Top

Ουρολοίμωξη: Πώς να την Αντιμετωπίσετε Κατάλληλα (συμβατικά – εναλλακτικά)

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Ουρολοίμωξη: Πώς να την Αντιμετωπίσετε Κατάλληλα (συμβατικά – εναλλακτικά)
images/stories/oyrolimoxi-center.jpg

Ουρολοίμωξη: Πώς να την Αντιμετωπίσετε Κατάλληλα (συμβατικά – εναλλακτικά)

Αναγνωρίστε έγκαιρα τον πιο συχνό επισκέπτη της εποχής (βλ. ουρολοίμωξη) και καταπολεμήστε τον έγκαιρα…

 Πως θα το καταλάβω ότι έχω ουρολοίμωξη;

Αν αισθάνεστε τσούξιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης ενδεχομένως και πόνο,  αν νοιώθετε την ανάγκη να πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα για να ουρήσετε και ορισμένες φορές η μυρωδιά των ούρων είναι δυσάρεστη, τότε ίσως έχετε ουρολοίμωξη ή αλλιώς κυστίτιδα.

Γυναίκες Vs Άντρες

Η κυστίτιδα (φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη), όπως είναι γνωστή, ταλαιπωρεί κυρίως τις γυναίκες παρά τους άντρες. Αυτό συμβαίνει κατά πάσα πιθανότητα επειδή η ουρήθρα της γυναίκας είναι 4 εκατοστά και το άνοιγμα της είναι κοντά στον πρωκτό και τον κόλπο με αποτέλεσμα η μόλυνση να είναι πιο συχνή. Οι άντρες έχουν λιγότερες πιθανότητες για ουρολοίμωξη επειδή η ουρήθρα τους είναι μακρύτερη (14-15 εκατοστά) και έτσι η μόλυνση γίνεται πιο δύσκολα. Οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς στις κυστίτιδες που αποκτούν μετά από σεξουαλική επαφή.

Αντιμετωπίστε την ουρολοίμωξη έγκαιρα

Οι κυστίτιδες δεν πρέπει να σας φοβίσουν καθώς μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα, ανώδυνα και αποτελεσματικά.  Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ενόχληση που θα σας προκαλέσει. Αν μια κυστίτιδα ωστόσο παραμεληθεί υπάρχει η πιθανότητα να οδηγήσει μια γυναίκα σε νεφρικές λοιμώξεις που μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη στα νεφρά. Επομένως καλό είναι αντιμετωπιστεί η κυστίτιδα γρήγορα αλλά και να παρθούν τα μέτρα αυτά που θα δρουν προληπτικά για ενδεχόμενες υποτροπές.

Οι αιτίες που προκαλούν την ουρολοίμωξη

 • Από την σεξουαλική επαφή. Μπορούν να σπρωχθούν βακτήρια στην κύστη μέσα από την ουρήθρα.
 • Το διάφραγμα που χρησιμοποιούν οι γυναίκες ως μέτρο αντισύλληψης. Αυτό συμβαίνει γιατί το διάφραγμα πιέζει την κύστη με αποτέλεσμα να μην αδειάζει και να γίνεται πρόσφορο έδαφος για βακτήρια.
 • Αν είστε έγκυος. Στις εγκυμονούσες η κύστη τους πιέζεται έντονα από το έμβρυο.
 • Από ουροκαθετήρα. Αν νοσηλεύεστε ή για κάποιο λόγο χρησιμοποιείτε ουροκαθετήρα τότε είναι αρκετά πιθανή μια ουρολοίμωξη.
 • Στους άντρες κάποιες φορές η ουρολοίμωξη οφείλεται στον προστάτη ή κάποιος όγκος που δυσκολεύει -εμποδίζει την ουροφόρο οδό.
 • Από χλαμύδια ή μυκόπλασμα που μπορούν να κολλήσουν  άντρες και γυναίκες μετά από σεξουαλική επαφή.

