Top

Πως θα… ρίξετε τη χοληστερίνη, χωρις στερήσεις

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Πως θα… ρίξετε τη χοληστερίνη, χωρις στερήσεις
couple-romantic-dinner

Πως θα… ρίξετε τη χοληστερίνη, χωρις στερήσεις

Αν το Πάσχα το παρακάνατε με το αρνί και φοβάστε ότι η χοληστερίνη σας θα φθάσει στα «ύψη»,  μην ανησυχείτε υπάρχουν τρόποι να τη «ρίξετε».

 

Αποτελεί βασικό συστατικό των τοιχωμάτων των κυττάρων, είναι αναγκαία στο σώμα για το σχηματισμό των οξέων που εκκρίνονται από  χολή. Μπορεί επίσης να μετατραπεί σε ορμόνες, βιταμίνη D και φωοφολιπίδια (βασικά συστατικά των κυττάρων). Υπάρχει η «καλή» και η «κακή» χοληστερίνη. Παρά το σημαντικό και ωφέλιμο ρόλο της, η χοληστερίνη, πρέπει να ελέγχεται τακτικά, καθώς αυξημένα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης στο αίμα, έχουν συνδεθεί με στεφανιαία νόσο. Οι φυσιολογικές τιμές κυμαίνονται κάτω των 200 mg/dl, ενώ τιμές πάνω από 240 mg/dl, θεωρούνται παράγοντας υψηλού κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Διαβάστε λοιπόν πως θα την κρατάτε σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ «ΡΙΞΕΤΕ»

1.Γνωρίστε τις τροφές που τη… μισούν

Υιοθετήστε τη μεσογειακή διατροφή  και που δίνει έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, το ελαιόλαδο και στην ποικιλία τροφίμων και εξασφαλίζει την πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Εντάξτε στο διαιτολόγιο σας το σκόρδο. Τρεις σκελίδες σκόρδο την ημέρα μειώνουν τη χοληστερίνη έως  8%. Άλλες τροφές που μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης και αυξάνουν την καλή είναι τα ψάρια, το μαύρο ρύζι, τα πορτοκάλια και το καλαμπόκι. Αν έχετε επιπλέον κιλά καλό είναι να χάστε βάρος, αφού δύο επιπλέον του φυσιολογικού κιλά στο σωματικό μας βάρος, ανεβάζουν κατά 10 mg την χοληστερίνη.

 

2.Σηκωθείτε από τον καναπέ

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που μειώνουν την “καλή”  χοληστερίνης και συμβάλλουν στην αύξηση της κακής, είναι η καθιστική ζωή. Από την άλλη πλευρά, η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η “καλή” χοληστερίνη μπορεί να έως 20% αν γυμνάζεστε τακτικά.  Προτιμήστε αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα, το κολύμπι, το τζόγκινγκ, ή η ποδηλασία, 5 φορές την εβδομάδα. Επιπλέον, η άσκηση σας βοηθάει να χάσετε τυχόν περιττά κιλά γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση της HDL χοληστερίνης.

3.Περιορίστε το στρες

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχει άμεση σχέση του στρες με την αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα. Μάλιστα υπάρχουν στοιχεία ότι η αύξηση χοληστερόλης λόγω στρες, συσχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις. Προσπαθήστε λοιπόν να καταπολεμήσετε το στρες. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση:

*Φτιάξτε το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας πριν πέσετε για ύπνο.

*Μάθετε να λέτε “όχι”. Στην αρχή μπορεί να σας φανεί δύσκολο, αλλά στη συνέχεια θα διαπιστώσετε ότι η τακτική αυτή αποδίδει.

*Κάντε διαλείμματα όταν νοιώθετε πολύ κουρασμένοι.

*Αποφύγετε να  κάνετε ταυτόχρονα πολλές δουλειές. Θα αγχωθείτε και το πιθανότερο είναι να μη φέρετε καμία εις πέρας.

*Συζητήστε με έναν έμπιστο φίλο σας τα προβλήματα της δουλειάς.

*Αποφύγετε άτομα που σας γεννούν αρνητικά συναισθήματα ή σας αγχώνουν.

*Αποφύγετε τις εντάσεις

*Μη φέρνετε τα προβλήματα της δουλειάς σπίτι σας

*Εκμεταλλευτείτε τις πρωινές ώρες που είναι οι πιο παραγωγικές ώρες της ημέρας. για να κάνετε τις πιο δύσκολες δουλειές.

