Top

Παιδί: Τι μπορεί να του «κόψει» το βήχα

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Παιδί: Τι μπορεί να του «κόψει» το βήχα
images/stories/vixas-paidi-slider.JPG

Παιδί: Τι μπορεί να του «κόψει» το βήχα

Νομίζατε ότι επειδή είναι άνοιξη θα απαλλαγεί το παιδί σας από το βήχα; Δυστυχώς, ο βήχας δεν είναι ένα σύμπτωμα που εκδηλώνεται μόνο το χειμώνα…

 

Τώρα την άνοιξη ο βήχας είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε κάποια αλλεργική αντίδραση. Ακόμη είναι πολύ πιθανό να φταίει κάποιο κρυολόγημα λόγω των αλλαγών του καιρού και των εναλλαγών και διακυμάνσεων της θερμοκρασίας. Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό επειδή δεν γνωρίζετε και την αιτία του βήχα να αναρωτηθείτε αν πρέπει να δώσετε στο παιδί αποχρεμπτικό σιρόπι ή μήπως τελικά χρειάζεται ένα αντιβηχικό;

Ξηρός ή παραγωγικός βήχας;

Το είδος του βήχα είναι αυτό που καθορίζει και την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα λένε οι ειδικοί και εξαρτάται από την παρουσία ή την απουσία “περιεχομένου”. Ο ξηρός βήχας έχει συνήθως αλλεργικά αίτια ή οφείλεται σε χρόνια φαρυγγίτιδα ή λαρυγγίτιδα. Ο παραγωγικός συνήθως προκαλείται από την παρουσία μικροβίων ή κάποιας ίωσης.

Αν ο βήχας είναι παραγωγικός, πρέπει να δώσετε στο παιδί αποχρεμπτικό ώστε να απομακρυνθεί η βλέννα από τον οργανισμό. Αν είναι ξηρός (χωρίς δηλαδή περιεχόμενο), τότε μόνο μπορείτε να χορηγήσετε αντιβηχικό σιρόπι. Επειδή όμως ειδικά στα παιδιά δεν είναι πάντα ξεκάθαρο αν ο βήχας είναι παραγωγικός ή ξηρός, για να είστε σίγουροι μπορείτε να προτιμήσετε ένα φυσικό συμπλήρωμα (σιρόπι) που είναι κατάλληλο και για τα δύο είδη βήχα (παραγωγικός και ξηρός).

Σε κάθε περίπτωση επειδή ο βήχας μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα πολλών προβλημάτων υγείας είναι καλό, ιδιαίτερα στην περίπτωση που επιμένει, να επισκεφτείτε ειδικό.

Μπορεί να πρόκειται για άσθμα;

Ίσως πρόκειται για άσθμα αν:

  • Υφίστανται υποτροπιάζοντα επεισόδια δύσπνοιας, συριγμού, αίσθημα βάρους στο στήθος.
  • Βήχας που επιδεινώνεται τις νυχτερινές ή τις πρωινές ώρες, με την άσκηση ή με την έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες (π.χ. σκόνη).
  • Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ατοπίας ή άσθματος.
  • Αν βελτιώνεται γρήγορα με τη χορήγηση βρογχοδιασταλτικού.

 

Η διατροφή και τα βότανα που θα το βοηθήσει

Εμπλουτίστε τη διατροφή του παιδιού σας με άφθονα φρούτα και λαχανικά που λόγω της βιταμίνης C που περιέχουν βοηθούν το ανοσοποιητικό. Κάντε του μια ζεστή σούπα,. Η σούπα έχει αντιφλεγμονώδη δράση, που μπορεί να απαλύνει τον ερεθισμό του φάρυγγα που προκαλεί τον ξηρό βήχα. Επιπλέον τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν οι σούπες, μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό.

Αν ψάχνετε μια φυσική λύση για την αντιμετώπιση του βήχα θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν πολλά φυσικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν. Η δροσέρα (Drosera rotundifolia) για παράδειγμα διαθέτει αντιβακτηριδιακή και καταπραϋντική δράση.

H Εχινάτσεα, από την άλλη συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ο  κισσός έχει αποχρεμπτική και καταπραϋντική δράση σε χρόνιες βρογχίτιδες και κοκκύτη ενώ ο φλόμος αντιφλεγμονώδη, μαλακτική και αντικαταρροϊκή δράση. Ακόμη σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, το μέλι  είναι εξίσου αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του βήχα των παιδιών όσο τα αντιβηχικά φάρμακα που πωλούνται χωρίς συνταγή ιατρού. Συγκεκριμένα 2 κ.γ. μέλι μπορούν να περιορίσουν τη σοβαρότητα και τη συχνότητα του νυχτερινού βήχα που καταπραΰνει τον ερεθισμένο λαιμό. 

 

No Comments

Post a Comment