Top

Σεξ: Καταρρίψτε 4 μύθους και απολαύστε το…

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Σεξ: Καταρρίψτε 4 μύθους και απολαύστε το…
Σεξ: Καταρρίψτε 4 μύθους και απολαύστε το...

Σεξ: Καταρρίψτε 4 μύθους και απολαύστε το…

Το μέγεθος του πέους μετράει στην ικανοποίηση της γυναίκας; Ο ταυτόχρονος οργασμός είναι ο ιδανικός; Διαλύστε τους μύθους…

 

Βιβή Σωτηροπούλου, Ψυχολόγος, Δρ ΨυχολογίαςΓράφει η Βιβή Σωτηροπούλου, Ψυχολόγος, Δρ Ψυχολογίας

Επιστημονικός συνεργάτης της α’ Ψυχιατρικής Κλινικής, Παν/μιο Αθηνών, Ειδικό Ιατρείο Ψυχοσεξουαλικών Διαταραχών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο

 

 

Η σεξουαλική λειτουργία είναι ίσως η μόνη ανθρώπινη λειτουργία που συγκεντρώνει αμείωτο ενδιαφέρον ως προς τις διάφορες πτυχές της. Παραλλήλως οι πληροφορίες από τις οποίες κατακλυζόμαστε, σε μεγάλο ποσοστό δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Μέχρι πρόσφατα η έκφραση της σεξουαλικότητας ενός ατόμου ήταν κυρίως ιδιωτική του υπόθεση, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση και κάποιες φορές ακόμη και ενοχές ως προς συγκεκριμένες συμπεριφορές. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκαν κάποιοι μύθοι γύρω από τη σεξουαλική λειτουργία που επηρεάζουν  ενδεχομένως, τη σεξουαλική μας συμπεριφορά.  Ας δούμε κάποιους από αυτούς:

Ο,τι παρεκκλίνει δεν είναι φυσιολογικό

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να καθιερωθεί ένας “μέσος όρος” ή κάποια πρότυπα “φυσιολογικής” σεξουαλικής συμπεριφοράς, έξω από τα οποία οποιαδήποτε άλλη έκφραση κρίνεται ως “ανήθικη”, “κακή” ή “ιδιόμορφη”.  Επομένως, οτιδήποτε παρεκκλίνει από τον “μέσο όρο” ή τα συνήθη πρότυπα, θεωρείται απαγορευμένο.   Σε ότι αφορά τη σεξουαλικότητα όμως, υπάρχει τεράστια ποικιλία ως προς την έκφραση της, που διακρίνεται σε προσωπική και δημόσια, χωρίς κατ’ ανάγκην αυτό να είναι μεμπτό ή κακό. Όταν μια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ικανοποιητική μεταξύ των ερωτικών συντρόφων, και δεν προκαλεί βλάβη στα συμβαλλόμενα άτομα, και παραλλήλως συνυπάρχει σωστή επικοινωνία, τότε περισσεύει οποιαδήποτε κριτική ή προσπάθεια ένταξης σε νόρμες.

‘Άλλος ο κλειτοριδικός και άλλος ο κολπικός οργασμός

Συχνά ακούγεται ότι υπάρχουν δύο είδη γυναικείου οργασμού : ο κλειτοριδικός, που παράγεται από τον ερεθισμό της κλειτορίδας και ο κολπικός, που παράγεται από τον ερεθισμό των τοιχωμάτων του κόλπου. Η διάκριση των δύο διαφορετικών οργασμών είναι λαθεμένη. Ο γυναικείος οργασμός είναι ένας, και περιλαμβάνει και τις δύο συνιστώσες. Ο οργασμός συχνά πυροδοτείται από τον ερεθισμό της κλειτορίδας και εκφράζεται με τις ρυθμικές συσπάσεις κυρίως των περινεϊκών μυών. Μπορεί επίσης, να προκληθεί χωρίς ερεθισμό των γεννητικών περιοχών, όπως π.χ. από φαντασιώσεις, ερεθισμό του στήθους κ.α. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, παρά το ότι δεν υπάρχει άμεσος ερεθισμός της κλειτορίδας και του κόλπου οι μεταβολές που παρουσιάζουν τα γεννητικά όργανα είναι ίδιες. Φαίνεται επομένως ότι, από νευροφυσιολογικής πλευράς, ο οργασμός ολοκληρώνεται με τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητα από το ερέθισμα που τον προκάλεσε.

 

Πως το σεξ αλλάζει τον οργανισμό της γυναίκας;

 

Ο τέλειος οργασμός είναι ο ταυτόχρονος 

Συχνά γίνεται λόγος για το ότι συστατικό του τέλειου έρωτα είναι ο ταυτόχρονος οργασμός των συντρόφων και πολλοί από εμάς μπαίνουμε στη διαδικασία να προσπαθούμε κατά τη διάρκεια της επαφής να το επιτύχουμε. Ο ταυτόχρονος οργασμός είναι μια άλλη λαθεμένη εντύπωση γύρω από το sex. Η προσπάθεια δε της επιτυχίας αυτού μπορεί να προκαλέσει διάφορες παράπλευρες απώλειες όπως αδυναμία στύσης ή έλλειψη οργασμού στη γυναίκα. Αυτό συμβαίνει για το λόγο ότι προσπαθώντας να συγχρονιστούν απόλυτα δύο άνθρωποι, ελέγχοντας μια βασικά ακούσια διαδικασία, ασχολούνται περισσότερο με την παρατήρηση, είτε του εαυτού τους είτε του συντρόφου τους, και λιγότερο με την απόλαυσή τους. Ως αποτέλεσμα, η συγκέντρωση στις αισθήσεις μειώνεται με ακόλουθες δυσάρεστες επιδράσεις και τελικά μείωση της προσλαμβανόμενης ικανοποίησης.

To μέγεθος του πέους μετράει  

Πολλοί πιστεύουν, ακόμη και σήμερα, ότι όσο μεγαλύτερο το αντρικό μόριο τόση μεγαλύτερη ικανοποίηση προσφέρεται στη γυναίκα και άρα υπάρχει καλύτερη ποιότητα στη σεξουαλική επαφή. Εν τούτοις, δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση γι’ αυτή την εντύπωση. Στην πραγματικότητα, το μέγεθος του πέους ποικίλλει πολύ λιγότερο απ’ ότι πιστεύει ο κόσμος. Το πέος στη χάλαση διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά η διαφορά αυτή γίνεται πολύ μικρή κατά τη στύση. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το μικρό πέος στην κυριολεξία πολλαπλασιάζεται σε μέγεθος κατά τη στύση, ενώ το μεγάλο δεν αυξάνεται με την ίδια αναλογία. Επίσης, ο κόλπος είναι ελαστικός ώστε να διαστέλλεται τόσο, όσο χρειάζεται για να υποδεχτεί οποιοδήποτε μέγεθος.

Ποιο είναι το “κλειδί” για καλύτερο σεξ;

 

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Νίκος Βαϊδάκης. Η σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου. Ιατρικές Εκδόσεις Βήτα, Αθήνα, 2005.

Masters WH. & Johnson VE. Human Sexual Inadequacy. Little, Brown and Company (Inc.), Boston, 1970.

Masters WH. & Johnson VE. On Sex and Human Loving. Little, Brown and Company (Inc.), Boston, 1985.

 

Λάβετε μέρος στα σεμινάρια της ΘΕ.ΣΥ

 

Εκπαιδευτικός κύκλος 2013-2014

“Ψυχολογικές παρεμβάσεις στις αγχώδεις και σεξουαλικές διαταραχές”

 

Στόχος του εκπαιδευτικού κύκλου είναι η εξοικείωση με ψυχολογικές παρεμβάσεις συμπεριφορικού τύπου στην κλινική πράξη, δηλαδή η κάλυψη της ανάγκης για επιτυχή χειρισμό περιστατικών με αγχώδεις ή σεξουαλικές διαταραχές.

Οι εισηγήσεις εκτείνονται χρονικά από το Νοέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο και πραγματοποιούνται κάθε δεύτερο Σάββατο 10.00 – 15.00. www.thesy.gr

 

Πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων στο τηλέφωνο 210 97 01 104 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].

 

{jcomments on}

 

No Comments

Post a Comment