Top

Κόμπος στο λαιμό, βραχνάδα στη φωνή; Πρόληψη-λύσεις

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Κόμπος στο λαιμό, βραχνάδα στη φωνή; Πρόληψη-λύσεις
Κόμπος στο λαιμό, βραχνάδα στη φωνή; Πρόληψη-λύσεις

Κόμπος στο λαιμό, βραχνάδα στη φωνή; Πρόληψη-λύσεις

Μάθετε πως να τα προλάβετε, που οφείλονται αλλά και όλους τους τρόπους για να  τα αντιμετωπίσετε άμεσα και αποτελεσματικά…

 

1.Γιατί έχω έναν «κόμπο» στο λαιμό;

  • Νοιώθετε συχνά έναν «κόμπο» στο λαιμό; Διαβάστε παρακάτω τι μπορεί να φταίει , τρόποι πρόληψης και πως θα το αντιμετωπίσετε:

Ιδιαίτερα όταν είμαστε αγχωμένοι δεν είναι λίγες οι φορές που οι περισσότεροι νοιώθουμε έναν κόμπο στο λαιμό. Πότε όμως είναι αθώος και πότε κρύβει κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα; Που οφείλεται; Τι μπορούμε να κάνουμε για να λύσουμε το πρόβλημα αλλά και… τον κόμπο;

  • Που οφείλεται:

Συνήθως οφείλεται στο άγχος και πιο σπάνια σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο φάρυγγας μας αρχίζει να διογκώνεται, σε βαθμό που να νιώθουμε ένα ξένο σώμα στο λαιμό μας. Ακόμη μπορεί να οφείλεται στην λήψη κάποιων φαρμάκων ή στην ξηροστομία.

  • Τι μπορείτε να κάνετε:

*Μασήστε τσίχλα ή πιπιλίστε μία καραμέλα. Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η παραγωγή σάλιου, θα ενυδατωθεί και θα μαλακώσει ο λαιμός.
*Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να οφείλεται και σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Θα έχετε κάψιμο στο στομάχι, καθώς τα οξέα του στομάχου που συχνά φθάνουν έως το λαιμό τον ερεθίζουν. Στην περίπτωση αυτή θα σας ανακουφίσει ένα αντιόξινο.
*Αν λαμβάνετε φάρμακα διαβάστε τις οδηγίες και ενημερώστε το γιατρό. Κάποια φάρμακα (π.χ. για την υπέρταση ή αντιισταμινικά), μπορεί να ευθύνονται για τον “κόμπο” που νιώθουμε στο λαιμό.
*Αν το πρόβλημα επιμένει, ενημερώστε γιατρό γιατί  μπορεί να οφείλεται σε κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα υγείας όπως π.χ.  διαταραχές του θυρεοειδούς.

 

 

Κόμπος στο λαιμό, πρόληψη Πρόληψη:

*Πίνετε πολύ νερό ώστε να ενυδατώνεται ο φάρυγγας.
*Αποφύγετε το αλκοόλ.
*Περιορίστε την κατανάλωση πολύ λιπαρών ή καυτερών φαγητών.

 

 

 

2.Βραχνάδα στη φωνή: Πότε (δεν) είναι αθώα και τι να κάνετε

  • Η βραχνάδα στη φωνή ορισμένες φορές μπορεί να είναι αισθησιακή αλλά κάποιες φορές μπορεί και να κρύβει κάτι πιο σοβαρό…

Καθημερινές συνήθειες αλλά και καταχρήσεις μπορούν να καταπονήσουν τις φωνητικές χορδές αλλά και τον λάρυγγα με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μια βραχνάδα που κάποιες φορές δεν πρέπει να αγνοήσετε.

  • Άλλαξε η φωνή σας; Διαβάστε γιατί…

Εκτός από κάποιες μολύνσεις που μπορούν να προκληθούν στο αναπνευστικό, κυρίως από ιώσεις που δημιουργούν πρήξιμο στις φωνητικές χορδές, η βραχνάδα στη φωνή μπορεί να οφείλεται:

*Στο τσιγάρο: Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει βράγχο στη φωνή, απότομη δηλαδή αλλαγή της φωνής είτε στον τόνο, είτε στην ένταση της. Αν η βραχνάδα διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα επισκεφτείτε τον γιατρό καθώς το κάπνισμα είναι μια από τις κύριες αιτίες για καρκίνο του λάρυγγα.
*Στην υπερβολική χρήση: Αν φωνάζετε αρκετά συχνά και μιλάτε ακατάπαυστα μπορεί να κουράσετε τις φωνητικές σας χορδές και να δημιουργήσετε κάλους.
*Στην γαστροοισοφαγική παλνδρόμηση: Όσοι ταλαιπωρούνται από αυτή ίσως εμφανίζουν και βραχνάδα καθώς έχει ως αποτέλεσμα να ερεθίζονται οι φωνητικές χορδές από το γαστρικό υγρό που παλινδρομεί στον οισοφάγο.
*Τραύματα στην περιοχή του λάρυγγα, αλλεργίες αλλά και παθήσεις στον θυρεοειδή αδένα μπορεί να είναι και αυτές αιτίες για την εμφάνιση της βραχνάδας στη φωνή.

Αφωνία κατά της βραχνάδας

 

Πώς να διώξετε τη βραχνάδα:

Για να μπορέσετε να εξαφανίσετε την ενοχλητική βραχνάδα πρέπει πρώτα να καταλάβετε ποιος είναι ο βασικός λόγος που την δημιούργησε. Ορισμένοι τρόποι ωστόσο αντιμετώπισης είναι:

 

 

 

 

*Ξεκούραση: Για λίγες ημέρες περιορίστε δραστικά την ομιλία αλλά και την απότομη ένταση της φωνής (αφωνία).
*Νερά: Πιείτε μεγάλη ποσότητα νερού σε καθημερινή βάση για την ενυδάτωση του λάρυγγα.
*Χειρουργική επέμβαση: Η βραχνάδα σε κάποιες περιπτώσεις οφείλεται σε πολύποδες που για να αντιμετωπιστούν θα πρέπει να γίνει η αφαίρεση τους με χειρουργική επέμβαση.
*Κόψτε το κάπνισμα: Αν καπνίζετε σταματήστε το κάπνισμα και προσπαθήστε να μην εκτίθεστε στον καπνό άλλων καπνιστών που μπορεί να ερεθίσει το λαιμό σας. Το τσιγάρο προκαλεί φλεγμονή, ερεθίζει τις φωνητικές χορδές και δημιουργεί πρήξιμο.
*Λογοθεραπεία: Αν η βραχνάδα που προκλήθηκε από κακή χρήση της φωνής δε λέει να σας αφήσει, τότε η λογοθεραπεία ίσως μπορέσει να σας βοηθήσει.

 

 

  • Τι να κάνετε για να προλάβετε την βραχνάδα…

*Αν νοιώσετε ενοχλήσεις στη φωνή σας τότε σταματήστε να μιλάτε. Αν δηλαδή αρχίζει να εμφανίζεται βραχνάδα, ο λαιμός να στεγνώνει και νοιώθετε κούραση στην περιοχή του λαιμού,  τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι αφωνία για λίγες ώρες. Το ίδιο να κάνετε αν είστε άρρωστος/η.
*Αποφύγετε τα καυτερά φαγητά και μετριάστε το αλκοόλ και τον καφέ γιατί αφυδατώνουν τον οργανισμό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις φωνητικές χορδές.
*Αν θέλετε να καθαρίσετε τον λαιμό σας πιείτε νερό και αποφύγετε να βήξετε μόνο και μόνο για να τον καθαρίσετε. Κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει βλάβη, αφού οι φωνητικές χορδές, όταν βήχουμε χτυπούν μεταξύ τους. Αν ο βήχας είναι επίμονος, τότε ο γιατρός σας πρέπει να σας εξετάσει γατί μπορεί να οφείλεται σε αλλεργίες, ιγμορίτιδα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
*Πιείτε περίπου 2lt νερό την ημέρα.

  • Πότε να επισκεφτείτε τον γιατρό…

*Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε καθόλου ή αν η αλλαγή της φωνής έγινε απότομα και σύντομα.
*Αν η βραχνάδα σας φέρνει και πόνο χωρίς να έχετε κρυολόγημα τότε επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Ακόμη σημάδια για να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή είναι: Δυσκολία στην κατάποση, πόνος στο αυτί, αίμα στα φλέγματα κ.α. 
*Αν η βραχνάδα στη φωνή σας ενοχλεί για πάνω από μισό μήνα.

 

 

Tusfree

Πονόλαιμος; Μειώστε τον πόνο γρήγορα και…φυσικά! 

Κόψτε το βήχα: Άμεσα και χωρίς φάρμακα

 

No Comments

Post a Comment