Back to office: Πώς θα επανέλθεις στη δουλειά μετά τις διακοπές!

icon
8 Σεπτεμβρίου 2021

Back to office: Πώς θα επανέλθεις στη δουλειά μετά τις διακοπές!


Διακοπές! Μια περίοδος κατά την οποία τα «διακόπτω» όλα. Κάθε υποχρέωση, κάθε σκέψη που μπορεί να τριγυρνάει στο κεφάλι μας είναι ευκαιρία να την αποβάλουμε και να απολαύσουμε το χρόνο μας, είτε είναι 1 εβδομάδα είτε είναι περισσότερο, με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, την οικογένειά μας, να χαλαρώσουμε και να ξεκουραστούμε.

Ο καθένας μας ανυπομονεί για την περίοδο των διακοπών, να επισκεφθεί όμορφα μέρη και να δημιουργήσει στιγμές. Ωστόσο φτάνει η στιγμή που οι διακοπές τελειώνουν και η επιστροφή στην καθημερινότητα όλο και πλησιάζει. Μπορεί να ακούσουμε πολλές φορές την έκφραση πως η επιστροφή στη δουλειά αποτελεί ένα μικρό Γολγοθά. Ρουτίνα, ευθύνες, υποχρεώσεις, πίεση, άγχος είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της ιδέας της επιστροφής  στον εργασιακό μας χώρο.

Πόσες φορές η επιστροφή στη δουλειά σε έκανε να νιώσεις πως χρειάζεσαι κι άλλες διακοπές;

Ήρθε η στιγμή να δούμε μερικά βασικά σημεία που χρειάζεται να προσέξουμε ώστε η επιστροφή μας στην καθημερινότητα και στη δουλειά να γίνει πιο ομαλά!

Πέρα από τον προγραμματισμό – Νο1 για την εργασία – σημαντικό για την εύκολη και γρήγορη επανένταξή μας, κάτι το οποίο δεν δίνουμε τόσο έμφαση είναι η διατροφή μας. Ακόμα και εδώ η διατροφή έχει να μας προσφέρει θρεπτικά συστατικά τα οποία θα βοηθήσουν την προσαρμογή σε εγκεφαλικό επίπεδο. Η μνήμη, η συγκέντρωση, η διαύγεια είναι μερικές εγκεφαλικές μας λειτουργίες οι οποίες νιώθουμε να χρειάζονται ένα boost ενέργειας! Πώς θα γίνει αυτό;

Γενικά, η σωστή διατροφή μπορεί να μας κάνει πιο αποδοτικούς. Ακόμα και η δυσκολία του ωραρίου και των πολλών ωρών εκτός σπιτιού δε θα πρέπει να μας επηρεάζει αρνητικά στη διατροφή μας καθώς πολλά είναι τα οφέλη της σωστής διατροφής. Προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια στον οργανισμό και τον έλεγχο του σωματικού μας βάρους, βοηθάει στη διαχείριση του στρες της εργασίας και της κόπωσης, αυξάνει την πνευματική εγρήγορση και τη συγκέντρωση, βοηθάει στη μνήμη και την καλύτερη απόδοση στην εργασία. Ένας σωστός προγραμματισμός και των γευμάτων μας κρίνεται χρήσιμος!

Ποια θρεπτικά συστατικά βοηθούν την εγκεφαλική λειτουργία;

Ήδη από το σωστό σχεδιασμό της διατροφής μας μπορούμε να δούμε τη διαφορά στην εγκεφαλική λειτουργία. Ωστόσο υπάρχουν κάποια θρεπτικά συστατικά τα οποία πιο συγκεκριμένα συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης, γενικά των νοητικών λειτουργιών αλλά και της διάθεσής μας. Ας δούμε πιο αναλυτικά:

  • Βιταμίνες του συμπλέγματος B
    Ο εγκέφαλος αλλά και ο νευρικός ιστός παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση των βιταμινών του συμπλέγματος B όπως B1, B6, B12 που χρησιμεύουν στη μεταφορά νευρικών σημάτων αλλά και στη σύνθεση και ανάπτυξη του νευρικού ιστού και σημαντικών αμινοξέων. Έλλειψή τους έχει συνδεθεί με συμπτώματα όπως έντονο άγχος, σύγχυση, αδυναμία συγκέντρωσης, κ. ά.

