Top

Πέτρα στην χολή – τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Νέα και έρευνες για Υγεία - ευεξία  / Πέτρα στην χολή – τι είναι και πως αντιμετωπίζεται
ammos kai petres

Πέτρα στην χολή – τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Η χολολιθίαση (πέτρα στη χολή) είναι μία παθολογική κατάσταση, η οποία την σύγχρονη εποχή εμφανίζεται ακόμα και σε μικρές ηλικίες.

 

Μία από τις πιο κοινές αιτίες εμφάνισής της είναι η παχυσαρκία, η οποία σε σχέση με το παρελθόν μαστίζει.

Ο ρόλος της χολής ουσιαστικά είναι να απορροφά το διατροφικό λίπος. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από το συκώτι και έχει ένα σχήμα σαν το φρούτο αχλάδι. Το ίδιο το συκώτι φτιάχνει το υγρό χολή το οποίο βρίσκεται μέσα στην χολυδόχο κύστη.

Από το υγρό της χολής λοιπόν, το οποίο περιέχει χοληστερίνη, χολικά άλατα, ασβέστιο και νερό, μπορεί να δημιουργηθούν μικρά ογκίδια, σε στέρεα μορφή. Οι πέτρες στην χολή. Πριν από αυτό το στάδιο, δημιουργούνται στην περιοχή κάποιοι πολύποδες, οι οποίοι μπορεί να είναι και κακοήθεια.

Παράγοντες που μπορούν να επιταχύνουν την εμφάνιση της χολολιθίασης είναι η παχυσαρκία, η γρήγορη απώλεια βάρους, τα πολλά οιστρογόνα, η νηστεία.

Πέτρες στην χολή και διατροφή

Αν και η ιατρική κοινότητα δεν έχει αποφανθεί ακόμα σχετικά με την ιδανική διατροφή, όταν κάποιος έχει πέτρες στην χολή, καλό είναι να γνωρίζετε ότι:

  • Πρέπει να μειώσετε στο ελάχιστο το ποσό των ακόρεστων λιπαρών και προτιμήστε μη κατεργασμένες τροφές, όπως ψωμί, καστανό ρύζι, φρούτα, λαχανικά
  • Προσθέστε στην διάτροφή σας τον χυμό λεμονιού, πορτοκαλιού, το λάδι.
  • Η κατανάλωση των Ω3 λιπαρών είναι μία πολύ καλή διατροφική πηγή που σχετίζεται άμεσα με τα χαμηλά ποσοστά εμφάνισης των λίθων στην χολή

Χειρουργική αντιμετώπιση

Από την στιγμή που διενεργηθεί χειρουργείο, σημαίνει ότι ο ασθενής βίωσε κολικό, ο οποίος τον οδήγησε στον γιατρό του. Δύο είναι οι επιλογές ως προς την αφαίρεση της χολής. Ο πρώτος δρόμος είναι το ανοιχτό χειρουργείο, το οποίο πλέον σπάνα επιλέγεται. Η επέμβαση που επιλέγεται όμως, προσφέροντας πολλά πλεονεκτήματα, είναι αυτή της λαπαροσκόπησης κατά την οποία ο γιατρός μέσω του λαπαροσκοπίου, αφαιρεί την χολή, χωρίς μετεγχειρητικό πόνο και χωρίς να υπάρχει καμία επιπλοκή.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πέτρες στην χολή αλλά και άλλες παθήσεις ογκολογικής – λαπαροσκοπικής χειρουργικής θα βρείτε σε αυτήν την ιατρική ιστοσελίδα.

No Comments

Post a Comment