Top

Αλλεργικό άσθμα: Αντιμετωπίστε το… οικογενειακώς

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Αλλεργικό άσθμα: Αντιμετωπίστε το… οικογενειακώς
asthma_thema

Αλλεργικό άσθμα: Αντιμετωπίστε το… οικογενειακώς

Αν έχετε αλλεργικό άσθμα εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, υπάρχει ένας ακόμη σύμμαχος που θα σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε: η οικογένεια σας…

 

Οικoγενειακή συνομωσία κατά του…άσθματος

Με τη σωστή παρατήρηση και φροντίδα των κοντινών σας ανθρώπων, μπορείτε να ανακαλύψετε από κοινού τρόπους, για να νοιώσετε καλύτερα και να προλάβετε ή να μετριάσετε τις κρίσεις άσθματος, απομακρύνοντας παράλληλα τους αλλεργιογόνους παράγοντες που τις πυροδοτούν. Αν έχετε παιδί ή σύζυγο με άσθμα τότε καλό είναι να «διαβάσετε» και να ανακαλύψετε τους κρυφούς «εχθρούς» του σπιτιού που απειλούν το αγαπημένο σας πρόσωπο και να ανακαλύψετε έξυπνους τρόπους για να το βοηθήσετε να… πάρει ανάσα. Διαβάστε λοιπόν παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε:

Καθαρίστε σωστά το δωμάτιο του παιδιού σας

Το χαλί, τα μαξιλάρια και τα παιχνίδια του παιδιού σας είναι μερικά από τα «ύποπτα» σημεία που σίγουρα θα πρέπει να καθαρίσετε εξονυχιστικά. Συγκεκριμένα:
• Απομακρύνετε τα ακάρεα από τα μαξιλάρια, τα παπλώματα, τις κουβέρτες και τα σεντόνια με πλύσιμο στους 60 βαθμούς Κελσίου 4-5 φορές το μήνα, αλλά και ψεκάζοντας τα με ειδικά σπρέι που απομακρύνουν τα ακάρεα, τα οποία θα βρείτε στα φαρμακεία. Μπορείτε επίσης να καλύψετε το κρεβάτι του με ειδικά καλύμματα τα οποία θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ακάρεων.
• Να πλένετε τουλάχιστον 2 φορές το μήνα τις κουρτίνες ή ακόμη και να τις απομακρύνετε οριστικά και να αποφεύγετε την τοποθέτηση χαλιών στο δωμάτιο.
• Αν στο δωμάτιο του παιδιού σας υπάρχει κλιματιστικό πρέπει να είναι συχνή και επιμελής η συντήρηση του και να καθαρίζετε κάθε εβδομάδα τα φίλτρα του.
• Αερίζετε το δωμάτιο αρκετές ώρες της ημέρας. Ξεσκονίστε με ειδικά υγρά πανάκια που δεν επιτρέπουν στη σκόνη να απελευθερωθεί στο δωμάτιο. Σκουπίζετε σε καθημερινή βάση χρησιμοποιώντας ηλεκτρική σκούπα.
• Τα παιχνίδια του παιδιού σας και κυρίως τα λούτρινα μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος του, αλλά μεταφέρουν σκόνη και πλήθος ακάρεων. Για να μη στενοχωρήσετε το παιδί σας ένα «τρικ» είναι να τα τοποθετείτε συχνά για 10 ώρες περίπου στη κατάψυξη για να εξουδετερώστε τα ακάρεα.
• Χρησιμοποιήστε ιονιστή και αν χρειάζεται υγραντήρα, στο δωμάτιο του παιδιού σας. Ο ιονιστής θα καθαρίσει την ατμόσφαιρα, ενώ ο υγραντήρας θα διατηρήσει την υγρασία σε επιτρεπτά επίπεδα δημιουργώντας μια πιο άνετη ατμόσφαιρα στο δωμάτιο.

Προσέξτε τον σύντροφο σας στον ύπνο

Αν ακούσετε τον σύντροφό σας στον ύπνο του να έχει συριγμό ή να ξυπνάει συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας επειδή δεν μπορεί να αναπνεύσει, τότε πρέπει να τον προτρέψετε να επισκεφτεί άμεσα το γιατρό του, γιατί αυτά είναι σημάδια ότι παρουσιάζει επιδείνωση της κατάστασής του.

Προστατεύστε τους γύρω σας από τους ιούς

Αν έχετε «κολλήσει» κάποιον ιό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν κάποιο μέλος της οικογένειας σας πάσχει από άσθμα τηρώντας τους κανόνες προφύλαξης προκειμένου να μην επιδεινώσετε την κατάσταση του.

