και ρυθμικά στην αγκαλιά μας για να κοιμηθούν, αλλά εξηγεί και τις φυσιολογικές διαδικασίες που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Ένα ένστικτο, συνδεδεμένο με την εξέλιξη, προκαλεί την ηρεμία στα μωρά που κλαίνε, όταν βρίσκονται στα χέρια της μητέρας τους.

Λέγεται πως, όταν νανουρίζουμε κουνώντας ήρεμα και ρυθμικά τα βρέφη στην αγκαλιά μας, οι χτύποι της καρδιάς τους επιβραδύνονται και αυτόματα, ενώ χαλαρώνουν βαθιά. Το παραπάνω, όμως, δεν ισχύει όταν απλώς τα κρατάμε, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι επιστήμονες λένε ότι η έρευνά τους είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι ένα βρέφος που νανουρίζουμε κουνώντας το ήρεμα στην αγκαλιά μας, αντιδρά με μία συντονισμένη σειρά νευρικών και καρδιακών ρυθμίσεων.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Current Biology, θα μπορούσαν να βοηθήσουν γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα στον κατευνασμό των μωρών τους, ισχυρίζονται οι ερευνητές.

“Η σωστή κατανόηση των νεογέννητων μπορεί να μειώσει τον εκνευρισμό των γονέων και να είναι ευεργετική, επειδή στην αδυναμία αντιμετώπισης του κλάματος ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για κακοποίηση του παιδιού”, δήλωσε ο Δρ Kumi Kuroda, επικεφαλής επιστήμονας από το Ινστιτούτο Επιστήμης του Εγκεφάλου Riken, στην Ιαπωνία.

Γιατί λένε πρώτα τα μωρά «μπαμπά» και όχι μαμα;

Tη μητρική ή την πατρική φωνή ξεχωρίζουν τα έμβρυα;

“Η ανταπόκριση του βρέφους είναι ευεργετική τόσο για το νήπιο όσο και για τη μητέρα”, προσθέτει ο  Δρ Kuroda.

Η ηρεμιστική ανταπόκριση είναι ένα εξελικτικό γνώρισμα επιβίωσης, διατηρημένο σε πολλά θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των λιονταριών και των σκίουρων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Στην έρευνα, μετρήθηκε η εγκεφαλική δραστηριότητα σε βρέφη αλλά και σε νεογνά ποντικών. Στα ποντίκια, η ηρεμιστική ανταπόκριση ήταν εξαρτώμενη από την αίσθηση της αφής και την ικανότητα αντίληψης σωματικής κίνησης.

Όταν τα νεογέννητα ποντίκια μεταφέρονται από τις μητέρες τους, υιοθετούν μια χαρακτηριστική στάση σώματος με λυγισμένα άκρα και σταματούν να εκπέμπουν υψηλής συχνότητας ήχους.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι “αν και είχαμε ως αντικείμενο της έρευνας μητέρες, πιστεύουμε ότι η επίδραση δεν αφορά αποκλειστικά αυτές και ότι τα ευρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε από τους κύριους κηδεμόνες”.

πηγή: Pathfinder

{jcomments on}

No Comments

Post a Comment