Top

9 λόγοι για να ελέγξουμε το θυρεοειδή μας

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / 9 λόγοι για να ελέγξουμε το θυρεοειδή μας
images/stories/endokrinologos-apantisis.jpg

9 λόγοι για να ελέγξουμε το θυρεοειδή μας

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι αρκετά συχνές και αφορούν τις περισσότερες φορές, αν και όχι κατ’ αποκλειστικότητα, τις γυναίκες…

 

Αυξάνονται με την αύξηση της ηλικίας και σχετίζονται με την κληρονομικότητα. Συνοδεύονται από συμπτώματα, η ένταση και ο συνδυασμός των οποίων διαφέρει από άτομο σε άτομο. Έτσι η διάγνωσή και η αντιμετώπισή τους, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σχετικά απλή, μπορεί να καθυστερήσει. Αν λοιπόν έχετε παρατηρήσει ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω, ίσως είναι ώρα να ελέγξετε το θυρεοειδή σας.

anny

Γράφει η Ρωξάνη Τόκου
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος
6937093318
Βασιλέως Παύλου 6, Βούλα

1. Κόπωση

Ίσως δε φταίει το φορτωμένο πρόγραμμά σας. Αν ακόμα και ο πολύωρος ύπνος δε σας ξεκουράζει, αν εξαντλήστε εύκολα, αν οι καθημερινές δραστηριότητες φαντάζουν δυσβάσταχτες, ίσως ο θυρεοειδής σας δε λειτουργεί σωστά.

→5 διατροφικά λάθη που μας κουράζουν…

→Πότε η κούραση “κρύβει” κάποιο πρόβλημα υγείας;

 

2. Μεταβολές βάρους

Δυσκολία ρύθμισης του βάρους (αύξηση ή μείωση) παρά τη σωστή διατροφή, αίσθημα «φουσκώματος» ή «πρηξίματος», απώλεια μυϊκής μάζας συχνά οφείλονται σε κακή λειτουργία του θυρεοειδούς.

→Φούσκωμα, πόνοι στο στομάχι; Mια απίστευτη αιτία…

→«Ξεφουσκώστε» χωρίς στερήσεις και δίαιτες με 7 συμβουλές

3. Κατάθλιψη και άγχος

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς σχετίζονται στενά με τη διάθεση. Ο υποθυρεοειδισμός κλασικά συνδέεται με κατάθλιψη. Αγχώδης διαταραχή ή κρίσεις πανικού συναντάμε στον υπερθυρεοειδισμό.

→Αλλαγές στη διάθεση; Ίσως φταίει ο θυρεοειδής

 

4. Διαταραχές λιπιδίων

Η υψηλή χοληστερίνη, ιδίως όταν δεν ελαττώνεται με τη δίαιτα, την άσκηση ή τη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό.

5. Οικογενειακό ιστορικό

Όταν ήδη υπάρχει στην οικογένεια θυρεοειδοπάθεια, η πιθανότητα εμφάνισης και στα άλλα μέλη αυξάνεται, και έτσι μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο να συλλέξετε πληροφορίες από τους συγγενείς. Μήπως οι όροι «βρογχοκήλη», «όζος», «ιώδιο» τους είναι οικείοι;

6. Διαταραχές έμμηνου ρύσης, υπογονιμότητα, στυτική δυσλειτουργία

Τόσο η συχνότητα της εμμήνου ρύσης όσο και η ποσότητα της απώλειας αίματος επηρεάζονται από τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Αν λοιπόν ο κύκλος σας έχει αλλάξει, ίσως υπεύθυνος να είναι ο θυρεοειδής.  Αν επίσης προσπαθείτε να μείνετε έγκυος χωρίς  επιτυχία, μια από τις πρώτες εξετάσεις που θα ζητήσει ο γιατρός σας είναι αυτή για το θυρεοειδή. Αντίστοιχα για τους άντρες, είναι απαραίτητη η ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς για την καλή ερωτική ζωή.

→Στυτική δυσλειτουργία:10 τρόποι για να την αντιμετωπίσετε φυσικά

7. Διαταραχές εντερικής λειτουργίας

Δυσκοιλιότητα, διάρροια ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που εμφανίστηκαν ξαφνικά; Ελέγξτε και το θυρεοειδή!

→Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως “ηρεμεί” το… ευερέθιστο έντερο

→Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά την σπαστική κολίτιδα

8. Μεταβολές στο δέρμα και τα μαλλιά

Στον υποθυρεοειδισμό είναι συχνή η τριχόπτωση. Οι τρίχες γίνονται εύθραυστες, άγριες και ξηρές. Χαρακτηριστική στις πιο σοβαρές περιπτώσεις είναι η ελάττωση των τριχών στην εξωτερική μεριά των φρυδιών. Το δέρμα γίνεται ξηρό και παχύ.

→Τριχόπτωση. Φυσικές λύσεις για να κρατήσετε τα μαλλιά σας

→Τριχόπτωση: Πότε ευθύνεται ο κύκλος σας;

9. Δυσφορία ή διόγκωση στο λαιμό

Αν παρατηρήσατε διόγκωση στο λαιμό, αίσθημα δυσφορίας κατά τη χρήση ζιβάγκο ή γραβάτας, ανεξήγητο βράχνιασμα, πρέπει να εξετάσετε το θυρεοειδή σας. Κάποιες φορές η διόγκωση του θυρεοειδούς γίνεται εμφανής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που ευνοεί την ανάπτυξη των όζων.

→Οι συμβουλές της ενδοκρινολόγου για το θυρεοειδή

→Νοιώθετε συνεχώς κουρασμένοι; πότε φταίει ο θυρεοειδής

→Μας ρωτήσατε: Όζοι θυρεοειδούς, πότε πρέπει να αφαιρούνται;

 {jcomments on}

No Comments

Post a Comment