COVID-19: 10 + 1 Μύθοι

icon
3 Απριλίου 2020

COVID-19: 10 + 1 Μύθοι

Όλοι έχουμε μπει στον πειρασμό να διαβάσουμε κάτι σχετικά με τον ιό ή έχουμε ακούσει κάποιο φίλο ή συγγενή μας να υποστηρίζει κάτι παράδοξο που σίγουρα τον βοηθά να αντιμετωπίσει τον COVID-19. Πάμε να δούμε τι ισχύει ή μάλλον τι δεν ισχύει γύρω από την περίεργη πραγματικότητα που βιώνουμε αυτόν τον καιρό.

Μύθος Νο1: Υπάρχουν σκευάσματα με αποδεδειγμένη δράση για τον COVID-19

Δεν υπάρχουν ειδικά σκευάσματα που μπορούν να μας προστατεύσουν από τον COVID-19. Φυσικά, συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να λειτουργεί φυσιολογικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D και ψευδαργύρου μπορούν να προλάβουν λοιμώξεις του αναπνευστικού αλλά και να μειώσουν τη βαρύτητα των συμπτωμάτων της γρίπης αντίστοιχα. Επιπλέον, η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων της γρίπης αν ληφθεί εγκαίρως. Τέλος, κάποια βότανα, όπως ο αστράγαλος και ο σαμπούκος έχουν αναφορές ότι μπορεί να βοηθήσουν στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού αλλά και στη μείωση των συμπτωμάτων του ανώτερου αναπνευστικού. Σε κάθε περίπτωση αν δεν λαμβάνονται τα βασικά μέτρα υγιεινής και ατομικής προστασίας δεν υπάρχει κάποιο συμπλήρωμα που θα μας προστατεύσει.

Μύθος Νο2: Ο COVID-19 είναι λιγότερο επικίνδυνος από την εποχική γρίπη

Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. O COVID-19 έχει υψηλότερη μεταδοτικότητα και το ποσοστό θνησιμότητάς του είναι επί του παρόντος δέκα έως είκοσι φορές μεγαλύτερο από εκείνο της εποχικής γρίπης. Επιπλέον, σε αντίθεση με την εποχική γρίπη, δεν υπάρχει ανοσία στον άνθρωπο, ούτε υπάρχουν τυποποιημένες θεραπείες.

Μύθος Νο3: Ο ιός μεταδίδεται μόνο όταν έχουμε συμπτώματα

Όταν μολυνθούν, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα για αρκετές ημέρες, ενώ κάποιοι δεν εμφανίζουν ποτέ. Με αυτό τον τρόπο, οι ασυμπτωματικοί φίλοι και συγγενείς μας θα μπορούσαν να μας μολύνουν, όπως και εμείς θα μπορούσαμε να μολύνουμε εκείνους. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντική η ελαχιστοποίηση των αλληλεπιδράσεων με άτομα και η διατήρηση της φυσικής απόστασης.

Μύθος Νο4: Ο ιός είναι επικίνδυνος μόνο για τους ηλικιωμένους

Πράγματι, τα κρούσματα του ιού σε παιδιά κάτω των 10 ετών είναι λιγοστά και τα συμπτώματα στις νεαρές ηλικίες είναι ήπια. Ωστόσο, υποκείμενα θέματα υγείας μπορεί να καταστήσουν τα συμπτώματα πιο σοβαρά. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι νέοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών.

Μύθος Νο5: Θα υπάρξει διαθέσιμο εμβόλιο σύντομα

Πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη ξεκινήσει να δουλεύουν για να βρεθεί το εμβόλιο για τον COVID-19. Ωστόσο, αυτή είναι μία διαδικασία, η οποία απαιτεί μήνες έτσι ώστε να είναι ασφαλές για να χρησιμοποιηθεί ευρέως.

Μύθος Νο6: Ο ιός θα εξαφανιστεί σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος

Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα που μας αποδεικνύουν ότι μειώνεται η εξάπλωση του ιού σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Συνεπώς, η θεωρία ότι η άνοιξη και το καλοκαίρι θα ανακόψει την εξάπλωση του ιού δεν μπορεί να είναι σίγουρη.

