Top

Αφιέρωμα: Ποτό και γιορτές. Απολαύστε έξυπνα…

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / Αφιέρωμα: Ποτό και γιορτές. Απολαύστε έξυπνα…
images/stories/drinks-eortes.JPG

Αφιέρωμα: Ποτό και γιορτές. Απολαύστε έξυπνα…

Έχετε Hangover; Δεν ξέρετε αν το ποτό σας είναι «μπόμπα»; Έπεσε στάχτη στο ποτήρι σας; Θέλετε να μάθετε τις θερμίδες τους;

 

Το lifezone σας λύνει όλες σας τις απορίες δίνοντας έξυπνες και πρακτικές συμβουλές για να ξεπεράσετε κάθε πρόβλημα που είναι πιθανό να σας εμφανιστεί στις μέρες των γιορτών. Είναι μια περίοδος που θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται. Προσοχή στις υπερβολές και να θυμάστε ότι όταν πίνουμε δεν οδηγούμε.

 

1. Θερμίδες και ποτά

Αν κάνετε δίαιτα ή απλά θέλετε να γλιτώσετε τις περιττές θερμίδες των αλκοολούχων ποτών διαβάστε τον κατάλογο που ακολουθεί…

Συνηθίζετε να πίνετε 1-2 ποτηράκια του αγαπημένου σας ποτού πριν πέσετε για ύπνο; Είστε party animal και δεν αφήνετε έξοδο για έξοδο που να μην πιείτε τα σφηνάκια σας ή απλά βγήκατε με το έτερον σας ήμισυ ή με φίλους σε κάποιο bar;

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να μάθετε πόσες θερμίδες «φορτώνετε» τον οργανισμό σας διαβάζοντας τον παρακάτω πίνακα που παρουσιάζει 20 δημοφιλή ποτά ξεκινώντας από το πιο παχυντικό και καταλήγοντας σε αυτό με τις λιγότερες θερμίδες. Αν μάλιστα προσέχετε τη γραμμή σας ή είστε σε δίαιτα καλό θα ήταν να περιορίσετε το αλκοόλ ή να αλλάξετε το αγαπημένο σας ποτό με κάποιο πιο… διαιτητικό.

20. Irish coffee: 290 θερμίδες/ποτήρι 

19. Pina colada: 260 θερμίδες/ποτήρι 

18. Sambuca: 250 θερμίδες/ποτήρι 

17. Drambuie: 215 θερμίδες/ποτήρι 

16. Baileys: 200 θερμίδες/ποτήρι 

15. Grand Marnier: 198 θερμίδες/ποτήρι 

14. Kahlua: 198 θερμίδες/ποτήρι 

13. Amaretto: 190 θερμίδες/ποτήρι 

12. Βότκα πορτοκάλι: 185 θερμίδες/ποτήρι 

11.Τζιν –τόνικ: 170 θερμίδες/ποτήρι 

10. Μαργαρίτα: 170 θερμίδες/ποτήρι

9. Martini: 160 θερμίδες/ποτήρι 

8. Frangelico: 155 θερμίδες/ποτήρι

7. Βότκα, ουίσκι: 140 θερμίδες/ποτήρι (τα 100 ml =295 θερμίδες) 

6. Τεκίλα, τζιν: 140 θερμίδες/ποτήρι (τα 100 ml =295 θερμίδες) 

5. Κονιάκ: 135 θερμίδες/ποτήρι 

4. Ρούμι με αναψυκτικό: 120 θερμίδες/ποτήρι 

3. Ουίσκι με αναψυκτικό: 110 θερμίδες/ποτήρι 

2. Κρασί: 84 θερμίδες/ποτήρι 

1. Σαμπάνια: 80 θερμίδες/ποτήρι

*Όλα τα παραπάνω ποτά έχουν μηδενικά λιπαρά εκτός από το Baileys που έχει 8,8 λιπαρά και τον Irish coffee που έχει 11,0 λιπαρά.

*Προσέξτε την κατανάλωση αλκοόλ. Ένα γραμμάριο αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες και εκτός από τα περιττά κιλά η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην υγεία βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.

