Top

2 αδέλφια γιατροί, μια σπάνια παθηση. Ποιος τη θεράπευσε;

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / 2 αδέλφια γιατροί, μια σπάνια παθηση. Ποιος τη θεράπευσε;
Μαρτυρία: γιατί επέλεξα εναλλακτικό ιατρό

2 αδέλφια γιατροί, μια σπάνια παθηση. Ποιος τη θεράπευσε;

Οι γιατροί που βλέπετε είναι δίδυμοι, ο ένας ασχολείται με την ολιστική, ενώ ο άλλος με την συμβατική ιατρική. Μια ενδιαφέρουσα ιστορία…

 

…που πρέπει να διαβάσετε για αυτούς. Το περασμένο καλοκαίρι, η Julie Mathias ξαφνικά κατέρρευσε, όταν παρέλυσε η δεξιά πλευρά του σώματός της. Έπασχε από τη σοβαρή μορφή μιας ασθένειας που ονομάζεται ημιπληγική ημικρανία. Αν και το πώς ακριβώς προκαλείται δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό, οι ειδικοί εξηγούν ότι η παράλυση προκαλείται από μια αστοχία στην επικοινωνία μεταξύ των νεύρων.

Στους περισσότερες πάσχοντες –  το πρόβλημα αφορά κατά προσέγγιση 8.000 έως 10.000 Βρετανούς – εκδηλώνεται με επεισόδια που συνοδεύονται από τρέμουλο και συχνά διαρκούν για ώρες ή ημέρες. Η 47χρονη πάντως η Julie Mathias δεν κατάφερε να ανακάμψει. Μπορούσε να περπατήσει μόνο με μπαστούνι, ενώ η ομιλία της ήταν μπερδεμένη και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το κομμωτήριο στο οποίο εργαζόταν. Ο νευρολόγος της έδωσε ένα σπασμολυτικό φάρμακο που ονομάζεται τοπιραμάτη, αλλά τα συμπτώματα παρέμειναν.

Η Julie είναι τώρα το θέμα ενός ντοκιμαντέρ για το κανάλι «Sky One» που ονομάζεται «ποιός γιατρός;». Στην εκπομπή παρουσιάζονται οι ιστορίες απελπισμένων ασθενών που προσπαθούν να επιλύσουν τις χρόνιες παθήσεις που αντιμετωπίζουν και έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη συμβατική ιατρική και τις εναλλακτικές θεραπείες. Στη συνέχεια, οι ασθενείς είχαν να επιλέξουν μεταξύ δύο γιατρών: Του Dr Alexander Van Tulleken, ο οποίος χρησιμοποιεί συμβατικές ιατρικές μεθόδους, και του δίδυμου του αδελφού Dr Chris Van Tulleken, ο οποίος υιοθετεί μια πιο… ολιστική προσέγγιση.

Η Julie επισκέφτηκε τον καθένα από τους δύο χωριστά για να τους συμβουλευτεί. Ο Chris ρώτησε την Julie σχετικά τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει. «Όταν καταφέρνω να βγώ από το σπίτι μου, έπειτα νοιώθω εξαντλημένη για τρεις ολόκληρες ημέρες», εξηγεί η Julie. Ο Chris την συμβούλευσε να  σταματήσει τα φάρμακα που θεωρεί ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα της. Πίστευε ότι δεν προλαμβάνουν τις νέες κρίσεις και τις έγραψε φυσιοθεραπείες.

Η ημιπληγική ημικρανία δεν έχει βέβαιη διάγνωση, επειδή δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη εξέταση για αυτήν», εξηγεί ο ίδιος. «Η Τζούλι χρειάζεται βοήθεια και δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία ότι το φάρμακο που λαμβάνει (τοπιραμάτη) αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία για την πάθηση της», προσθέτει.  «Ήθελα να την βοηθήσω με την φυσιοθεραπεία να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό της και ότι μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα».

Αντίθετα, ο δίδυμος αδελφός του σύστησε στην Τζούλι περισσότερες εξετάσεις για να διαπιστώσει αν υπάρχει βλάβη στα νεύρα και την παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης όλο το  24ώρο. Την συμβούλεψε ακόμη να συνεχίσει να λαμβάνει τα φάρμακα της. Η Julie προτίμησε ωστόσο την προσέγγιση του Κρις. Μέσα στις επόμενες πέντε εβδομάδες σταμάτησε να φάρμακα και έκανε φυσιοθεραπείες για να βελτιώσει τη στάση της και να επανακτήσει την κινητικότητα της δεξιάς πλευρά της.