  • Βιταμίνη C
    Γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, αποτελεί αναγκαία βιταμίνη για τη σύνθεση του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη αλλά και για τη μείωση του στρες και την απορρόφηση των βιταμινών του συμπλέγματος B.

  • Μαγνήσιο
    Ένα μέταλλο σημαντικό και για τη λειτουργία του εγκεφάλου, βελτιώνοντας τις γνωστικές μας λειτουργίες. Έλλειψή του έχει συνδεθεί με μειωμένη μνήμη και δυνατότητες μάθησης.

Σε ποια τρόφιμα μπορούμε να βρούμε τα θρεπτικά συστατικά αυτά;

Ενώ αναφέραμε τη σωστή διατροφή και τον προγραμματισμό της, χρήσιμο θα ήταν να εστιάσουμε και στις πηγές των θρεπτικών συστατικών που προηγήθηκαν. Επομένως:

  • Για τις βιταμίνες του συμπλέγματος B, τρόφιμα τα οποία μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, ηλιόσποροι και ξηροί καρποί, όσπρια, σπανάκι, σουσάμι και ταχίνι, ρύζι, σόγια και λαχανικά.

  • Για τη βιταμίνη C καλές πηγές είναι τα εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλι, λεμόνι, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, φρούτα όπως φράουλες, ακτινίδια, κεράσια, μούρα, τομάτα, μπρόκολο, και άλλα λαχανικά.

  • Για το μαγνήσιο επιλέγουμε τρόφιμα όπως ξηρούς καρπούς, μπανάνα, σουσάμι και ταχίνι, χουρμάδες, σύκα, μήλα, ροδάκινα και βερίκοκα, όσπρια και σόγια, μπρόκολο και αγκινάρα.

Υπάρχουν κάποια βότανα-υπερτροφές που μπορούν να βοηθήσουν;

Πέρα από τα θρεπτικά συστατικά τα οποία αναφέραμε, υπάρχουν και κάποια βότανα τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν με την ομαλή προσαρμογή μας στην εργασία. Πώς; Συμβάλλοντας στην χαλάρωση του οργανισμού, στη βελτίωση της διάθεσής μας, στην καλύτερη συγκέντρωσή μας!

  • Ginkgo Biloba
    Από τα πρώτα βότανα τα οποία μας έρχονται για την ενίσχυση της μνήμης και τη συγκέντρωση. Έχει δειχθεί σε έρευνες πως η λήψη Ginkgo Biloba ακόμα και για μια μέρα ήταν ικανή να βελτιώσει τις γνωστικές τους λειτουργίες, όπως την ταχύτητα προσοχής αλλά και να βελτιώσει την πνευματική διαύγεια, τη μνήμη και τη συγκέντρωση (5).

  • Μύρτιλο
    Ανήκει στην οικογένεια των μούρων και έχει χαρακτηριστεί ως υπερτροφή λόγω της πλούσιας σύστασής του σε θρεπτικά συστατικά και τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί έμφαση στα οφέλη του για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Πρόληψη απώλειας μνήμης και ενίσχυση της συγκέντρωσης είναι από τις πιο βασικές του δράσεις.


Και να μην ξεχνάμε! Ο προγραμματισμός πάντα σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή αποτελούν τα κλειδιά για την ομαλή καθημερινότητά μας και στο χώρο της εργασίας!

Keep Going !!

 

Μαντώ Αθανασίου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Βιβλιογραφία

  1. Mahadevan, S., & Park, Y. (2008). Multifaceted therapeutic benefits of Ginkgo biloba L.: chemistry, efficacy, safety, and uses. Journal of food science, 73(1), R14-R19.
  2. Slutsky, I., et al. (2010). Enhancement of learning and memory by elevating brain magnesium. Neuron, 65(2), 165-177.
  3. German Nutrition Society (DGE). (2015). New reference values for vitamin C intake.
  4. Kennedy, D. O. (2016). B vitamins and the brain: mechanisms, dose and efficacy—a review. Nutrients, 8(2), 68.
  5. Yip, K. C., et al. (2021). The Role of Ginkgo biloba in Human Diseases. Current Topics in Nutraceutical Research, 19(4).
  6. Gaspar, D. P., et al. (2021). Quality assessment of bilberry fruits (Vaccinium myrtillus) and bilberry-containing dietary supplements. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 69(7), 2213-2225.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato