Top

Ουλές: Πως θα τις απομακρύνετε αν δεν τις αποφύγετε

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Ουλές: Πως θα τις απομακρύνετε αν δεν τις αποφύγετε
Πως να απομακρύνετε μια ουλή

Ουλές: Πως θα τις απομακρύνετε αν δεν τις αποφύγετε

Πως μπορείτε να περιορίσετε μια αντιαισθητική ουλή; Τι πρέπει να κάνετε πριν και μετά την επέμβαση; Πότε χρειάζεται πλαστική;

 

Μια ουλή μετά από ένα χτύπημα, από ράμματα ή μια χειρουργική επέμβαση είναι ουσιαστικά το «αποτύπωμα» στο δέρμα σας. Υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε ή να αποφύγετε τα σημάδια στο σώμα σας. Διαβάστε και γνωρίστε τι πρέπει να κάνετε αλλά και τι υπόσχεται η ιατρική.

 

Ράμματα στην ουλή. Ποιος να τα κάνει;

Αν τραυματιστείτε και προκαλέσετε σημάδι στο σώμα σας πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό για να κρίνει αν το σημάδι είναι βαθύ και για να σας ενημερώσει αν χρειάζεται να γίνουν ράμματα. Στην περίπτωση που η πληγή απαιτεί ράμματα για να επουλωθεί προτιμότερο είναι να γίνουν από πλαστικό χειρουργό, όπως και η αφαίρεση τους, για καλύτερα αποτελέσματα. Αν το χτύπημα έχει γίνει στο πρόσωπο (μάτια, χείλια…) ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει λεπτά ράμματα για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Πότε οι επεμβάσεις μπορεί να αφήσουν σημάδι;

Όλες οι επεμβάσεις αφήνουν ουλές. Άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο. Ρόλο παίζει τόσο το σημείο που έγινε η επέμβαση ή ο τραυματισμός όσο και ο τύπος δέρματος του κάθε ατόμου. Οι γιατροί μετά από μια επέμβαση προσπαθούν να κρύψουν την τομή έτσι ώστε να μην είναι εμφανής κρύβοντας την σε σημείο που δεν είναι πολύ ορατό ακόμη και αν το σημάδι είναι έντονο. Οι τομές, όποτε μπορούν οι γιατροί, κρύβονται σε κάποια πτυχή του δέρματος αλλά και σε ρυτίδες. Αν το δέρμα σας έχει προδιάθεση για ουλές και η ουλή δεν κρύβεται ή αν δεν έγινε σωστή δουλεία από τον γιατρό, τότε ίσως μετά την επέμβαση στο σημείο τομής να υπάρξει ερυθρότητα, πάχυνση του δέρματος και να σχηματιστεί υπερτροφική ουλή. Σε αντίθετη περίπτωση η ουλή θα φαίνεται μόνο ως μια άσπρη λεπτή γραμμή.

 

 

Ποιοι τύποι δέρματος έχουν προδιάθεση για ουλή;

 

Κάποιοι τύποι δέρματος μπορούν να αφήσουν κόκκινες διογκωμένες ουλές που προκαλούν κνησμό και έχουν αντιαισθητική όψη (Χηλοειδείς ουλές).  Αυτού του είδους οι ουλές είναι κατά βάση κληρονομικές και αφορούν κυρίως τις πιο σκούρες επιδερμίδες. Κάποιοι άλλοι τύποι δέρματος δημιουργούν τις υπερτροφικές ουλές που αναφέραμε παραπάνω και είναι σαφώς ένα είδος ουλής που μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα από τη χηλοειδή. Τα παιδιά  τέλος αλλά κα τα ηλικιωμένα άτομα μετά από μια επέμβαση εμφανίζουν λιγότερα ορατά σημάδια.

 

 

 

 

Υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει πριν την επέμβαση;

 

Αν η επέμβαση στην οποία θα υποβληθείτε δεν είναι επείγουσα τότε συζητήστε με τον γιατρό σας για την ουλή που πρόκειται να σας αφήσει η επέμβαση. Αν έχετε κάνει εγχείρηση στο παρελθόν δείξτε στον γιατρό την ουλή για να δει αν έχετε προδιάθεση για έντονα σημάδια. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν η επέμβαση μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά και αν κάτι τέτοιο είναι δυνατό τότε επιλέξτε αυτή τη μέθοδο γιατί τα σημάδια που αφήνει είναι λιγότερο έντονα γιατί οι οπές στο δέρμα είναι μικρές. Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις γίνονται για αφαίρεση χοληδόχου κύστης, σκωληκοειδίτιδας , πέτρας στα νεφρά κτλ.

 

Μετά την επέμβαση, τι;

 

*Οι κανόνες υγιεινής παίζουν σημαντικό ρόλο, αφού αν μολυνθεί η ουλή τότε θα σας αφήσει ένα άσχημο σημάδι.

*Βάλτε στην ουλή ειδικές αλοιφές που θα βρείτε στα φαρμακεία για να βελτιώσετε την εικόνα της αφού ρωτήσετε το γιατρό.

*Αποφύγετε το κάπνισμα για 15 μέρες μετά την επέμβαση γιατί η νικοτίνη μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση της ουλής.

*Αν εκτίθεστε στον ήλιο πρέπει να βάζετε αντηλιακό στην περιοχή της τομής για 1-1, 5 μήνα μετά την επέμβαση γιατί ο ήλιος θα δώσει στην ουλή μια σκούρα απόχρωση που θα την έχετε μια ζωή.

*Αν η ουλή είναι υπερτροφική χρησιμοποιείστε στεροειδή (κορτιζόνη). Έτσι θα μειώσετε την ερυθρότητα τη ουλής αλλά και τον όγκο της.

 

Αν έμεινε σημάδι ότι και να κάνατε….

 

Αν παρά τα παραπάνω τελικά «κληρονομήσατε» μια αντιαισθητική ουλή είτε από επέμβαση, είτε από κάποιο μικροατύχημα, τότε υπάρχει και η λύση της πλαστικής επέμβασης. Για να πάρετε μια τέτοια απόφαση ωστόσο πρέπει να περάσει περίπου ένας χρόνος μετά την επέμβαση έτσι ώστε να δείτε ότι η ουλή πήρε την τελική της μορφή και κατά πόσο σας ενοχλεί. Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να σας βοηθήσει με την επανορθωτική επέμβαση χρησιμοποιώντας πολλές τεχνικές. Ενδοδερμική ραφή, λέιζερ και αλλαγή φοράς της ουλής είναι μερικές από αυτές. Πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι και οι επανορθωτικές επεμβάσεις μπορούν να αφήσουν σημάδια. Οι πλαστικοί γιατροί ωστόσο κρύβουν τις ουλές πίσω από τα αυτιά ή σε ρυτίδες έκφρασης. Πόσο πολύ ή λίγο θα φαίνεται η τομή εξαρτάται από τον γιατρό και τη δεξιοτεχνία του.

→Ξηροδερμία: Συμβουλές για να μη “στεγνώνει” το δέρμα σας

→Πώς θα καταλάβω αν μια πληγή έχει μολυνθεί;

→Ωτοπλαστική: Πλαστική στα πεταχτά αυτιά

→Ανόρθωση μηρών και γλουτών: Πως γίνεται

→Ρινικό διάφραγμα: Η επέμβαση, η νάρκωση και το κόστος

 

No Comments

Post a Comment