Top

Μύθοι υγείας που πιστεύουν και οι πιο έξυπνοι άντρες

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Μύθοι υγείας που πιστεύουν και οι πιο έξυπνοι άντρες
Μύθοι για τον άντρα: τριχόπτωση, φαλάκρα, οστεοπόρωση

Μύθοι υγείας που πιστεύουν και οι πιο έξυπνοι άντρες

Καταρρίψτε τους πιο διαδεδομένους μύθους που πιστεύουν και οι πιο διαβασμένοι άνδρες που αφορούν την υγεία τους και ζήστε καλύτερα…

 

Παντού υπάρχει ένας μύθος ακόμη και στην ανδρική υγεία, ενώ και οι πιο ενημερωμένοι και διαβασμένοι άνδρες μπορεί να πέσουν θύμα της παραπληροφόρησης.  “δεν κινδυνεύω από προβλήματα με τον προστάτη μου”, “δεν βάζω κράνος, γιατί μπορεί να χάσω τα μαλλιά μου”, “μονο οι γυναίκες κινδυνεύουν από καρκίνο του μαστού και οστεοπόρωση”: Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο συχνους μύθους.

Ο μύθος : Τα προβλήματα του προστάτη δεν αφορούν  τους νέους

Η αλήθεια: Σε αντίθεση με την υπερπλασία του προστάτη, η προστατίτιδα αφορά κυρίως τους νέους άνδρες. Πρόκειται για μία φλεγμονή του προστάτη, η οποία συνήθως οφείλεται στην ύπαρξη κάποιου μικροβίου που έχει εγκατασταθεί μέσα στον αδένα. Είναι μία αρκετά συχνή και επώδυνη κατάσταση, που ταλαιπωρεί αρκετούς άνδρες και συχνά υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής τους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: Συχνουρία, δυσκολία ή αδυναμία στην ούρηση, τσούξιμο κατά την ούρηση και κατά την εκσπερμάτιση, υψηλό πυρετό, πόνο στους όρχεις και πόνο στην περιοχή της κοιλιάς ή πίσω στη μέση. Αν αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα της οξείας προστατίτιδας, πρέπει να απευθυνθείτε σε ουρολόγο ο οποίος αφού σας εξετάσει, για να διαπιστώσει αν υπάρχει φλεγμονή, θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιβίωσης για περίπου 4 εβδομάδες, ανάλογα με την περίπτωση.

Ο μύθος: Η οστεοπόρωση δεν απειλεί τους άνδρες

Η αλήθεια: Σε σχέση με τις γυναίκες, οι άνδρες κινδυνεύουν λιγότερο να εμφανίσουν οστεοπόρωση, επειδή έχουν μεγαλύτερη οστική μάζα, οπότε έχουν και μεγαλύτερα περιθώρια να χάσουν οστικό ιστό και επιπλέον δεν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της μείωση της οστικής μάζας λόγω της εμμηνόπαυσης, όπως οι γυναίκες. Η οστεοπόρωση μπορεί να απειλεί περισσότερο τις γυναίκες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και οι άνδρες δεν νοσούν. Ιδιαίτερα μετά τα 70, ο βαθμός κινδύνου είναι πολύ μεγάλος και για τα δύο φύλα. Ακόμη και οι άνδρες καλό είναι λοιπόν να κάνουν κάποιες εξετάσεις μετά τα 55, όπως μέτρηση οστικής πυκνότητας και αιματολογικές, ειδικά αν υπάρχει βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό. Στην περίπτωση που έχετε οστεοπόρωση, η αντιμετώπιση της συνίσταται στη χορήγηση φαρμάκων ή και συμπληρωμάτων ασβεστίου, που ελαττώνουν το ρυθμό της οστικής απώλειας.

Ο μύθος: Το κράνος ευθύνεται για τη φαλάκρα

Η αλήθεια: Η φαλάκρα είναι αποτέλεσμα κληρονομικής προδιάθεσης, που αρχίζει να εκδηλώνεται εξαιτίας των ανδρογόνων μετά το τέλος της εφηβείας. Μπορεί με το κράνος των μοτοσικλετιστών ή το καπέλο που φορούν οι ένστολοι να καταπονεί τα μαλλιά και να συμβάλει στην αύξηση του σμήγματος που καταπονεί την τρίχα, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τη διαδικασία παραγωγής της τρίχας και δεν βλάπτει τους θύλακες. Αυτό που μπορεί να προκαλέσει το κράνος είναι παροδική τριχόπτωση επιταχύνοντας την απώλεια των τριχών που βρίσκονται στο τελευταία στάδιο του κύκλου τους και θα έπεφταν έτσι κι αλλιώς.  Το ζελέ ή το πιστολάκι καθώς και το βούρτσισμα των μαλλιών επίσης δεν ευθύνονται για τη φαλάκρα.

Τριχόπτωση τέλος

Το κράνος και το καπέλο προκαλεί τριχόπτωση;

Ο μύθος: Οι άνδρες δεν κινδυνεύουν από καρκίνο του μαστού

Η αλήθεια: Η πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του μαστού είναι εξαιρετικά μικρή, σύμφωνα με έρευνα από Ινδούς επιστήμονες σε 1200 άνδρες που διαγνώστηκαν με καρκίνο, μόνο το 0,7% αφορούσε καρκίνο του μαστού, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς η συχνότητα των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού στους άνδρες παρουσιάζουν σχετική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Παράγοντες όπως η παχυσαρκία, παθήσεις του συκωτιού, έκθεση σε οιστρογόνα μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν σε εκδήλωση καρκίνου του μαστού.

 

No Comments

Post a Comment