• Πλένετε συχνά τα χέρια σας με αντιμικροβιακά σαπούνια.
• Σημαντική είναι και η καθημερινή απολύμανση σημείων του σπιτιού με τα οποία μπορεί να έρθει σε επαφή (χερούλια, τραπέζια, θρανία, λεκάνη).
• Αν έχετε κρυολόγημα να κρατάτε αποστάσεις από όσους έχουν άσθμα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε για αυτό το διάστημα χειρουργική μάσκα που θα αποκλείει τη μετάδοση του ιού.
• Αποφεύγετε τις επισκέψεις σε φίλους ή συγγενείς που έχουν «κολλήσει» κάποιον ιό.

Αναβαθμίστε το μενού της οικογένειας

Υπάρχουν αρκετές τροφές που μπορούν να δυναμώσουν τα πνευμόνια μας, και μακροπρόθεσμα να τα θωρακίσουν απέναντι στο άσθμα. Οι τροφές αυτές ωστόσο δρουν επικουρικά και δεν αποτελούν από μόνες τους τη λύση στο πρόβλημα.

• Πορτοκάλι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη c και η αντιοξειδωτική του ουσία το καθιστά τον καλύτερο σύμμαχο των πνευμόνων μας. Η βιταμίνη c καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για τη φλεγμονή των πνευμόνων μας. Πίνετε ένα ποτήρι πορτοκαλάδα την ημέρα ή φάτε 1 με 2 πορτοκάλια την ημέρα
• Οι γαρίδες, το κοτόπουλο και τα στρείδια περιέχουν σελήνιο που έχει αντιφλεγμωνώδη δράση και είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία που βοηθούν το αναπνευστικό σύστημα.
• Το πράσινο τσάι, αλλά και το κρεμμύδι επίσης διαθέτουν αντιφλεγμονωδη δράση και μπορούν να βοηθήσουν τους πνεύμονες μας. Η θεοφυλλίνη στο πράσινο τσάι χαλαρώνει τους αναπνευστικούς μυς περιορίζοντας -ως ένα βαθμό- την οξύτητα του άσθματος. Από την άλλη πολλά από τα συστατικά του κρεμμυδιού συμβάλλουν στη μείωση της οξύτητας των συμπτωμάτων που σχε¬τίζονται με διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως είναι και το αλλεργικό άσθμα
• Ελαιόλαδο: Περιέχει βιταμίνη Ε που διαθέτει αντιοξειδωτική δράση. Το χρειάζεστε, ιδιαίτερα αν μένετε σε μεγαλουπόλεις με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση. Ένα τέταρτο της κούπας ελαιόλαδο είναι η ποσότητα που αρκεί σε καθημερινή βάση προκειμένου να λαμβάνουμε την απαραίτητη ποσότητα της βιταμίνης Ε.
• Ηλιόσποροι: Περιέχουν μαγνήσιο σε υψηλά επίπεδα που σύμφωνα με έρευνες βοηθάει στη χαλάρωση των αναπνευστικών μυών, διευκολύνοντας έτσι την αναπνοή. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση.

Νικοτίνη stop

Αν είστε καπνιστής πρέπει να σεβαστείτε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και ιδιαίτερα τα παιδιά γιατί το παθητικό κάπνισμα επιδεινώνει το άσθμα. Μην τους υποχρεώνετε λοιπόν να εισπνέουν τον καπνό σας. Βγείτε στο μπαλκόνι ή τον κήπο διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο την ατμόσφαιρα του σπιτιού καθαρή.

Αντιμετωπίστε το μπούκωμα

Αν η μύτη σας είναι μπουκωμένη – ιδιαίτερα αν έχετε άσθμα- είναι δύσκολο να κοιμηθείτε, αν δεν ελευθερώσετε την αναπνοή σας. Για να μην ταλαιπωρήστε λοιπόν κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και για να μην κρατάτε άγρυπνούς τους γύρω σας, καλό είναι να λάβετε τα… μέτρα σας. Το μπούκωμα, αλλά και η ρινική καταρροή πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, με τη βοήθεια κάποιο απόσυμφορητικού (στα φαρμακεία θα βρείτε με φυσική σύσταση που μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε συχνότερα), όχι μόνο για να κοιμόμαστε καλύτερα, αλλά και γιατί αν δεν σταματούν οι ρινικές εκκρίσεις έγκαιρα, τότε μπορεί το πρόβλημα να επεκταθεί και να προκληθεί βήχας ή σοβαρότερα προβλήματα.

rinomad-plagio

 

No Comments

Post a Comment