* Η μπύρα στα 100 ml έχει 43 θερμίδες

 

 

κρασί-φελλός2. Κρασί και φελλός…

 

Πάει ο φελλός! Έπεσε στο κρασί

 

Σίγουρα σας έχει συμβεί να ανοίγετε ένα μπουκάλι κρασί και να πέφτει μέσα ένα κομμάτι φελλού. Αρκετοί μάλιστα έχουν ακούσει ότι αν πιεις κρασί με φελλό μπορεί να προκληθούν διαταραχές στο γαστροπεπτικό σύστημα. Αλήθεια ή ψέματα;

Τι μπορεί να σας προκαλέσει: Το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην πάθετε απολύτως τίποτα αφού ο φελλός δεν είναι επικίνδυνος. Ίσως ωστόσο, σε ελάχιστες περιπτώσεις, να έχετε για μικρό χρονικό διάστημα αέρια ή φούσκωμα.

 

3. Έπεσε στάχτη στο ποτό

 

Το τσιγάρο και οι συνέπειες με το…ποτό

Αν σας πέσει στάχτη το πιο πιθανό που μπορεί να πάθετε είναι ναυτία, να ζαλίζεστε και να κάνετε εμετούς. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν η στάχτη ανακατευτεί με το ποτό ο μεταβολισμός του οινοπνεύματος αργεί ή παύει για ένα διάστημα με αποτέλεσμα τα παραπάνω συμπτώματα.

Τι μπορείτε να κάνετε: Πιείτε πολλά ποτήρια νερό(περίπου 7) έτσι ώστε να μην αφυδατωθεί ο οργανισμός σας. Τα συμπτώματα θα περάσουν μετά από λίγες ώρες. Αν ωστόσο δεν αισθάνεστε καλά μετά από μεγάλο διάστημα επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

 

4. Το ποτό «μπόμπα»

Πάρτε τα μέτρα σας γνωρίζοντας πότε ένα πότο είναι «μπόμπα», ποιος μεθάει πιο εύκολα αλλά και μύθους και αλήθειες για το αλκοόλ

Κατά τη διάρκεια των εορτών το…ρίχνουμε στο ποτάκι. Ποιες είναι όμως οι παγίδες στις οποίες μας οδηγεί το αλκοόλ;

Πως θα καταλάβετε ένα πότο «μπόμπα»

Μετά από ένα ξέφρενο βράδυ με φίλους ξυπνήσατε με βαρύ κεφάλι, κακή διάθεση, ανακατωσούρα, προβλήματα στο στομάχι και χωρίς να θυμάστε όλα όσα έγιναν; Κατά πάσα πιθανότητα ήπιατε περισσότερο από όσο αντέχατε. Αν όμως ήπιατε μόνο ένα ποτηράκι και έχετε συμπτώματα που εμφανίζονται μόνο μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ τότε πιθανόν το ποτό σας να ήταν «μπόμπα». 

 

Ακολουθήστε τα παρακάτω κόλπα για να ανακαλύψετε το ύποπτο ποτό:

*Αν σας αρέσει να βάζετε στο ποτό σας αναψυκτικό καλό είναι να το αποφεύγετε γιατί κάτι τέτοιο θα το αλλοιώσει και δε θα μπορέσετε να καταλάβετε με τη βοήθεια της μύτης και του ουρανίσκου αν είναι «μπόμπα» ή όχι. Πάρτε το λοιπόν σκέτο και πιείτε το. Αν η γεύση του δε θυμίζει το ποτό που σας αρέσει να πίνετε ή όταν το ήπιατε κάηκε ο λαιμό σας, τότε είναι κακό σημάδι.

*Αν είστε παρέα προτιμήστε να παραγγείλετε μπουκάλι. Αφού σας το φέρουν βάλτε στα ποτήρια σας. Πριν πιείτε κλείστε το μπουκάλι με το περιεχόμενο που έχει απομείνει και κουνήστε το καλά. Αν το περιεχόμενο του μπουκαλιού για να ξαναβρεί την καθαρότητα του αργήσει πάνω από λίγα δεύτερα τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι και ό,τι καλύτερο για να το πιείτε.

*Το ίδιο κάντε και σε περίπτωση που έχετε παραγγείλει ένα ποτήρι ποτό. Βάλτε την παλάμη σας πάνω και κουνήστε το δυνατά. Πιείτε μια μικρή γουλιά και αν αισθανθείτε ότι σας καίει στο λαιμό αλλά και αργήσει να καθαρίσει τότε μάλλον είναι «μπόμπα».