4.Κόψτε τις κακές συνήθειες

Σύμφωνα με έρευνες, οι καπνιστές έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης «εν συγκρίσει» με όσους δεν καπνίζουν. Το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης, που συμβάλλει μεταξύ άλλων στην απομάκρυνση από τα αγγεία της “κακής” χοληστερίνης.  Επιπλέον, ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζει κάποιος την ημέρα, έχει σχετίζεται με τις τιμές της χοληστερίνης στο αίμα, δηλαδή όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζει κάποιος, τόσο περισσότερο μειώνεται η «καλή» χοληστερίνη.  Εκτός από το κάπνισμα καλό είναι να είστε προσεκτικοί και με το ποτό. Μην κάνετε κατάχρηση αλκοολούχων ποτών γιατί η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ έχει ως συνέπεια την αύξηση των τριγλυκεριδίων που με τη σειρά τους (τα αυξημένα τριγλυκερίδια) μειώνουν τις τιμές της καλής χοληστερίνης (HDL). Από την άλλη πλευρά η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο δηλαδή 1-2 ποτηράκια την ημέρα, συμβάλλει στην αύξηση της «καλής» χοληστερίνης. Πίνετε λοιπόν αλκοόλ με μέτρο και αποφεύγετε τις καταχρήσεις.

 

ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS  

 

1.Κοιτάξτε τα μάτια σας

Παρατηρήστε στον καθρέφτη την περιοχή γύρω από τα μάτια σας. Αν διακρίνετε κάποια μικρά λευκά εξογκώματα (ξανθελάσματα) γύρω από τα βλέφαρα, τότε υπάρχει πιθανότητα η χοληστερίνη σας κυμαίνεται σε επίπεδα πιο υψηλά από το φυσιολογικό.  Τα εξογκώματα που παρατηρείτε γύρω από τα μάτια είναι το λίπος που εναποτίθεται εκεί. Πρόκειται για συσσωρευμένο λίπος που δημιουργείται εξαιτίας της αυξημένης χοληστερίνης (συνήθως σε πολύ υψηλότερες τιμές από τις φυσιολογικές). Σε αυτή την περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μια εξέταση αίματος, για να μετρήσετε τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα σας.

2. Μετρήστε τη στο σπίτι

Χάρη στην τεχνολογία μπορείτε σήμερα να μετρήσετε τη χοληστερίνη και μόνοι στο σπίτι σας με ένα ειδικό μηχάνημα. Συνήθως είναι το ίδιο μηχάνημα με το οποίο μετράμε το ζάχαρο, μπορούμε να μετρήσουμε και τη χοληστερίνη, με τη διαφορά ότι πρέπει να τοποθετήσουμε διαφορετική ταινία. Στα φαρμακεία θα βρείτε ειδικές ταινίες που μετρούν μόνο τη χοληστερίνη. Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία μέτρησης πρέπει να πλύνετε καλά τα χέρια σας. Οι συσκευές αυτές, έχουν μια πολύ μικρή αποστειρωμένη βελόνα στην άκρη ενός στυλό, με το οποίο τρυπάτε ελαφρώς την άκρη του δακτύλου σας και βάζετε μια σταγόνα αίματος στην ειδική ταινία που είναι προσαρμοσμένη στο μηχάνημα. Μετά από λίγο βλέπετε στην οθόνη το αποτέλεσμα της μέτρησης. Στην περίπτωση που η ποσότητα αίματος δεν είναι επαρκής, στην οθόνη θα εμφανιστεί η ένδειξη «σφάλμα».

3. Μετρήσετε τη σωστά

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge, η μέτρηση της χοληστερίνης είναι πιο αξιόπιστη αν γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί νηστεία. Οι ειδικοί για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα ανέλυσαν τις εξετάσεις χιλιάδων ατόμων. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι αν δεν έχει προηγηθεί νηστεία (πριν από τις εξετάσεις), τότε τα αποτελέσματα είναι πιο έγκυρα και επιπλέον αποτυπώνεται καλύτερα το πραγματικό λιπιδαιμικό προφίλ του ατόμου. Από την άλλη πλευρά αν νηστέψετε  λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις (αποφύγετε λιπαρά), χωρίς να έχετε τροποποιήσει στην ουσία διατροφικές συνήθειες, τότε οι τιμές της χοληστερίνης σας, ενδέχεται να προκύψουν ψευδώς φυσιολογικές και να παραπλανήσουν το γιατρό. Σύμφωνα με τις νέες έρευνες των ειδικών μπορείτε να φάτε κανονικά το προηγούμενο βράδυ ο,τι  τρώγατε συνήθως. Καλό είναι όμως να μην φάτε βραδινό μετά τις δέκα. Επίσης το πρωί, πριν την εξέταση, αποφύγετε να φάτε κάτι.

Μην ξεχνάτε ότι η υψηλή χοληστερίνη δεν εμφανίζει κάποια συμπτώματα, επομένως καλό είναι να την μετράτε τακτικά, ανεξάρτητα από το πόσο υγιείς νοιώθετε.

 

No Comments

Post a Comment