Όταν η Τζούλι επισκέφτηκε ξανά το γιατρό, μπορούσε να περπατά χωρίς μπαστούνι, να κινείται και να μιλάει κανονικά. Ένοιωσε τεράστια ανακούφιση, καθώς ο γιατρός της είπε ότι μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά.

“Ο φυσιοθεραπευτής που ασχολήθηκε με την περίπτωση μου φαίνεται ότι κατάφερε να ξεμπλοκάρει τους πιασμένους μυς”, λέει, «Τώρα πήρα τη ζωή μου πίσω». συνεχίζει.
Γιατί λοιπόν οι συμβατικές θεραπείες δεν τα κατάφεραν εκεί που οι εναλλακτικές πέτυχαν; «Οι γιατροί εκπαιδεύονται ουσιαστικά να συνταγογραφούν τα φάρμακα», λέει ο Κρις. «Οι ασθενείς συχνά δεν εμπίπτουν όμως στα κριτήρια της διάγνωσης. Επιπλέον θεραπεύοντας μια πάθηση χωρίς να είμαστε σίγουροι για αυτή με ένα ισχυρό φάρμακο, δεν είναι κάτι λογικό. Η Τζούλι δεν έτυχε απόλυτα σωστής διάγνωσης και πιθανώς εμφάνισε μερικές ανεπιθύμητες αντιδράσεις από τα φάρμακα».

«Η επισήμανση σε έναν ασθενή ότι έχει μια σοβαρή ασθένεια μπορεί να τον κάνει άρρωστο. Έτσι το γεγονός ότι είπα στην Julie «Δεν αντιμετωπίζετε κάποια τρομερή ασθένεια» έκανε όλη τη διαφορά», λέει ο Κρις.

Συγκλονισμένος από τα αξιόλογα αποτελέσματα της θεραπείας του αδελφού του, ο Alexander Van Tulleken παραδέχεται: «Εμείς, οι γιατροί δεν ασχολούμαστε αρκετά στις συζητήσεις μας με τους ασθενείς για τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσουν με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αντιμετωπίζουν μια ψυχοφθόρα ψυχολογικά κατάσταση. Η απόφαση για τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής της ήταν γενναία και ήμουν εγώ αυτός που αποδείχθηκε λάθος».

Η Julie ωστόσο δεν ήταν το μόνο πρόσωπο που επωφελήθηκε από την επιλογή των εναλλακτικών θεραπειών στην εκπομπή. Ένας 39χρονος άνδρας, ο  Michael Makianer, έχει αιμορροΐδες για δέκα χρόνια και, παρά τη συνεχιζόμενη χρήση των φαρμάκων το πρόβλημά του παρέμενε. Είχε συχνά τόσο πολύ πόνο που δεν ήταν σε θέση να εργαστεί.

Ο Alexander Van Tulleken του συνέστησε να απευθυνθεί σε έναν ειδικό στα προβλήματα του έντερου και του ορθού, ο οποίος του πρότεινε να αφαιρέσει τις αιμορροΐδες χειρουργικά. Ο Chris, από την άλλη, καθώς ήταν αντίθετος στη χειρουργική επέμβαση, συμβουλεύει τον Michael να ακολουθήσει  μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, να πίνει καφεϊνούχα ποτά (π.χ. τσάι) και να κάνει τακτικά ζεστά λουτρά, τα οποία χαλαρώνουν την περιοχή γύρω από τις αιμορροΐδες. Και πάλι, ο ασθενής επέλεξε την προσέγγιση του Κρις, καθώς φοβόταν τυχόν επιπλοκές από τη χειρουργική επέμβαση. Έξι εβδομάδες αργότερα οι αιμορροΐδες είχαν εξαφανιστεί.

→Ψύξη στη μέση ή τον αυχένα; Αντιμετωπίστε τη…φυσικά

→Εναλλακτικοί τρόποι να κόψετε το τσιγάρο

→Η υπνοθεραπεία και πως μας βοηθάει σε…15 σημεία!

→Τα αποτελεσματικότερα βότανα για όλες τις παθήσεις.

No Comments

Post a Comment