*Αν παραγγείλετε μπουκάλι κοιτάξτε την ετικέτα στο πίσω μέρος για να δείτε αν είναι η ίδια εταιρία που εισάγει το μπουκάλι όπως αυτή που αναγράφεται στα μπουκάλια που έχετε στο σπίτι ή έχετε δει άλλες φορές. Ακόμη και εάν πάρετε ένα ποτήρι ποτό  μπορείτε να ζητήσετε από τον σερβιτόρο να σας δείξει το μπουκάλι. Έτσι θα καταλάβετε αν σας σερβίρουν αυθεντικό ή αγνώστου προελεύσεως ποτό και πιθανών νοθευμένο.

Ποτό μπόμπαΠοιος μεθάει πιο εύκολα; Ο άνδρας ή η γυναίκα;

Η απάντηση που δίνουν οι επιστήμονες είναι η δεύτερη. Οι γυναίκες έχουν μικρότερη αντοχή στο οινόπνευμα από ότι οι άντρες για 2 απλούς λόγους. Η γυναίκα έχει μικρή ποσότητα του ενζύμου ADH το οποίο χρησιμεύει στον καλύτερο μεταβολισμό του αλκοόλ. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα όταν μια γυναίκα πίνει την ίδια ποσότητα ποτού με έναν άντρα να απορροφάται μεγαλύτερη ποσότητα οινοπνεύματος στο αίμα σε σχέση με τον άντρα. Ακόμη η γυναίκα έχει μικρότερο βάρος και μικρότερη ποσότητα νερού στο σώμα και έτσι το οινόπνευμα διαλύεται πιο δύσκολα.

 

Τι να φάτε πριν πιείτε…

Η «έξυπνη» διατροφή πριν την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την επίδραση του αλκοόλ. Περίπου το 10% του αλκοόλ απορροφάται από το στομάχι μας και το υπόλοιπο από το λεπτό έντερο. Όσο περισσότερη ώρα κάνει να απορροφηθεί το πότο τόσο πιο αργά μεθάμε. Για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει πριν καταναλώσουμε αλκοόλ να έχουμε φάει τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες (μακαρόνια, πατάτες…), πρωτεΐνες (π.χ κρέας) αλλά και λίπη. Ιδανικά ακόμη είναι τα αυγά και το γιαούρτι.

 

Είναι αλήθεια ότι ο καφές ξεμεθά;

Ο μύθος ότι ο καφές μπορεί να μας ξεμεθύσει δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Αυτό όμως που κάνει ο καφές σε ένα άτομο που έχει καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ είναι να τον…ξυπνά. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει ικανότητα να αναστέλλει την υπνηλία.

Γιατί μεθάμε περισσότερο όταν προσθέτουμε αναψυκτικό;

Όσοι προτιμούν να πιουν το ποτό τους συνοδεία…αναψυκτικού τότε βάζουν ένα λιθαράκι για πιο γρήγορο μεθύσι. Το αναψυκτικό «καλύπτει» την έντονη γεύση και μυρωδιά του αλκοόλ και έτσι μας οδηγεί να πίνουμε περισσότερο. Ακόμη με το αναψυκτικό μεθάμε πιο γρήγορα γιατί με τα διττανθρακικά που έχει ( για να βγάζουν αφρό) έχουν ως αποτέλεσμα να απορροφάται ταχύτερα το αλκοόλ στον οργανισμό μας.

 

5. Ξεπεράστε το hangover

Αν ακολουθήσετε αυτά που προτείνουμε παρακάτω, το hangover θα είναι για σας μόνο η όμορφη ταινία με τον Ζακ Γαλυφιανάκη!

Την προηγούμενη νύχτα εσείς και η παρέα σας περάσατε ένα αξέχαστο βράδυ σε κάποιο bar, club, νυχτερινό κέντρο ή στο σπίτι κάποιου φίλου; Μήπως το παρακάνετε με το ποτό και την επόμενη μέρα ξυπνήσατε με πονοκέφαλο, κακή διάθεση και αισθανόσασταν τον εαυτό σας βαρύ; Τότε σίγουρα η υπερκατανάλωση οινοπνεύματος σας προκάλεσε το γνωστό σε όλους hangover. Διαβάστε παρακάτω απλούς τρόπους για να το αντιμετωπίσετε γρήγορα και αποτελεσματικά για να μη χάσετε ολόκληρη την ημέρα… λόγω της προηγούμενης. 

