Top

Ποιες τροφές απειλούν την υγεία μας το καλοκαίρι;

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Ποιες τροφές απειλούν την υγεία μας το καλοκαίρι;
images/stories/trofes-apiloin-igeia88-slider.JPG

Ποιες τροφές απειλούν την υγεία μας το καλοκαίρι;

Κάποια τρόφιμα θέλουν προσοχή το καλοκαίρι λόγω αλλοίωσης. Διαβάστε πως θα αποφύγετε φέτος την τροφική δηλητηρίαση…

 

Η ζέστη του καλοκαιριού προκαλεί σε αρκετές ομάδες τροφίμων αλλοίωση και αν καταναλώσουμε αλλοιωμένα τρόφιμα είναι πολύ πιθανό να πάθουμε τροφική δηλητηρίαση. Συχνά πολλά τρόφιμα γίνονται ακατάλληλα, αρκετές μέρες μάλιστα πριν λήξουν και μάλιστα τα περισσότερα από αυτά να μη φαίνονται με γυμνό μάτι αλλοιωμένα. Το lifezone θα σας παρουσιάσει παρακάτω τα πιο ευπαθή τρόφιμα του καλοκαιριού αλλά και τι πρέπει να κάνετε για να μην έχετε «περιπέτειες» με την υγεία σας.

Ποιες είναι οι τροφές που θέλουν προσοχή;

*Ψάρια

*Κοτόπουλο, κρέας

*Παγωτό

*Γαλακτοκομικά προϊόντα

*Αλλαντικά

*Οι τροφές που περιέχουν αυγά

 

Τι να κάνω αν πάω τροφική δηλητηρίαση;

Αν υποστείτε τροφική δηλητηρίαση τότε τα συμπτώματα που πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε είναι:

Πυρετός

Εμετοί

Διάρροια (Γαστρεντερίτιδα: Μάθετε τα παντα και αντιμετωπίστε την)

Αφυδάτωση

Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται λίγη ώρα μετά την κατανάλωση του αλλοιωμένου τροφίμου έως και 3 ημέρες μετά. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ζητήσετε ιατρική βοήθεια και στη συνέχεια να πίνετε πολλά υγρά για να μην αφυδατωθεί ο οργανισμός σας. Πιείτε τσάι και σούπες και αποφύγετε τις στερεές τροφές. Ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει και αντιβίωση για την πιο σωστή αντιμετώπιση της τροφικής δηλητηρίασης.

«Αναγνωρίστε» τα αλλοιωμένα τρόφιμα

Ψάρια: Τα μάτια του χαλασμένου ψαριού μπορεί να είναι θολά και αν πιέσετε με το δάχτυλο σας το ψάρι αφήνει βαθούλωμα και το δέρμα του δεν επανέρχεται.

Γιαούρτι: Αν  έχει αλλοιωθεί η γεύση του έχει ως αποτέλεσμα να πικρίζει. Αυτό συμβαίνει λόγω των βακτηρίων που δημιουργήθηκαν από την αλλοίωση.

Γάλα: Το αλλοιωμένο γάλα ξινίζει και «κόβει» όπως λέμε.

Τυρί: Από την αλλοίωση δημιουργούνται αέρια λόγω της παρουσίας μικροοργανισμών. Χαλάει το λίπος του και εμφανίζει την γνωστή μας μούχλα.

Αλλαντικά: Οπτικά θα δείτε μια γλοιώδη υφή και αν δοκιμάσετε λίγο τότε θα καταλάβετε ότι έχουν όξινη γεύση λόγω της δημιουργίας κάποιων μικροοργανισμών που ευνοούνται από την υγρασία των αλλαντικών.

Κρέας: Το πιο ευπαθές κρέας είναι ο κιμάς. Αν το κρέας μείνει για πολύ σε θερμοκρασία που ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου τότε δημιουργούνται σπορογόνοι μικροοργανισμοί. Το κρέας εμφανίζει σε αυτή την περίπτωση κηλίδες χρώματος λευκού και πράσινου ή και μελανές κηλίδες.

Πως μπορώ να προλάβω την αλλοίωση των τροφίμων;

1.Να ξεπαγώνετε σωστά τα κρέατα πριν τα μαγειρέψετε. Αν δεν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες απόψυξης τότε μπορεί να μη μαγειρευτεί σωστά το φαγητό με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να επιβιώνουν στο ωμό κρέας κάποιοι μικροοργανισμοί.

2. Προσέξτε το φαγητό σας από τα έντομα. Σκεπάστε το φαγητό σας αν το αφήσετε στην κουζίνα έως ότου το φάτε. Ένα αφύλαχτο φαγητό μπορεί να μολυνθεί από έντομα αλλά και να αλλοιωθεί αν παραμείνει πολύ ώρα πριν καταναλωθεί. Η θερμοκρασία του σπιτιού σας μπορεί να αυξήσει γρήγορα διάφορα βακτήρια π.χ σαλμονέλα.

3.Δείτε αν τα παγωτά έχουν «παρέα». Αν τα παγωτά βρίσκονται στο ίδιο ψυγείο με μπίρες κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα να πέφτει η απόδοση του ψυγείου και να μην γίνεται σωστά η ψύξη τους. Αν δείτε τα οικογενειακά παγωτά να έχουν παραμορφωθεί τότε κατά πάσα πιθανότητα αυτές οι συσκευασίες έχουν αποψυχθεί και μετά έχουν ξαναπαγώσει.

4. Όχι πάλι πίσω στο ψυγείο: Αν έχετε βγάλει από την κατάψυξη ένα προϊόν μην το ξαναβάλετε πίσω. Κάτι τέτοιο μπορείτε να το κάνετε αν έχει μαγειρευτεί μόνο. Η απόψυξη και η ψύξη του ίδιου προϊόντος μπορεί να του προκαλέσει αλλοίωση.

5. Μακριά από τον ήλιο: Αποφύγετε να αγοράζετε προϊόντα που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο. Για παράδειγμα σοκολάτες, κρουασάν και αλλά που βρίσκονται στα περίπτερα είναι πιθανό να έχουν αλλοιωθεί από την έκθεση στον ήλιο.

6. Το κρέας θέλει…μοναξιά: Αρκετές φορές το κρέας μολύνεται κατά τη μεταφορά του από το σούπερ μάρκετ. Για να μην συμβεί κάτι τέτοιο βάλτε το κρέας σε ξεχωριστή σακούλα για να μην έρθει σε επαφή με λαχανικά και φρούτα που μπορεί να του μεταφέρουν μικρόβια.

Όταν μαγειρεύετε…

  • Αν θέλετε να φάτε κάποιο φαγητό που το έχετε στην ψύξη βάλτε το στο φούρνο για 10 λεπτά περίπου σε θερμοκρασία 80 βαθμούς Κελσίου.
  • Να προσέχετε να έχει ψηθεί πολύ καλά το κρέας που μαγειρεύετε. Βάλτε στο κρέας το ειδικό θερμόμετρο για να δείτε αν το εσωτερικό μέρος του κρέατος είναι καλά ψημένο ή πρέπει να συνεχίσετε το ψήσιμο
  • Να αλλάζετε μαχαίρια, πιρουνιά, κουτάλια και οτιδήποτε άλλο εργαλείο χρησιμοποιήσετε έτσι ώστε να είναι διαφορετικά αυτά για τα νωπά τρόφιμα και άλλα για τα έτοιμα φαγητά.

 

No Comments

Post a Comment