Μύθος Νο7: Πρέπει να αγοράσουμε προμήθειες για πολλούς μήνες

Όπως όλοι γνωρίζουμε η αγορά τροφίμων λειτουργεί κανονικά, συνεπώς η αγορά προμηθειών για να καλύψουμε ανάγκες μηνών δεν είναι σοφή επιλογή. Σίγουρα, είναι καλό να φροντίσουμε να αγοράσουμε τα απαραίτητα για 1 ή 2 εβδομάδες έτσι ώστε να μειώσουμε την ανάγκη μετακίνησης. Όμως, το άδειασμα των ραφιών μόνο πανικό μπορεί να προκαλέσει, ενώ μπορεί να δυσκολέψει τη ζωή ατόμων να αγοράζουν πράγματα που χρειάζονται.

Μύθος Νο8: Η παραμονή στο σπίτι και η λήψη μέτρων προστασίας είναι απαραίτητη μόνο σε όσους νοσούν

Ανεξαρτήτως αν έχουμε συμπτώματα ή όχι θα πρέπει να παραμείνουμε σπίτι και να περιορίσουμε τις αλληλεπιδράσεις και τις επαφές με άλλα άτομα. Όπως είδαμε νωρίτερα, μπορεί να μεταδώσουμε τον ιό ακόμη και αν δεν έχουμε συμπτώματα. Συνεπώς θα πρέπει να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ακόμη κι αν δεν νοσούμε.

Μύθος Νο9: Αν έχεις COVID-19, το καταλαβαίνεις

Όχι, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έχουμε τον ιό χωρίς να γίνει εξέταση και διάγνωση. Ο ξηρός βήχας είναι πιο κοινός στο COVID-19, αλλά ο παραγωγικός βήχας και η ρινική καταρροή είναι πιθανοί. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να γίνει διάκριση μεταξύ του COVID-19, της γρίπης και του κρυολογήματος.

ΜΜύθος Νο10: Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος θνησιμότητας σε περίπτωση μόλυνσης από COVID-19

Τα δεδομένα από την Κίνα μας δείχνουν ότι το 81% των περιπτώσεων που είχαν τον ιό εμφάνισαν ήπια συμπτώματα και δε χρειάστηκαν καν νοσηλεία, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας είναι 2% στο γενικό πληθυσμό. Φυσικά, το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο έως 15% σε ηλικίες άνω των 80 ετών.

Μύθος Νο11: Ο ιός μεταδίδεται μέσω ζώων και κατοικίδιων

Δεν έχουμε δεδομένα που να μας αποδεικνύουν ότι ο COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί μέσω των κατοικίδιων. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η ατομική υγιεινή είναι σημαντική. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα κατοικίδιο μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε καλύτερη διάθεση τις δύσκολες αυτές ημέρες!

Συνολικά, καλό θα είναι να υιοθετούμε τις οδηγίες των επίσημων φορέων υγείας και να συμμορφωνόμαστε στις αλλαγές της καθημερινότητας έτσι ώστε να περάσουμε όσο πιο ανώδυνα αυτή την περίοδο! Μένουμε σπίτι και παραμένουμε ασφαλείς!

 

Ευαγγελία Αυγεράκη
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc.

Βιβλιογραφία

  1. Veugelers PJ, Pham TM, Ekwaru JP. Optimal Vitamin D Supplementation Doses that Minimize the Risk for Both Low and High Serum 25-Hydroxyvitamin D Concentrations in the General Population. Nutrients. (2015)
  2. Martineau AR, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory infections: individual participant data meta-analysis. Health Technol Assess. (2019)
  3. Aglipay M, et al. Effect of High-Dose vs Standard-Dose Wintertime Vitamin D Supplementation on Viral Upper Respiratory Tract Infections in Young Healthy Children. JAMA. (2017)
  4. Hemilä H, Chalker E. The effectiveness of high dose zinc acetate lozenges on various common cold symptoms: a meta-analysis. BMC Fam Pract. (2015)
  5. Ulbricht C, et al. An evidence-based systematic review of elderberry and elderflower (Sambucus nigra) by the Natural Standard Research Collaboration. J Diet Suppl. (2014))
  6. Tiralongo E, Wee SS, Lea RA. Elderberry Supplementation Reduces Cold Duration and Symptoms in Air-Travellers: A Randomized, Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial. Nutrients. (2016)
  7. Wu Z, McGoogan JM. Characteristics of and Important Lessons From the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Outbreak in China: Summary of a Report of 72 314 Cases From the Chinese Center for Disease Control and Prevention. JAMA. (2020)
  8. Lu X, et al. SARS-CoV-2 infection in children. N Engl J Med. (2020-03-18)
  9. Wang J, et al. High temperature and high humidity reduce the transmission of COVID-19. SSRN. (2020-03-10)
  10. Huang C, et al. Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China. Lancet. (2020)
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato