6 Σούπερ Σπόροι που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι μας! (Part2)

icon
24 Οκτωβρίου 2017

6 Σούπερ Σπόροι που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι μας! (Part2)


Οι σπόροι περιέχουν όλα τα αρχικά υλικά που είναι απαραίτητα για να εξελιχθούν σε σύνθετα φυτά. Εξαιτίας αυτού, είναι εξαιρετικά θρεπτικοί.

 Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο εδώ:
 6 Σούπερ Σπόροι που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι μας! (Part1) 

4. Σπόροι σουσαμιού:

Οι σπόροι από το σουσάμι καταναλώνονται συνήθως στην Ασία, αλλά και στις δυτικές χώρες ως μέρος μιας πάστας που ονομάζεται ταχίνι. Παρόμοια με άλλους σπόρους, περιέχουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών.

 Μια μερίδα (28 γραμμάρια) σουσάμι περιέχει:
 Θερμίδες: 160
 Φυτικές Ίνες: 3,3 γραμμάρια
 Πρωτεΐνη: 5 γραμμάρια
 Μονοακόρεστα λιπαρά: 5,3 γραμμάρια
 Ωμέγα-6 λιπαρά: 6 γραμμάρια
 Χαλκός: 57% των Σ.Η.Π.
 Μαγγάνιο: το 34% της Σ.Η.Π.
 Μαγνήσιο: 25% της Σ.Η.Π.

  Όπως και οι λιναρόσποροι, οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν πολλές λιγνάνες, και ειδικά μία που ονομάζεται σησαμίνη. Στην πραγματικότητα, οι σπόροι σουσαμιού είναι οι πιο γνωστή και πλούσια πηγή διαιτητικών πηγών λιγνανών.

  Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έτρωγαν 50 γραμμάρια σκόνης σπόρου σησαμιού καθημερινά για πέντε εβδομάδες είχαν σημαντικά χαμηλότερη χοληστερόλη στο αίμα και βελτιωμένα επίπεδα οιστρογόνων.
 
  Οι σπόροι του σουσαμιού μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα πολλών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας.

  Μια άλλη πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι αφού έτρωγαν περίπου 40 γραμμάρια σκόνης σουσαμιού σπόρου ανά ημέρα για 28 ημέρες, οι ημι-επαγγελματίες αθλητές είχαν μειώσει σημαντικά την μυϊκή βλάβη και οξειδωτικό στρες, καθώς και αύξησαν την αερόβια ικανότητα .

5. Σπόροι κολοκύθας:

Οι σπόροι κολοκύθας είναι ένας από τους συνηθέστερους τύπους σπόρων και αποτελούν καλές πηγές φωσφόρου, μονοακόρεστων λιπαρών και ω-6 λιπών.

 Μια μερίδα (28 γραμμάρια) σπόρων κολοκύθας περιέχει :
 Θερμίδες: 151
 Φυτικές Ίνες: 1,7 γραμμάρια
 Πρωτεΐνη: 7 γραμμάρια
 Μονοακόρεστα λιπαρά : 4 γραμμάρια
 Ωμέγα-6 λιπαρά: 6 γραμμάρια
 Μαγγάνιο: 42% της ΕΑΚ
 Μαγνήσιο: 37% της ΕΑΚ
 Φώσφορος: 33% της ΕΑΚ


  Οι σπόροι κολοκύθας είναι επίσης καλές πηγές φυτοστερολών, οι οποίες είναι φυτικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.

6. Ηλιόσποροι:

Οι ηλιόσποροι περιέχουν μια καλή ποσότητα πρωτεϊνών, μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε.

 Μια μερίδα (28 γραμμάρια) ηλιόσπορων περιέχει:
 Θερμίδες: 164
 Φύτικές ϊνες: 2,4 γραμμάρια
 Πρωτεΐνη: 5,8 γραμμάρια
 Μονοακόρεστα: 5.2 γραμμάρια
 Ωμέγα-6 λιπαρά: 6,4 γραμμάρια
 Βιταμίνη Ε: 47% της Σ.Η.Π.
 Μαγγάνιο: 27% των Σ.Η.Π.
 Μαγνήσιο: 23% των Σ.Η.Π.

  Οι ηλιανθόσποροι μπορεί να σχετίζονται με μειωμένη φλεγμονή σε μεσήλικες και ηλικιωμένους, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, οι ηλιόσποροι φαίνεται να έχουν ευεργετική δράση στα αυξημένα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης.

Στέλλα Κατσιβέλη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Sports Nutrition MSc

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato