Top

Ροχαλητό: Αίτια, πρόληψη και ο ρόλος των υπερήχων

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Ροχαλητό: Αίτια, πρόληψη και ο ρόλος των υπερήχων
Ροχαλητό: Αίτια, πρόληψη και ο ρόλος των υπερήχων

Ροχαλητό: Αίτια, πρόληψη και ο ρόλος των υπερήχων

Ένα αρκετά σύνηθες πρόβλημα που απασχολεί πολλούς ασθενείς που επισκέπτονται έναν Ωτορινολαρυγγολόγο είναι το ροχαλητό…

 

Έχει βρεθεί ότι το 40% περίπου του πληθυσμού ροχαλίζει μόνιμα ή περιστασιακά

 Γράφει ο Ηλίας Φωτόπουλος, Χειρουργός ΩΡΛ

Αίτια: Το ροχαλητό οφείλεται στον κραδασμό των μαλακών μορίων του φάρυγγα και κυρίως της μαλθακής υπερώας των αμυγδαλών και της σταφυλής. Άλλα ανατομικά εμπόδια στην ομαλή διέλευση του αέρα ,εκτός από τη σταφυλή και τις αμυγδαλές μπορούν να είναι το στραβό ρινικό διάφραγμα ,οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις στα παιδιά (κοινώς κρεατάκια) προκαλώντας κι αυτά ροχαλητό ή άπνοια στη διάρκεια του ύπνου. Ένας Ωτορινολαρυγγολόγος(ΩΡΛ) πρέπει να εξετάσει οποιονδήποτε ασθενή πάσχει από ροχαλητό για να διαπιστώσει εάν οφείλεται σε υπερτροφική ή μακριά σταφυλή, σε στενές καμάρες , σε υπερτροφικές αμυγδαλές ή σε σκολίωση ρινικού διαφράγματος.

Προδιαθεσικοί παράγοντες: Τα παχύσαρκα άτομα με κοντό λαιμό, οι ηλικιωμένοι άνδρες και οι καπνιστές έχουν την τάση να ροχαλίζουν εντονότερα. Η κατανάλωση αλκοόλ , η κατανάλωση βαριών γευμάτων πριν την κατάκλιση, η ύπτια θέση του σώματος στη διάρκεια του ύπνου και η χρήση ηρεμιστικών και υπνωτικών ουσιών προδιαθέτει ,επίσης,στην εμφάνιση ροχαλητού.

Είναι επικίνδυνο το ροχαλητό; Μπορεί ένα ροχαλητό να μην είναι τόσο αθώο αλλά να υποκρύπτει και κάποιο άλλο σοβαρότερο πρόβλημα. Εάν το ροχαλητό συνοδεύεται από διαπιστωμένα επεισόδια άπνοιας ,δηλαδή διακοπής της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου, τότε ενδέχεται να υπάρχει ένα γενικευμένο σύνδρομο που ονομάζεται σύνδρομο υπνικής άπνοιας. Ευθύνη ενός Ωτορινολαρυγγολόγου (ΩΡΛ) είναι να ενημερώσει τον πάσχοντα από ροχαλητό ότι η άπνοια που ενδεχομένως να εμφανίζει ενδέχεται να είναι αρκετά πιο σοβαρή από ένα απλό ροχαλητό και μπορεί να καταστεί επικίνδυνη ακόμα και για την ίδια του τη ζωή. Το παθολογικό ροχαλητό που συνοδεύεται από άπνοια, έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που το διακρίνουν από το αθώο ροχαλητό. Έτσι λοιπόν , ένα επικίνδυνο ροχαλητό συνοδεύεται από διαταραχές ύπνου , πρωινή υπνηλία , πονοκεφάλους , κακοδιαθεσία, ευερεθιστότητα , πτώση της αποδοτικότητας κ.α. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος πρέπει να επισημάνει από το ιστορικό του αρρώστου αυτά τα στοιχεία και να του συστήσει να διερευνήσει το ροχαλητό του με μια μελέτη ύπνου κατά τη διάρκεια της οποίας θα μελετηθούν και οι άπνοιες του πάσχοντος.

Προληψη: Τα προληπτικά μέτρα που μπορεί να λαμβάνει ένας ασθενής για να αποφεύγει την εκδήλωση ροχαλητού είναι: η αποφυγή της ύπτιας θέσης στον ύπνο, των βαριών γευμάτων πριν την κατάκλιση, ο περιορισμός του αλκοόλ και του καπνίσματος, η σωματική άσκηση, η μείωση του σωματικού βάρους , η αποφυγή χρήσης ηρεμιστικών και υπνωτικών κ.α

Θεραπεία: Η καλύτερη αντιμετώπιση για το ροχαλητό και την υπνική άπνοια είναι οι χειρουργικοί υπέρηχοι. Οι υπέρηχοι παρέχουν στον ΩΡΛ τη δυνατότητα να χειρουργεί αναίμακτα και σε συνθήκες υψηλής αποστείρωσης ,ενώ είναι εφικτή η εφαρμογή τους και χωρίς γενική αναισθησία. Οι χειρουργικοί υπέρηχοι παρεμβαίνουν στο ανατομικό εμπόδιο που είναι το αίτιο της απόφραξης του αεραγωγού και προκαλεί το ροχαλητό , είτε αυτό είναι το ρινικό διάφραγμα (διαφραγματοπλαστική), είτε οι ρινικές κόγχες ,είτε η σταφυλή , οι καμάρες και οι αμυγδαλές. Τα πλεονεκτήματα των υπερήχων είναι ότι είναι ανώδυνοι, αναίμακτοι και μειώνουν πολύ το χρόνο του ΩΡΛ χειρουργείου. Άλλες εφαρμογές των υπερήχων , εκτός από το ροχαλητό και την αποφρακτική άπνοια, είναι οι επεμβάσεις σε αμυγδαλές , ρινικό διάφραγμα, κόγχες και χαλινό γλώσσας .Οι χειρουργικοί υπέρηχοι σε σχέση με τις ραδιοσυχνότητες και τα LASER είναι πολύ λιγότερο βλαπτικοί για τους γειτονικούς ιστούς λειτουργώντας σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες.

ΗΛΙΑΣ .Π.ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΠΟΤΣΑΡΗ 1 ΓΛΥΦΑΔΑ 2108947444

www.drfotopoulos.gr

 
 

RINOMAD20ORIZONTIO

 

 

No Comments

Post a Comment