Υπερτροφές: Τα αποτελέσματα και η διατήρηση της δραστικότητας τους
Ιπποφαές, σπιρουλίνα, ακάι μπέρρυ, ginkgo biloba, κράνμπερρυ… είναι λίγες μόνο από τις υπερτροφές που έχουν μπει στο λεξιλόγιο αλλά…
…και στην καθημερινή μας διατροφή. Ξέρεις όμως κατά πόσο όλες αυτές οι υπερτροφές, στη μορφή που καταλήγουν στο ράφι προς κατανάλωση, διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά, τις ευεργετικές τους ιδιότητες και άρα την αποτελεσματικότητά τους;
Η σημασία της μεθόδου αποξήρανσης
Καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση των ευεργετικών ιδιοτήτων μιας υπερτροφής, ή ενός βοτάνου γενικότερα, είναι η μέθοδος αποξήρανσης. Μελέτες* έχουν δείξει ότι η πιο αποτελεσματική διαδικασία που προστατεύει τα ένζυμα, τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά του φυτού διατηρώντας τα αναλλοίωτα, είναι η φυσική μέθοδος Fresh Freeze Dried (φρέσκια ψυχρή ξήρανση) ή αλλιώς λυοφιλίωση.
Τι ακριβώς είναι αυτή η φυσική μέθοδος Fresh Freeze Dried (φρέσκια ψυχρή ξήρανση) ή αλλιώς λυοφιλίωση;
Τα φρέσκα φυτά, βότανα και φρούτα μπαίνουν σε ψύξη αμέσως μετά τη συλλογή τους και στη συνέχεια μέσω μιας φυσικής διαδικασίας (εξάχνωση) ο πάγος μετατρέπεται απευθείας σε αέριο χωρίς να περάσει από την υγρή φάση, η οποία θα αλλοίωνε σημαντικά τις ευεργετικές ιδιότητες του φυτού.
Τι γίνεται συνήθως ως τώρα στην αγορά συμπληρωμάτων;
Η καθιερωμένη εμπορική μέθοδος αποξήρανσης των βοτάνων που ακολουθείται περιλαμβάνει: αποξήρανση σε αέρα, φούρνο και σπρέυ. Αυτές οι διαδικασίες, είναι σαφώς χαμηλότερου κόστους σε σχέση με τη μέθοδο fresh freeze dried ή λυοφιλίωση και για αυτό συνηθίζεται, ωστόσο υποβαθμίζει και αλλοιώνει σημαντικά τα συστατικά και τις ευεργετικές ιδιότητες του φυτού με αποτέλεσμα τελικά να αλλοιώνει και την αποτελεσματικότητα του.
Γι’ αυτό αναζητήστε συμπληρώματα διατροφής και υπερτροφές που ακολουθούν τη μέθοδο Fresh Freeze Dried (φρέσκια ψυχρή ξήρανση), ώστε να εξασφαλίζετε πιο φυσικά προϊόντα με σχεδόν αναλλοίωτες τις θρεπτικές ιδιότητες και την αποτελεσματικότητά τους.
*Μελέτες
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22522307
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24624202
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23289739