Top

Γιατί δεν μπορώ να μυρίσω; 5 λόγοι, 5 λύσεις!

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Γιατί δεν μπορώ να μυρίσω; 5 λόγοι, 5 λύσεις!
images/stories/nose-thema.JPG

Γιατί δεν μπορώ να μυρίσω; 5 λόγοι, 5 λύσεις!

Τα φάρμακα, το κρυολόγημα αλλά και κάποιες παθήσεις είναι ορισμένες φορές τα αιτία της μειωμένης όσφρησης…

 

Διαβάστε παρακάτω τι είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην λειτουργία της μύτης αλλά και τρόπους για να την προστατεύσετε.

 

1. Κοινό κρυολόγημα

Ένα στα πέντε άτομα που ταλαιπωρούνται από ανοσμία (οσφρητική διαταραχή κατά την οποία απουσιάζει η αίσθηση της όσφρησης) είναι αποτέλεσμα του κοινού κρυολογήματος. Οι ιοί δημιουργούν προσωρινή και ορισμένες φορές μόνιμη βλάβη στον οσφρητικό βλεννογόνο.

Τι να κάνετε: Βάλτε στη μύτη σας σταγόνες με φυσιολογικό ορό. Ακόμη χρησιμοποιήστε κάποιο αποσυμφορητικό σπρέι για όμως λίγες ημέρες. Αν το πρόβλημα της όσφρησης υπάρχει και μετά το κρυολόγημα τότε ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει και κορτιζονούχα. Αν και μετά από αυτή την θεραπεία η όσφρηση παραμένει μειωμένη τότε είναι πολύ πιθανό η ανοσμία να γίνει μόνιμη.

 →Κρυολόγημα: Γιατροσόφια από το… εξωτερικό

→ Γρίπη-κρυολόγημα: 16 συμβουλές

→Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας πριν τον χειμώνα(5 tips)

 

2. Αλλεργία

Αν έχετε αλλεργική ρινίτιδα τότε η μύτη θα είναι μπουκωμένη και θα έχετε καταρροή. Η φλεγμονή αυτή προκαλείται από εξωγενείς παράγοντες όπως η σκόνη και η γύρη και είναι πιο συχνό φαινόμενο την άνοιξη και το φθινόπωρο. Τα προβλήματα στην όσφρηση συνήθως είναι προσωρινά και η δυνατότητα να μυρίζετε τα πάντα επανέρχεται αμέσως μόλις περάσει και η αλλεργική ρινίτιδα. Αν ωστόσο υποφέρετε για μεγάλο διάστημα από αλλεργική ρινίτιδα τότε είναι πιθανό να προκληθούν μόνιμα προβλήματα στην όσφρηση σας.

Τι να κάνετε: Καθαρίστε κάθε ρουθούνι ξεχωριστά φυσώντας με ήπιο τρόπο. Βάλτε αλατόνερο και αν δείτε ότι το πρόβλημα της ρινικής συμφόρησης διαρκέσει πάνω από 4-5 μέρες επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ο οποίος θα σας χορηγήσει αντιισταμινικά και κορτιζονούχα φάρμακα. Μια άλλη λύση είναι και η ανοσοθεραπεία κατά την οποία χορηγείται σε μικρές ποσότητες το αλλεργιογόνο που σας ενοχλεί έως ότου ο οργανισμός να συνηθίσει την ουσία.

→Ρινίτιδες – Κοινό κρυολόγημα: Πρόληψη, θεραπεία

 5 σημάδια οτι είστε αλλεργικοί

 

3. Ιγμορίτιδα

 

Ορισμένες φορές τα άτομα που υποφέρουν από ιγμορίτιδα έχουν και παροσμία (όταν μυρίζει κάποιος κάτι που δεν υπάρχει ή μπερδεύει τις οσμές). Η ιγμορίτιδα είναι λοίμωξη των ιγμορείων που μπορεί α οδηγήσει σε μερική ή ολική απώλεια της οσφρητικής ικανότητας.

Τι να κάνετε: Μπουκωμένη μύτη, καταρροή με πύον , ανοσμία και πόνος στην περιοχή της μύτης είναι σημάδια ιγμορίτιδας. Σε τέτοια περίπτωση ο γιατρό σας θα σας χορηγήσει αποσυμφορητικά και αντιβίωση. Αν η ιγμορίτιδα ξεπεραστεί τότε το πιο πιθανό είναι να επανέλθει και η οσφρητική σας ικανότητα.

 →Έχετε ιγμορίτιδα; διαβάστε μια εξέλιξη που ανατρέπει πολλά…

 

4. Πολύποδες

Η ανοσμία ή η υποσμία (μειωμένη όσφρηση) ορισμένες φορές οφείλεται σε πολύποδες (όγκοι στη ρινική οδό).

Τι να κάνετε: Αν δεν μυρίζετε καλά  και δεν έχετε μπουκωμένη μύτη, καταρροή  ή άλλα συμπτώματα που συνδέονται με κοινό κρυολόγημα, ιγμορίτιδα ή αλλεργική ρινίτιδα τότε επισκεφτείτε τον ΩΡΛ σας για να σας εξετάσει αν έχετε κάποιον πολύποδα.

 →Βραχνάδα στη φωνή: Πότε (δεν) είναι αθώα και τι να κάνετε

 

5. Φάρμακα

Πολλές φορές η παρατεταμένη και υπερβολική χρήση σπρέι και σταγόνων για την αποσυμφόρηση της μύτης αλλά και γενικά για τα συμπτώματα από το συνάχι οδηγούν σε ρινικές διαταραχές. Ακόμη παρόμοια αποτελέσματα μπορεί να έχουν και κάποια φάρμακα (ορισμένα αντιβιοτικά).

Τι να κάνετε: Τα αποσυμφορητικά για τη μύτη δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείτε για μεγάλο διάστημα. Τα φάρμακα που σας έχει χορηγήσει ο γιατρός σας θα πρέπει να τα λαμβάνετε σωστά διαβάζοντας προσεκτικά τις οδηγίες και γενικά μην υπερβαίνετε τη δοσολογία τους.

 

No Comments

Post a Comment