Η σωστή πρόληψη για την ουρολοίμωξη

 •  Μετά την σεξουαλική επαφή καλό είναι να ουρείτε για να διώξετε μικρόβια που έχουν μπει στην ουρήθρα.
 • Να φοράτε πάντα καθαρά εσώρουχα και κατά προτίμηση βαμβακερά.
 • Να αποφεύγετε αρωματικά σαπούνια, αφρόλουτρα, αλλά και αποσμητικά στην περιοχή του κόλπου.
 • Να διατηρείτε την ευαίσθητη αυτή περιοχή καθαρή φροντίζοντας καθημερινά για την καλύτερη υγιεινή της.
 • Μεγάλο λάθος που κάνουν αρκετές γυναίκες γίνεται όταν σκουπίζονται μετά από ούρηση. Πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να σκουπίζονται από μπροστά προς τα πίσω για να μην τροφοδοτήσουν με μικρόβια το ουροποιητικό.

Η κατάλληλη αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης

Η συμβατική ιατρική

Ο γιατρός σας θα κάνει καλλιέργεια ούρων και πριν από τα αποτελέσματα θα σας δώσει αντιβιοτικό. Μετά την καλλιέργεια ή θα συνεχίσει την ίδια αντιβίωση ή θα σας την αλλάξει. Αν ταλαιπωρείστε συχνά από ουρολοιμώξεις ή υπάρχει κάποιο ανατομικό πρόβλημα που την προκαλεί, τότε μπορεί ο γιατρός να κάνει κυστεοσκόπηση. Είναι μια εξέταση κατά τοποθετείται ένα σωλήνακι στην κύστη για να ελέγξει το εσωτερικό της. Συνήθως η θεραπεία με αντιβίωση κρατάει 1-3 ημέρες. Αν πονάτε μπορείτε να πάρετε παυσίπονα χωρίς ωστόσο να το παρακάνετε.

Τι άλλο να κάνω…εναλλακτικά;

 • Να πίνετε αρκετό νερό (1.5 λίτρο) για να καθαρίσει η κύστη σας από τα μικρόβια.
 • Ο βελονισμός από έναν έμπειρο βελονιστή μπορεί να βοηθήσει αν ταλαιπωρείστε συχνά από ουρολοιμώξεις.
 • Αποφύγετε την κατάχρηση του αλκοόλ, του καφέ, του μαύρου τσαγιού, των αναψυκτικών και του σοκολατούχου γάλακτος γιατί μπορούν να ερεθίσουν το ουροποιητικό σύστημα.
 • Αποφύγετε τροφές κατά τη διάρκεια της ουρολοιμώξεις, αλλά και για τις επόμενες μέρες που δρουν ερεθιστικά. Αυτές είναι η σοκολάτα, η ζάχαρη, η ντομάτα, το ξύδι, τα εσπεριδοειδή και τα πικάντικα φαγητά.
 • Πάρτε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνη Α και βιταμίνη C αφού πρώτα ρωτήσετε τον γιατρό σας.

Βότανα

 • Το βιμπούρνο (Cranberry) έχει ιππουρικό οξύ και μπορεί να καταπολεμήσει την ουρολοίμωξη. Πιείτε μισό λίτρο την ημέρα ή πάρτε κάψουλες.
 • Τσουκνίδα: Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βάλτε ένα κουταλάκι αποξηραμμένα φύλλα (τριμμένα) σε μια κούπα ζεστό νερό. Αφήστε το να κρυώσει και πιείτε την κούπα μέσα σε μια ημέρα. Ανά 3 ώρες από 2 κουταλιές της σούπας.

Ομοιοπαθητική:

Ο ομοιοπαθητικός μπορεί να σας δώσει ένα από τα παρακάτω φάρμακα τα οποία είναι και τα πιο γνωστά: Cantharis, Mercurius corrosives, Staphysagria

→Βότανα για τις γυναίκες

Σημείωση: Κατά την σεξουαλική επαφή να φοράτε προφυλακτικό για να μην κολλήσετε ή να μη σας κολλήσει το έτερον σας ήμισυ.

→Αποφύγετε τους μύκητες

No Comments

Post a Comment