Top

Κάκωση πρόσθιου χιαστού συνδέσμου: Συμπτώματα-θεραπεία

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Κάκωση πρόσθιου χιαστού συνδέσμου: Συμπτώματα-θεραπεία
images/stories/kakosi-prsthiou-xiastou-center.JPG

Κάκωση πρόσθιου χιαστού συνδέσμου: Συμπτώματα-θεραπεία

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (ΠΧΣ) εκφύεται από το μεσοκονδύλιο έπαρμα της κνήμης, ακολουθεί μια πορεία προς τα πίσω και…

 

… έξω και πάνω και καταφύεται στην οπίσθια έσω επιφάνεια του έξω υπερκονδύλιου κύρτωματος στο μηριαίο οστό.

Οι κύριες λειτουργίες του είναι περιορισμός της έκτασης, της πρόσθιας μετατόπισης (ολίσθηση), της έσω στροφής και της οριακής έξω στροφής της κνήμης σε σχέση με το μηριαίο οστό, και δρα ως οδηγός για το μηριαίο οστό , καθώς αυτό κυλάει από κάμψη σε έκταση.

Τα διαστρέμματα του ΠΧΣ είναι οι συνδεσμικές κακώσεις τρίτου βαθμού με την υψηλότερη επίπτωση στο γόνατο.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΚΩΣΗΣ

Ο ΠΧΣ μπορεί να τραυματιστεί μέσω μηχανισμών με ή και χωρίς επαφή.

Σε μια κάκωση που γίνεται από  επαφή το πόδι συνήθως είναι σταθεροποιημένο γερά στο έδαφος και σε έξω στροφή, ενώ εφαρμόζεται μια δύναμη βλαισότητας στην έξω επιφάνεια του γόνατος ή του κάτω άκρου(δύναμη από την έξω στην έσω πλευρά του άκρου) με το γόνατο ελαφριά λυγισμένο.

 

Στους μηχανισμούς χωρίς επαφή η κάκωση συνήθως σχετίζεται με απότομη επιβράδυνση ή αλλαγή κατεύθυνσης , για αυτό και οι περισσότερες κακώσεις τέτοιου είδους γίνονται σε αθλήματα όπως είναι η καλαθοσφαίριση, η ρυθμική γυμναστική, και το ποδόσφαιρο.

 

Το γόνατο είναι σε τελείως ή σχεδόν τεντωμένο τη στιγμή της κάκωσης και ο αθλητής παραπονιέται ότι το γόνατο υποχώρησε όταν σταμάτησε απότομα ή κατά την προσγείωση, τη στροφή ή τον ελιγμό.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Στα σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνονται ο άμεσος πόνος και η απροθυμία κίνησης του γόνατος. Ο αθλητής μπορεί να ακούσει και κάποιον ήχο (<<ποπ>>) τη στιγμή της κάκωσης. Τα άμεσα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν αρκετά μέσα σε μερικά λεπτά, ώστε να είναι εφικτή η πλήρης εξέταση του γόνατος.

Εντός 24 ωρών παρατηρείται έντονο οίδημα(πρήξιμο) στην άρθρωση,

αδυναμία κίνησης του μέλους

και αίμαρθρο(αίμα εσωτερικά της άρθρωσης).

 

Είναι σκόπιμο να εξεταστεί το γόνατο σύντομα μετά την κάκωση, καθώς η εξέταση γίνεται πιο δύσκολη κατά πολύ μόλις εγκατασταθούν ο πόνος, το οίδημα και ο μυϊκός σπασμός.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Η αντιμετώπιση της κάκωσης αυτής προσαρμόζεται στις λειτουργικές απαιτήσεις κάθε ασθενούς.

Ορισμένοι ασθενείς με όχι υψηλές απαιτήσεις οι οποίοι δεν εμφανίζουν συχνά επεισόδια αστάθειας και μη σωστή λειτουργία της άρθρωσης του γόνατος, είναι πιθανό να ωφεληθούν από ένα πρόγραμμα αποκατάστασης. Αυτό θα συμβάλλει στη βελτίωση της μυϊκής δύναμης και στο να αποφευχθεί ο ίδιος τραυματισμός σε παρόμοιες δραστηριότητες.

Ιδιαίτερα οι αθλητές και τα νέα και δραστήρια άτομα είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν χειρουργική αντιμετώπιση προκειμένου να επιστρέψουν στο προ του τραυματισμού επίπεδο.

Οι στόχοι του προγράμματος αποκατάστασης μετά από ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού περιλαμβάνουν, μείωση του οιδήματος, με σκοπό την πρόληψη από πόνο στο γόνατο, ανάκτηση πλήρους εύρους της κίνησης του γόνατος, ενδυνάμωση του τετρακεφάλου και των οπίσθιων μηριαίων.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε αθλητικές δραστηριότητες όταν δεν υπάρχει πλέον οίδημα και πόνος, έχει ανακτηθεί πλήρως η κίνηση  του γόνατος χωρίς την παρουσία πόνου και όταν έχουν αποκατασταθεί η μυϊκή δύναμη και η λειτουργικότητα του άκρου.

Η αίσθηση της ισορροπίας και του ελέγχου του ποδιού πρέπει επίσης να ανακτηθούν. Αυτό επιτυγχάνεται συνήθως σε 4-6 μήνες με την βοήθεια ασκήσεων βελτίωσης του νευρομυϊκού ελέγχου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.Fu FH, Harner CD, Jοhnsοn DL, et al. Biοmechanics οf knee ligaments. J Bοne Jοint Surg Am 1993.

 

2.Jοhnsοn DL, Jοhnsοn RJ. The anteriοr cruciate: A dilemma in spοrts medicine. Int J Spοrts Med 1982.

 

3.Sandra J.Shultz, Peggy A. Houglum. David H. Perrin : Examination Of Musculoskeletal Injuries. Human Kinetics, 2005

 

ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ,ΜΤ

Καθηγητής ΙΕΚ ΞΥΝΗ Γλυφάδας

{jcomments on}

 

No Comments

Post a Comment