Top

8 λόγοι να αγαπήσετε τα μικρόβια (και πώς να τα… προστατεύσετε)

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / 8 λόγοι να αγαπήσετε τα μικρόβια (και πώς να τα… προστατεύσετε)
images/stories/mikrovia-center-thema.jpg

8 λόγοι να αγαπήσετε τα μικρόβια (και πώς να τα… προστατεύσετε)

Δεν είναι όλα τα μικρόβια εχθρικά για τον οργανισμό σας. Κάποια μάλιστα πρέπει να τα χρειάζεστε. Προστατεύστε τα…

 

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι στο σώμα μας υπάρχουν 2 κιλά μικρόβια που σημαίνει 10.000 είδη μικροβίων, τα περισσότερα εκ των οποίων όχι μόνο δεν προκαλούν προβλήματα στον οργανισμό, αλλά και τον οφελούν. Ορισμένες ωστόσο συνήθειες μας μπορούν να καταστρέψουν αυτά τα μικρόβια που αποτελούν τη φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού μας. Διαβάστε πως μας βοηθούν και τι πρέπει να κάνετε για να τα προστατεύσετε

Προφυλάσσουν το δέρμα

Στο δέρμα μας ζουν τα “καλά” βακτήρια  χωρίς να προκαλούν κανένα πρόβλημα στην υγεία μας. Κρατούν το ph όξινο γιατί έχουν την ικανότητα να διασπούν το λίπος της επιδερμίδας. Τα παθογόνα μικρόβια δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Ακόμη είναι χρήσιμα γιατί προστατεύουν από άλλα παθογόνα μικρόβια όπως ο σταφυλόκκοκος. Το συχνό πλύσιμο της επιδερμίδας με ισχυρά αντισηπτικά αλλά και δυνατά σαπούνια μπορεί να διαταράξει  την ισορροπία των φιλικών για το δέρμα βακτηρίων με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν στη θέση τους βλαβερά μικρόβια.

Προστατεύστε τα! Πλένετε το πρόσωπο σας όχι πάνω από δύο φορές την ημέρα με ήπιο σαπούνι με ουδέτερο Ph

 

Προστατεύουν από τερηδόνα

Στο σάλιο υπάρχουν βακτήρια που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάσπαση κάποιων θρεπτικών στοιχείων των τροφών και προστατεύουν από μόλυνση της στοματικής κοιλότητας. Κάποια από αυτά τα βακτήρια δρουν προστατευτικά κατά της τερηδόνας. Τα δυνατά αντισηπτικά διαλύματα και το βούρτσισμα των δοντιών πάνω από 3-4 φορές την ημέρα μπορούν να καταστρέψουν αυτά τα ωφέλημα βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα.

Προστατεύστε τα! Χρησιμοποιήστε ήπια αντισηπτικά διαλύματα μια φορά την ημέρα. Αποφύγετε τα πολύ ισχυρά στοματικά διαλύματα ή αυτά που περιέχουν αντιβίωση και χλωρεξιδίνη, χωρίς πρώτα να έχετε συμβουλευτείτε γιατρό.

 

Προστατεύουν τον κόλπο

Το Ph στην περιοχή του κόλπου διατηρείται σε κανονικά επίπεδα λόγω των “καλών” βακτηρίων που υπάρχουν. Αν δεν υπάρχουν στον κόλπο της γυναίκας αυτά τα βακτήρια τότε μπορούν να αναπτυχθούν παθογόνοι μικροοργανισμοί. Τα αντισυλληπτικά, αντιβιοτικά, αλλά και οι συνεχείς πλύσεις στην περιοχή με ισχυρά αντισηπτικά μπορούν να καταστρέψουν τα ωφέλιμα βακτήρια.

Προστατεύστε τα! Χρησιμοποιήστε ήπια αντισηπτικά. Να μην λαμβάνετε αντισυλληπτικά χωρίς να σας έχει συστήσει ο γιατρός σας τόσο τη δοσολογία όσο και τον τρόπο χρήσης. Τέλος να στεγνώνετε καλά την περιοχή του κόλπου αφού η υγρασία μπορεί να δημιουργήσει μύκητες που καταστρέφουν την μικροβιακή χλωρίδα.

 

→Οι μύκητες πάνε παραλία: Πώς να τους αποφύγετε 

 

Βοηθούν στην χώνεψη

Στο γαστρεντερικό σύστημα υπάρχουν εκατοντάδες βακτήρια που βοηθούν στην πέψη αλλά και την καλή λειτουργία του εντέρου, και αποτελούν την άμυνα σε κάθε βλαβερό μικρόβιο που δύναται να απειλήσει το στομάχι μας. Κάποια από αυτά συμβάλλουν στην καταπολέμηση του μικροβίου της σαλμονέλας, αλλά και του ελικοβακτηρίου του πυλωρού που ευθύνεται για το έλκος. Ακόμη τα “καλά” βακτήρια βοηθούν

Προστατεύστε τα! Η κατάχρηση αντιβιωτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να καταστρέψει μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του οργανισμού. Μην λαμβάνετε λοιπόν αντιβίωση αν δεν συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας. Πριν πάρετε κάποιο αντιβιωτικό καλό είναι να έχετε φάει ένα γιαούρτι πιο πριν. Στα φαρμακεία ακόμη θα βρείτε κάψουλες με ζώντες σακχαρομύκητες που μπορούν να προστατεύσουν την εντερική χλωρίδα.

 

Ακόμη τα “καλά” βακτήρια βοηθούν

* Θεωρείται ότι έχουν αντικαρκινική δράση και μπορούν να μειώσουν την “κακή” χοληστερίνη”

* Τα «φιλικά» βακτήρια μπορούν να προλαμβάνουν αλλεργίες σύμφωνα με έρευνες.

* Συντελούν στη σύνθεση κάποιων βιταμινών.

* Ορισμένα βακτήρια χρησιμοποιούνται στην παρασκευή εμβολίων.

 

No Comments

Post a Comment