 

Ρίξτε το στο… ποτό!

Γνωρίζετε σε ποια υγρά να πείτε ναι και σε ποια όχι; Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν αιθανόλη με αποτέλεσμα, αν και υγρά, να προκαλούν αφυδάτωση στον οργανισμό. Όταν ξυπνήσετε λοιπόν το πρωί η πρώτη σας κίνηση είναι να πιείτε αρκετό νερό (σχεδόν όση ποσότητα αλκοόλ καταναλώσατε). Για λιγότερες παρενέργειες του ποτού μπορείτε να πιείτε νερό πριν κοιμηθείτε ή κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.

Ένα απλό κόλπο που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια της εξόδου σας, που δεν το κάνουν πολλοί, είναι για κάθε ποτό που πίνεται να καταναλώνετε και ένα ποτήρι νερό.  Ακόμη την επόμενη ημέρα πιείτε χυμό μήλου ή πορτοκαλιού (χωρίς ζάχαρη). Η βιταμίνη C βοηθάει στην αντιμετώπιση του hangover. Αποφύγετε τα αναψυκτικά γιατί μπορούν να σας προκαλέσουν περισσότερη διαταραχή στα υγρά του οργανισμού σας.

Αντιμετώπιση hangoverΠόσο καφέ να πιείτε και γιατί

Ο καφές την επόμενη που θα ξυπνήσετε μπορεί να βοηθήσει γιατί μειώνει σε σημαντικό βαθμό τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο που προκαλεί τον πονοκέφαλο. Μην το παρακάνετε με τον καφέ γιατί έχει διουρητικές ιδιότητες επιτείνοντας την  αφυδάτωση που ήδη σας έχει προκαλέσει το αλκοόλ . Πιείτε λοιπόν μόνο μια κούπα καφέ αλλιώς θα κάνετε πολλές επισκέψεις στην τουαλέτα με αποτέλεσμα να προκαλέσετε περαιτέρω αφυδάτωση στον οργανισμό σας.

 

Πεινάτε; Φάτε έξυπνα…

Ένα ελαφρύ γεύμα μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του hangover και να σας δώσει τα θρεπτικά συστατικά που χάσατε με την κατανάλωση αλκοόλ. Ιδανικό είναι το αυγό και οι υδατάνθρακες (ζυμαρικά) καθώς θα μπορέσουν να βοηθήσουν το στομάχι σας. Ακόμη μπορείτε να φάτε λίγο μέλι με φρυγανιά. Το μέλι με τη φρουκτόζη που περιέχει μπορεί να βοηθήσει στο να αποβληθεί το αλκοόλ από τον οργανισμό.

Όλη την ημέρα ακολουθήστε μια διατροφή υγιεινή και ελαφριά. Μπορείτε να φάτε δημητριακά, φρούτα και λαχανικά αλλά αποφύγετε κρεατικά, πατατάκια, παγωτά και  γλυκά. Αν μπορείτε μην καταναλώσετε, ή περιορίστε, το γάλα, τα τυριά και τα γιαούρτια.

Ξανακοιμηθείτε αλλά…

Αν ξυπνήσετε και ο πονοκέφαλος δε σας επιτρέπει να συνεχίσετε την ημέρα σας πάρτε ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα για να μπορέσετε να πάρετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε (Οι βιταμίνες του συμπλέγματος  Β είναι οι ιδανικές στο hangover). Πιείτε νερό για να μειώσετε την αφυδάτωση και ξανακοιμηθείτε δίνοντας στον οργανισμό σας τη δυνατότητα να συνέλθει πιο μετά.

Αν ακολουθήσετε τα παραπάνω τα συμπτώματα της χθεσινής βραδιάς θα απομακρυνθούν σύντομα. Αν συνεχίζετε μετά από τα παραπάνω να αντιμετωπίζετε έντονα προβλήματα από τις συνέπειες του ποτού, κυρίως πονοκέφαλο, πάρτε ένα παυσίπονο.

 

του Νίκου Νάνου

 

No Comments

Post a Comment