Top

Πως να γεννήσετε πιο ανώδυνα. Χρήσιμες συμβουλές

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Πως να γεννήσετε πιο ανώδυνα. Χρήσιμες συμβουλές
mom

Πως να γεννήσετε πιο ανώδυνα. Χρήσιμες συμβουλές

Μην επιτρέψετε στο φόβο για τον πόνο του τοκετού να  χαλάσει την πιο όμορφη εμπειρία της ζωής σας. Υπάρχουν λύσεις για έναν πιο ανώδυνο τοκετό…

 

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες , ειδικά όσες γεννούν για πρώτη φορά, που δεν μπορούν να χαρούν τις ευχάριστες εκείνες στιγμές της αναμονής του ερχομού του παιδιού τους, γιατί επισκιάζονται από το φόβο για τον πόνο του τοκετού. Μην αφήσετε στο φόβο και την ανησυχία σας να χαλάσουν την πιο όμορφη στιγμή της ζωής σας. Διαβάστε μερικούς τρόπους για να γεννήσετε πιο εύκολα και να ξεπεράσετε το άγχος σας για τον τοκετό.

Προετοιμάστε το σώμα σας

Η καλή φυσική σας κατάσταση είναι σημαντική, όχι μόνο για τον τοκετό, αλλά και για να γεννήσετε ένα υγιές μωρό. Όσο καλύτερη είναι η φυσική σας κατάσταση, τόσο ευκολότερο θα είναι για το σώμα σας να αντιμετωπίσει τις εντάσεις και την κούραση της εγκυμοσύνης. Είναι λοιπόν σημαντικό την περίοδο πριν γεννήσετε να γυμνάζεστε τακτικά, αλλά βέβαια με μέτρο και να προσέχετε τη διατροφή σας.

Πάρτε μαθήματα

Τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού είναι ιδιαίτερα σημαντικά και βοηθητικά για μία γυναίκα που πρόκειται να γεννήσει είτε φυσιολογικά είτε όχι. Θα σας βοηθήσουν να νοιώσετε πιο σίγουρη και ήρεμη. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν συνήθως και οδηγίες για την φροντίδα του μωρού και το θηλασμό, ασκήσεις χαλάρωσης και αναπνοής καθώς και ασκήσεις για πριν από τη γέννα. Τα μαθήματα θα σας δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσετε άλλους γονείς και να συζητήσετε μαζί τους όσα σας απασχολούν. Θα σας παρέχουν αυτοπεποίθηση και έγκυρη ενημέρωση.

Καλέστε ενισχύσεις

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας κάποιο άτομο πέρα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα βρείτε εκεί για να σας ενθαρρύνει και να σας συμπαρασταθεί. Ο καλύτερος βοηθός εκείνη τη στιγμή, ιδιαίτερα αν έχετε παρακολουθήσει μαζί τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού.  Ζητήστε του να σας κάνει κάποιο μασάζ για να σας χαλαρώσει. Το μασάζ είναι μια πολύ καλή μέθοδος που θα σας κάνει να νοιώσετε πιο άνετα στον τοκετό. Μπορεί επίσης να σας ανακουφίσει αν σας πονά η πλάτη σας, πράγμα συχνό στον τοκετό.

Γεννήστε στο νερό

Το νερό είναι χρήσιμο για να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τον πόνο του τοκετού και αποτελεί μια μέθοδο που επιλέγουν αρκετές γυναίκες.  Αποτελεί μία υποβοηθητική μέθοδο για τη διενέργεια του φυσιολογικού τοκετού.  Η γέννα γίνεται υπό την επίβλεψη των ειδικών (όπως και στην «παραδοσιακή» μέθοδο τοκετού),  σε μια μικρή πισίνα ή μπανιέρα. Το νερό κυμαίνεται στους 37C με 38C, έχει δηλαδή περίπου την ίδια θερμοκρασία με το παιδί που βρίσκεται στη μήτρα. Το νερό βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση του πόνου του τοκετού και επιταχύνει τον τοκετό υπό μία έννοια μια ήπια μορφή φυσικής αναισθησίας.  Επιπλέον η χρήση του νερού κατά τον τοκετό, αυξάνει τη διατατικότητα του δέρματος και έτσι αποφεύγονται τα πολλά ράμματα μετά από αυτόν. Δεν ενδείκνυται ωστόσο σε όλες τις περιπτώσεις, όπως π.χ. αν έχετε δίδυμα.

Χρήσιμες συμβουλές

*Ενημερωθείτε για τη διαδικασία της γέννας. Συζητήστε με τογιατρό σας εκ των προτέρων για τους διαθέσιμούς τρόπους ανακούφισης από τον πόνο.

*Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Αν το κάνετε αυτό θα περιοριστεί το άγχος σας και θα μπορέσετε να ξεπεράσετε λιγάκι πιο εύκολα τον πόνο των συσπάσεων.

*Εκτονωθείτε. Μην φοβηθείτε να φωνάξετε αυτό που θέλετε.

*Μετράτε αντίστροφα μέχρι το εκατό μέχρι να περάσει η σύσπαση. Αν επικεντρωθείτε στο μέτρημα θα σκέφτεστε λιγότερο τον πόνο.

*Προσπαθήστε να σκεφτείτε το θετικό της όλη ταλαιπωρίας και εστιάστε τη σκέψη σας στο γεγονός ότι κάθε πόνος φέρνει το μωρό σας πιο κοντά.

*Αρχίστε να κάνετε μασάζ στο περίνεό μερικές εβδομάδες πριν χρησιμοποιώντας κάποιο  λαδάκι, για να αποτρέψετε το σκίσιμο κατά την διάρκεια του τοκετού.

 

2 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ:

1.Θα γεννήσω εύκολα;

Αν κοιμάστε καλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, η απάντηση είναι μάλλον θετική. Οι γυναίκες που κοιμόνται καλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνη τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν εύκολα. Από την άλλη, όσες κοιμόνται λίγες ώρες ή ξυπνούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα, έχουν σύμφωνα με έρευνα περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν με καισαρική ή να έχουν πολύωρο τοκετό.

2.Να κάνω καισαρική;

Υπάρχουν γυναίκες που προτιμούν την καισαρική κυρίως επειδή φοβούνται τους πόνους της γέννας και προτιμούν να πονούν για μερικές εβδομάδες μετά από αυτή, παρά να υποστούν τους πόνους του τοκετού. Η καισαρική μπορεί να είναι ασφαλής, να γλιτώνει τη γυναίκα από τον πόνο του τοκετού και  να μην καταπονεί το έμβρυο, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνεται, όταν μπορείτε να γεννήσετε φυσιολογικά. Επιπλέον πρέπει να συνυπολογίσετε  τα υπέρ και τα κατά: η φυσιολογική γέννα θα σας ταλαιπωρήσει μόνον για κάποιες ώρες,  ενώ η καισαρική ίσως να σας ταλαιπωρήσει για μερικές εβδομάδες, αφού πιθανότατα θα έχετε ενοχλήσεις, δεν θα μπορείτε να κάνετε κάποιες δουλειές στο σπίτι κτλ. Δεν χρειάζεται να την αποφύγετε όπως ο διάολος το λιβάνι, αλλά δεν υπάρχει και λόγος να την πάρετε αψήφιστα, συζητήστε με το γιατρό σας το θέμα προτού καταλήξετε σε μια βιαστική απόφαση.

 

No Comments

Post a Comment