Top

Ανδρική γονιμότητα: 5 «φίλοι» και…3 «εχθροί»

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Ανδρική γονιμότητα: 5 «φίλοι» και…3 «εχθροί»
Ανδρική γονιμότητα: 5 «φίλοι» και…3 «εχθροί»

Ανδρική γονιμότητα: 5 «φίλοι» και…3 «εχθροί»

Η διατροφή σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων ετών μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην γονιμότητα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών

 

 

Αν στη διατροφή ενός άνδρα υπάρχει έλλειψη κάποιων θρεπτικών στοιχείων (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία), τότε είναι και πολύ πιθανό το σπέρμα να αλλάζει σύσταση και κινητικότητα με αποτέλεσμα να προκαλείται πρόβλημα στη γονιμότητα του.

Ο άνδρας πρέπει να καταναλώνει τις παρακάτω αντιοξειδωτικές τροφές προκειμένου να μην αντιμετωπίσει θέμα με τον αριθμό των σπερματοζωαρίων του. Ο μεγαλύτερος εχθρός του ανδρικού σπέρματος είναι οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες παράγονται από το ίδιο το σώμα, από την «κακή»  διατροφή και τις καταχρήσεις. Αυτές μπορούν να  προκαλέσουν πρόωρη γήρανση και αν δεν «εξουδετερωθούν» με  αντιοξειδωτικές ουσίες, τότε είναι πιθανό να υπάρξει πρόβλημα με την γονιμότητα ενός άντρα καθώς δε θα μπορεί να προστατευτεί από τις ελεύθερες ρίζες.

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που δημιουργούν «ασπίδα» προστασίας από τις ελεύθερες ρίζες είναι:

1.  Σάλτσες ντομάτας αλλά και οι φρέσκες ντομάτες: Περιέχουν λυκοπένιο που είναι απαραίτητο για το σπέρμα. Το λυκοπένιο βρίσκεται στο σπέρμα σε μεγάλη ποσότητα και θεωρείται απαραίτητο για τη γονιμότητα ενός άνδρα.

2. Σκούρα πράσινα λαχανικά: Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ και έχουν σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του Dna και Rna.

3.  Οστρακοειδή και ψαχνό κρέας: Περιέχουν μεγάλη ποσότητα ψευδαργύρου που βοηθά στη μειωμένη γονιμότητα και σπερματογένεση.

4. Ωμά λαχανικά και εσπεριδοειδή: Είναι πλούσια σε βιταμίνη C που είναι σημαντική για την ποιότητα του σπέρματος. Εξίσου σημαντική, στις ίδιες ιδιότητες, είναι και η βιταμίνη Ε που θεωρείται ότι ενισχύει τη γονιμότητα  και τη βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια, στους ξηρούς καρπούς και στα έλαια.

5. Δημητριακά ολικής αλέσεως, λιπαρά ψάρια και ξηροί καρποί: Περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα σελήνιο. Το σελήνιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή τεστοστερόνης στον άνδρα και η πρόσληψη του, είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων, βοηθά στην μεγαλύτερη κινητικότητα του σπέρματος, αλλά και στη γονιμοποίηση.

 

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι άλλοι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στην ποιότητα του σπέρματος

1. Οι καταχρήσεις: Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρων προκαλούν προβλήματα στην κινητικότητα και πυκνότητα του σπέρματος.

2. Τα περιττά κιλά: Προσπαθήστε να βρίσκεστε κοντά στο σωστό σωματικό σας βάρος καθώς το παραπανίσιο λίπος μπορεί να «φυλακίσει» την τεστοστερόνη στο αίμα και να την μετατρέψει σε οιστρογόνο(γυναικεία ορμόνη).

3. Λάθος διατροφή: Ακόμη μια διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη γονιμότητα. Αποφύγετε τις στερητικές δίαιτες και ακολουθήστε τις βασικές αρχές της μεσογειακής διατροφής Φροντίστε να μην λείπουν από τη διατροφή σας ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Ε και η C. Περιορίστε την κατανάλωση τροφών από μαγαζιά γρήγορου φαγητού. Η σόγια που περιέχεται σε πολλά προϊόντα έχει ενοχοποιηθεί από κάποιους ειδικούς για την ανδρική υπογονιμότητα λόγω των ισχυρών φυτοοιστρογόνων που περιέχει. Ακόμη ορισμένα μεγάλα ψάρια  όπως ο ξιφίας, ο τόνος ή το φαγκρί ενδέχεται να είναι βεβαρυμμένα με  υδράργυρο ένα από τα  βαρέα μέταλλα που βλάψουν την γονιμότητα και όχι μόνο.

Το Nούμερο 1 μυστικό για γόνιμο σπέρμα!

→ Νέα έρευνα: Φάτε καρύδια για καλύτερο σπέρμα!

 
 
 

 

No Comments

Post a Comment