Top

Υπάρχει τρόπος να ζήσετε καλά με το στρες! Ανακαλύψτε τον

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Υπάρχει τρόπος να ζήσετε καλά με το στρες! Ανακαλύψτε τον
images/stories/stress-diaxeirisi.JPG

Υπάρχει τρόπος να ζήσετε καλά με το στρες! Ανακαλύψτε τον

Εκτός από το βλαβερό στρες που γνωρίζουμε όλοι υπάρχει και το δημιουργικό στρες. Διαβάστε πώς να το αξιοποιήσετε…


 

Το στρες είναι και δημιουργικό

Το στρες είναι η αντίδραση του οργανισμού σε διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, τα οποία οι ειδικοί αποκαλούν και στρεσογόνους παράγοντες. Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, ο οργανισμός μας παράγει κάποιες ορμόνες (αδρεναλίνη, κορτιζόλη κλπ.), οι οποίες τον προετοιμάζουν ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις καταστάσεις αυτές.  Οι επιστήμονες τονίζουν ότι υπάρχουν δύο είδη στρες.Το δημιουργικό, που είναι χρήσιμο, γιατί μας κρατάει σε εγρήγορση, μας βοηθάει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και να είμαστε πιο παραγωγικοί. Το αρνητικό στρες, από την άλλη πλευρά, μας “μπλοκάρει” στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Το στρες όταν βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα είναι μια απόλυτα υγιής κατάσταση και είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό καθώς μας διοχετεύει με την απαιτούμενη ενέργεια που χρειαζόμαστε καθημερινά στη ζωή μας, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Χωρίς το στρες δεν θα έχουμε καθόλου την ενέργεια για να αναλάβουμε δράση απέναντι στις καθημερινές προκλήσεις.

Προσπαθήστε λοιπόν να επωφεληθείτε από το θετικό στρες και να το εκμεταλλευτείτε, επιδιδόμενοι σε μια δημιουργική εργασία, την οποία θα κάνετε με ευχαρίστηση. Το δημιουργικό στρες ο οργανισμός το αντιλαμβάνεται ως κάτι ευχάριστο, και έτσι μπορείτε να το ξεχωρίσετε από την επιζήμια μορφή του.

5 τρόποι να ζήσετε καλά με το στρες

1.Κάντε διαλογισμό

Ο διαλογισμός έχει πολύ καλά αποτελέσματα καθώς ενισχύει την ανθεκτικότητα μας στο άγχος, λένε οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, οι οποίοι χρησιμοποιούν το διαλογισμό στο στρατό. Οι ειδικοί μαθαίνουν στο στρατιωτικό προσωπικό να εστιάζει την προσοχή του στο παρόν και να μην ανησυχεί για το μέλλον.

2.Αναγνωρίστε τις αντιδράσεις σας

Μάθετε να αναγνωρίζετε και έπειτα προσπαθήστε να αλλάξετε τις σπασμωδικές αντιδράσεις που τυχόν έχετε σε ερεθίσματα που σας προκαλούν στρες.  Αυτή είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους διαχείρισης του. Ενισχύστε τον εαυτό σας ενάντια στο άγχος, προσπαθώντας να κάνετε αυτήν την άσκηση: Φανταστείτε τον εαυτό σας σε μια αγχωτική κατάσταση, όπως είναι η προσπάθεια σας να φθάσετε έγκαιρα στη δουλειά και φανταστείτε την ένταση που αισθάνεστε. Σημειώστε  τις αγχώδεις σκέψεις σας: «Αν δεν φύγω από το 7:30, θα φθάσω αργά». Έπειτα αντικαταστήστε αυτές τις σκέψεις με πιο δημιουργικές όπως: «θα βρίσκομαι σε κίνηση για μια ώρα, την οποία  μπορώ να αξιοποιήσω για να διαβάσω ένα βιβλίο ή να ακούσω με ακουστικά την αγαπημένη μου εκπομπή στο ραδιόφωνο». Αυτή η τεχνική σας βοηθά να επινοήσετε λύσεις.

3.Σηκωθείτε από τον καναπέ!

Πηγαίνετε μια βόλτα ή στη δουλειά με το ποδήλατο ή κάντε έναν περίπατο όταν γυρίσετε από το γραφείο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η γυμναστική δεν απαλύνει μόνο το άγχος, αλλά ότι παράλληλα ενισχύει τα κύτταρα του εγκεφάλου, ώστε να είναι λιγότερο ευάλωτα σε αυτό και στο μέλλον.

4.Αποκτήστε ένα κατοικίδιο

Τα κατοικίδια μπορούν να απαλύνουν το στρες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι όσοι έχουν κατοικίδια ζώα εκδηλώνουν λιγότερο βλαβερό στρες σε σχέση με τους υπολοίπους, ειδικά όταν έχουν συντροφιά το κατοικίδιό τους. Επιπλέον σύμφωνα με έρευνες όσοι έχουν κατοικίδιο αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα πίεσης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι βέβαια να αγαπάτε τα ζώα και να έχετε τη διάθεση να τα φροντίζετε. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων μπορεί να μειώσουν το άγχος παίζοντας μαζί τους μέσα στην ημέρα. Αν δεν έχετε ένα κατοικίδιο, μπορείτε να πάρετε το σκυλί ενός φίλου σας για μια βόλτα μετά το δείπνο, ακόμη και λίγη ώρα μαζί του είναι αρκετή για να μειώσει το άγχος.

 Pet therapy: Πως τα σκυλιά θεραπεύουν τον άνθρωπο

5.Κοιμηθείτε για να εξισορροπήσει τις ορμόνες του στρες

Ο ύπνος καταστέλλει τις ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, και ενεργοποιεί την απελευθέρωση των άλλων, όπως η DHEA, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανθεκτικότητα και την προστασία του οργανισμού από το στρες.

 
 
 

No Comments

Post a Comment