Top

Κακοσμία στόματος: Λύσεις που δεν “κόβουν” την ανάσα!

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Κακοσμία στόματος: Λύσεις που δεν “κόβουν” την ανάσα!
Κακοσμία στόματος: Θα φιλούσατε κάποιον με αναπνοή που μυρίζει άσχημα;

Κακοσμία στόματος: Λύσεις που δεν “κόβουν” την ανάσα!

Γιατί μυρίζει δυσάρεστα η αναπνοή μας; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο φρέσκια είναι η αναπνοή σας μία τυχαία στιγμή μέσα στην ημέρα;

 

Οι λόγοι που συνήθως οδηγούν στην κακοσμία του στόματος σχετίζονται με τα δόντια και τα ούλα. Όταν κάποιο δόντι έχει χαλάσει μικρόβια συσσωρεύονται στο σημείο του δοντιού που έχει καταστραφεί και παράγουν τοξίνες υπεύθυνες για την κακοσμία.

Η κακοσμία οφείλεται όμως συχνά και στα ούλα. Πολύ συχνά τα ούλα μας είναι ευαίσθητα και αιμορραγούν εύκολα κατά το βούρτσισμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πιθανότατα πάσχουμε από ουλίτιδα ή ακόμα και περιοδοντίτιδα. Οι νόσοι των ούλων χαρακτηρίζονται από την αιμορραγία, τη φλεγμονή και τη συσσώρευση μικροβίων μεταξύ δοντιού και ούλου. Τα μικρόβια των ούλων είναι η πιθανότερη αιτία που το στόμα μας μυρίζει άσχημα.

Υπεύθυνες για κακοσμία μπορεί βέβαια να είναι και κάποιες παθήσεις του γαστρεντερικού ή του αναπνευστικού. Όμως η πιο συχνή πηγή του προβλήματος είναι το στόμα και έτσι θα πρέπει να εξετάζεται πρώτα.

Τι θα πρέπει όλοι να κάνουμε για να είμαστε βέβαιοι ότι η αναπνοή μας είναι πάντα δροσερή:

  • Τακτικό βούρτσισμα κάθε πρωί και μετά από κάθε γεύμα. Ειδικά το πρωί οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν δυσάρεστη αναπνοή λόγω της αφυδάτωσης του βλεννογόνου κατά τον ύπνο.
  • Καταπολεμήστε την ξηροστομία πίνοντας άφθονο νερό (6-8 ποτήρια ημερησίως) και μασώντας τσίκλα χωρίς ζάχαρη. Οι τσίχλες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κακοσμίας κυρίως βοηθώντας την παραγωγή σάλιου.
  • Η ξηροστομία είναι σημαντικός παράγοντας κακοσμίας και όταν οφείλεται σε κάποια πάθηση (σακχαρώδης διαβήτης ή φαρμακευτική αγωγή όπως αντικαταθλιπτικά) θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με φαρμακευτικά υποκατάστατα σάλιου.
  • Χρησιμοποιείστε οδοντικό νήμα (ή μεσοδόντια βουρτσάκια εάν σας έχει συστήσει ο οδοντίατρος) για να αφαιρέσετε υπολείμματα τροφών που εγκλωβίζονται μεταξύ των δοντιών και αποσυντίθενται.
  • Διακόψτε το κάπνισμα.
  • Κάνετε υποχρεωτικά οδοντιατρικό καθαρισμό ανά 6 μήνες συνοδευόμενο από οδοντιατρικό check-up.
  • Εκτός από το νερό, ευεργετικό για την αναπνοή μας είναι το γιαούρτι, το πράσινο τσάι, η κανέλλα, το έλαιο ευκαλύπτου και ο μαϊντανός.

 

Θεδοδώρα Σκούρα, αισθητική οδοντίατροςΔρ. Θεοδώρα Σκούρα, BchD Eng FRCD London,

Research fellow South African Medical Research Council

Διευθύντρια skourasdent

Αισθητικός Οδοντίατρος

Βασ. Σοφίας 48, Αθήνα 11528

 

www.skourasdent.gr

www.doraskoura.blogspot.gr

www.skourasdent.com.gr

No Comments

Post a Comment