Vegan (-ισμός): Αν είσαι πρωτάρης, σ’ ενδιαφέρει

icon
23 Νοεμβρίου 2020

Vegan (-ισμός): Αν είσαι πρωτάρης, σ’ ενδιαφέρει

Μπορεί να μην υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για το ενδιαφέρον των Ελλήνων ως λαός, στον βιγκανισμό αλλά η αύξηση του κόσμου που επιλέγει τη χορτοφαγική διατροφή χρόνο με τον χρόνο είναι τεράστια.

Αρκεί να δούμε πως στο πρώτο Vegan Life Festival στην Αθήνα το 2016 παρευρέθηκαν συνολικά 6.500 άτομα, ενώ στο τελευταίο, το 2019, φτάσαμε τα 35.000 άτομα!

Η Έλλη Στούρνα από την ομάδα του Vegan Life Festival μάς λύνει κάθε σχετική απορία.

 

Γυναίκα ή άνδρας: Ποιος έχει την πρωτιά στη vegan διατροφή;

Τη στροφή προς τη χορτοφαγία την κάνουν πολύ πιο συχνά οι γυναίκες κι αυτό φαίνεται ακόμα και από τα στατιστικά στοιχεία του Vegan Life Festival στο Facebook και Instagram. Τα τελευταία δείχνουν τις γυναίκες να αποτελούν το 75% του συνολικού κοινού.

Η αναλογία αυτή παρατηρείται συχνά και φυσικά όχι μόνο στη χώρα μας.

«Η αυξημένη προτίμηση των γυναικών για τη vegan διατροφή, πιστεύω πως σχετίζεται και με το γεγονός ότι η ευαισθησία προς τα ζώα και το περιβάλλον θεωρούνται συχνά «θηλυκά» χαρακτηριστικά. Παρόλα αυτά οι vegan άντρες είναι όλο και πιο ενεργοί. Άλλωστε η συμπόνια και η ενσυναίσθηση είναι από τα πιο σπουδαία χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, ανεξάρτητα με το φύλο του.»

 

icon

Το μεγαλύτερο ποσοστό των Vegans το κάνουν για λόγους υγείας ή για λόγους ευαισθησίας απέναντι στα ζώα;

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να τρέφονται φυτικά για λόγους υγείας. Παρόλα αυτά για να φτάσει στο σημείο ένα άτομο να γίνει vegan, και άρα να κάνει τόσο σημαντικές αλλαγές σε κάθε πτυχή της ζωής του, δε μπορεί παρά να έχει (και) ηθικό κίνητρο.

«Ο βιγκανισμός, από την αρχή της δημιουργίας του, αποτελεί ένα σύνολο επιλογών ζωής κι όχι μονάχα μία αλλαγή στη διατροφή. Ένας vegan άνθρωπος επιλέγει να μην ντυθεί με ρούχα από δέρμα ή μαλλί ζώων, να μην επισκεφθεί ζωολογικούς κήπους, κοκ.»

Αν αυτός ο άνθρωπος είχε σαν κίνητρο μόνο την υγεία του, τι λόγο θα είχε να κοιτάξει τα συστατικά στα παπούτσια ή στα καλλυντικά του;

 

Αν είμαι vegan, προσφέρω και στο περιβάλλον;;

Ναι, το να γίνουμε vegan έχει και παράπλευρες ωφέλειες στο φυσικό περιβάλλον. Πρώτα απ’ όλα, οι κτηνοτροφικές μονάδες ρυπαίνουν γη, νερό κι αέρα σε απίστευτα μεγάλο βαθμό, ενώ παράλληλα έχουν καταλυτικό ρόλο στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.

«Για να τραφούν όλα αυτά τα ζώα που εκτρέφουμε για το κρέας, το γάλα, τα αυγά, το δέρμα τους κ.ο.κ. αποψιλώνονται τεράστιες εκτάσεις δασών με σκοπό να μετατραπούν σε βοσκότοπους, με αποτέλεσμα ακόμα και τη μαζική εξαφάνιση ειδών (ζώων και φυτών). Αυτά είναι λίγα μόνο από τα τρομακτικά αποτελέσματα που έχει η εκτροφή ζώων στη φύση!»

 

Καλά όλα αυτά, αλλά πόσο εύκολα γίνομαι vegan;

Στην αρχή που ένα άτομο γίνεται vegan ίσως να υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, οι οποίες θα έλεγα πως είναι κυρίως κοινωνικής φύσης, ειδικά στην περίπτωση που δε βρίσκεται σε υποστηρικτικό περιβάλλον και δεν έχει άλλα vegan άτομα στη ζωή του.

Για το λόγο αυτό θεωρώ ότι η δικτύωση με ανθρώπους που είναι στον ίδιο δρόμο με εμάς είναι πολύ σημαντική, κι εμένα προσωπικά με βοήθησε όσο τίποτα άλλο στο να γίνω vegan.

 

«Ένα ουσιώδες στοιχείο επίσης, αναφορικά με την αρχική περίοδο της μετάβασής μας σε ένα vegan τρόπο ζωής, είναι το να δείχνουμε στα κοντινά μας άτομα πως έχουμε πάρει μία απόφαση ζωής και δεν περνάμε απλώς μία φάση.»

Η συνεπής και σταθερή στάση θα βοηθήσει τους δικούς μας ανθρώπους να αποδεχτούν όσο το δυνατόν ταχύτερα τη νέα κατάσταση και να προσαρμοστούν σε αυτή.

icon

 

Χρειαζόμαστε τη στήριξη ενός διατροφολόγου όταν θέλουμε να γίνουμε vegan;

Θεωρώ ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι χρειαζόμαστε συχνά γενικά τη στήριξη ενός διατροφολόγου, επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις δε μάθαμε ποτέ να τρώμε σωστά.

