Top

Ευαίσθητα δόντια; Όχι πια…Οι σωστές λύσεις!

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Ευαίσθητα δόντια; Όχι πια…Οι σωστές λύσεις!
Ευαίσθητα δόντια; Όχι πια…Οι σωστές λύσεις!

Ευαίσθητα δόντια; Όχι πια…Οι σωστές λύσεις!

Το 20% περίπου των ενηλίκων ηλικίας 18-45 ετών έχει ευαισθησία στα δόντια με αποτέλεσμα να «δυσφορεί» όταν τρώει ή πίνει κάτι κρύο…

 

Διαβάστε παρακάτω τις αιτίες που προκαλούν ευαισθησία αλλά και πώς να την αντιμετωπίσετε.

 

Ποιες είναι οι αιτίες της ευαισθησίας των δοντιών;

1. Ο σημαντικότερος λόγος είναι η καταστροφή του σμάλτου και η έκθεση της οδοντίνης. Αυτό συνήθως γίνεται όταν υπάρχει περιοδοντική νόσος, όταν υποχωρούν τα ούλα ή αν το βούρτσισμα των δοντιών γίνεται απότομα και με λάθος τρόπο.

2. Άλλη μια αιτία είναι η τερηδόνα που προκαλεί  και αυτή φθορά στο σμάλτο των δοντιών, οι όξινες τροφές (λεμόνι, ξίδι) αλλά και όταν κάποιος τρίζει τα δόντια του (βρουξισμός) με αποτέλεσμα να φθείρεται το σμάλτο των δοντιών.

3. Ορισμένες φορές μετά από λεύκανση των δοντιών παρουσιάζεται ευαισθησία που συνήθως είναι προσωρινή. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο προμηθευτείτε κάποια οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια την οποία και να χρησιμοποιήσετε στα δόντια σας 15 μέρες περίπου πριν επισκεφτείτε τον οδοντίατρος σας για λεύκανση. Η ευαισθησία των δοντιών θα μειωθεί σημαντικά.

 

Πως μπορώ να φροντίσω τα ευαίσθητα δόντια μου;

1. Χρησιμοποιήστε οδοντόβουρτσες από νάιλον και αποφύγετε τις τρίχινες σκληρές οδοντόβουρτσες γιατί απομακρύνουν κάποια συστατικά που προστατεύουν τα δόντια.

2. Να πλένετε τα δόντια σας 2-3 φορές την ημέρα από 3 λεπτά. Βουρτσίζετε τα δόντια σας με απαλές κυκλικές κινήσεις (τοποθετώντας την οδοντόβουρτσα σε 45 μοίρες) και όχι οριζόντια.

3. Μειώστε τα ανθρακούχα ποτά, τις πολύ όξινες τροφές, τους χυμούς,το κρασί και πίνετε αρκετό νερό.

4. Αν καταναλώσετε κάποια όξινη τροφή μη βουρτσίσετε αμέσως τα δόντια σας γιατί τα όξυνα αποδυναμώνουν το σμάλτο και το άμεσο βούρτσισμα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά. Περιμένετε τουλάχιστον 1 ώρα πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας. Ιδανικό θα είναι να τα βουρτσίσετε πριν την κατανάλωση κάποιας όξινης τροφής.

5. Αντικαταστήστε την οδοντόπαστα σας με μια ειδική για ευαίσθητα δόντια.

6. Να καταναλώνετε τροφές (ή συμπληρώματα διατροφής στην περίπτωση που η διατροφή σας δεν είναι ισορροπημένη) που περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (βιταμίνη D, μαγνήσιο, ασβέστιο) που συμβάλλουν στην απόκτηση γερών δοντιών. Η βιταμίνη Α ακόμη βοηθά το σμάλτο να διατηρείται υγιές. Αν τώρα δεν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (εσπεριδοειδή) τότε είναι πιθανό να δημιουργήσετε ευαίσθητα δόντια.

7. Αγοράστε από το φαρμακείο ειδικά τζελ που συμβάλλουν στην απευαισθητοποίηση των δοντιών. Βάλτε το στα δόντια σας, αφού πρώτα τα βουρτσίσετε.

8. Αν οι παραπάνω τρόποι δε σας λύσουν το πρόβλημα επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας για να σας λύσει οριστικά το πρόβλημα.

→Λευκά δόντια: Πώς να τα διατηρήσετε, πώς να τα αποκτήσετε

→Μάθετε τώρα πως θα αποκτήσετε λευκά δόντια με απλούς και φυσικούς τρόπους

 

→Ουλίτιδα: Θεραπεύστε την

→Φοβάστε τον οδοντίατρο; Πηγαίνετε σε… μουσικό!(Βίντεο)

→Ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες: Υπερτερούν στα…σημεία!

→Συμβουλες για γερά… δόντια και για να διώξετε την κακοσμία

→Προϊστορικοί οδοντίατροι και σφραγίσματα 6500 ετών

 

No Comments

Post a Comment