Από τη γενιά του ‘40 μέχρι και σήμερα, έχουν γίνει τόσο μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής κι έχουν εισαχθεί τόσα «γρήγορα» και χωρίς θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, που δε γνωρίζουμε πώς να τραφούμε για να έχουμε καλή υγεία. Η ανεπάρκεια αυτή, τονίζεται συχνά όταν ξεκινάμε να αφαιρούμε τα ζωικά τρόφιμα από τη διατροφή μας και καλούμαστε συχνά να απαντήσουμε στο ερώτημα «δηλαδή τώρα τι τρώμε;», ξεχνώντας φυσικά ότι η μεσογειακή διατροφή αλλά και η ελληνική κουζίνα είναι γεμάτες με φυτικά τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας.

«Η απάντηση μου λοιπόν είναι πως όχι, δεν χρειαζόμαστε διατροφολόγο για να γίνουμε vegan, χρειαζόμαστε όμως σε πολλές περιπτώσεις καθοδήγηση ειδικού στην περίπτωση που θέλουμε να τρεφόμαστε σωστά και να είμαστε υγιείς.»

  icon

Λίγα λόγια την Έλλη ως vegan

Η Έλλη έγινε χορτοφάγος το 2012, ύστερα από πολύχρονη ενασχόληση με φιλοζωικές δράσεις και κινητοποιήσεις ενάντια στην βιομηχανία της γούνας.

«Μέσα από τις ομάδες που συμμετείχα, δικτυώθηκα με άλλα άτομα και συνειδητοποίησα πόσο παράλογο ήταν να αγωνίζομαι για τα δικαιώματα των σκύλων και των αλεπούδων και παράλληλα να τρώω κάποια άλλα ζώα.»

Στην πορεία συμμετείχε στην ίδρυση ενός vegan σωματείου, μέσα από το οποίο γνώρισε ανθρώπους που ήταν ήδη vegan εδώ και πολλά χρόνια. Η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, την οδήγησε να γίνει ρητά vegan το 2015, μία απόφαση που όπως μας λέει... «Είναι από τις καλύτερες που έχω πάρει στη ζωή μου.»

Έχεις δει διαφορά στην ενέργεια, αλλά και στις αιματολογικές εξετάσεις σου (κι αν ναι, ποιες είναι αυτές);

Ναι, έχω δει μεγάλη διαφορά στην ενέργειά μου, κυρίως από τη στιγμή που έκοψα τα γαλακτοκομικά. Και θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί για πολλά χρόνια ήμουν και πολύ πρησμένη και δεν είχα καθόλου ενέργεια.

Πλέον δεν πρήζομαι ούτε όταν έχω περίοδο, και κυρίως έχω τόση ενέργεια που μπορώ να γυμναστώ ή να εργαστώ ακόμη και με λίγες ώρες βραδινού ύπνου, κάτι που παλαιότερα δε μπορούσα να κάνω.

«Η βασική διαφορά για εμένα είναι ότι ανέβηκε τόσο ο σίδηρος που μπόρεσα να γίνω και αιμοδότρια. Αυτό έγινε μόνο αφότου έκοψα τα γαλακτοκομικά. Επίσης σταμάτησα να έχω ζαλάδες κι ατονία όπως είχα μικρότερη.»

 

Αλήθεια ή μύθος ότι οι Vegan παρουσιάζουν έλλειψη βιταμινών κι άλλων πολύτιμων θρεπτικών συστατικών;

«Δε μπορώ να γνωρίζω κάτι τέτοιο, κυρίως γιατί οι vegan έχουν την τάση να κάνουν πολύ πιο συχνά εξετάσεις για να είναι σίγουρες και σίγουροι για την κατάσταση της υγείας τους και ακόμη περισσότερο επειδή υπάρχει τόσο έντονη συζήτηση και ανησυχία αναφορικά με τη φυτική διατροφή.

Παρόλα αυτά, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι μία διατροφή πλούσια σε όσπρια, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρια και δημητριακά ολικής άλεσης είναι ιδανική αν θέλουμε να έχουμε μία καλή υγεία. Άραγε ο μέσος μη vegan άνθρωπος έχει τόσο μεγάλη ποικιλία στη διατροφή του;»

 

Ως vegan αισθάνεσαι πως έχεις ανάγκη από επιπλέον στήριξη με κάποια συμπληρώματα διατροφής;

Ως vegan συγκεκριμένα όχι, αλλά ως άνθρωπος που ζει σε μία πόλη και σύμφωνα με το δυτικό τρόπο ζωής, σίγουρα χρειάζομαι!

«Η συνεχής αποστείρωση, ο σύγχρονος τρόπος παραγωγής, συσκευασίας και μεταφοράς των τροφίμων αλλά κι ο συνολικός τρόπος ζωής που ακολουθούμε μας οδηγεί όλα τα άτομα, vegan και μη, στο να μη λαμβάνουμε δυστυχώς όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς και άρα να χρειαζόμαστε, λιγότερο ή περισσότερο, τη λήψη θρεπτικών συστατικών μέσω συμπληρωμάτων.»

Ποια προϊόντα Terranova Nutrition επιλέγεις και γιατί;

Επιλέγω το Easy Iron για να κρατάω το σίδηρο σε καλά επίπεδα στον οργανισμό μου, κυρίως επειδή είμαι τακτική αιμοδότρια. Επίσης αγαπώ πολύ το Zinc το οποίο το παίρνω γιατί με βοηθάει στο να έχω ένα καθαρό δέρμα και υγιή μαλλιά. Τέλος δεν ξεχνάω τη Β12 που τη θεωρώ απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato