Top

5 απίθανες αλλεργίες που δεν φαντάζεστε ότι υπάρχουν!

Lifezone.gr / Yγεία-εναλλακτικά  / 5 απίθανες αλλεργίες που δεν φαντάζεστε ότι υπάρχουν!
5 απίθανες και παράξενες αλλεργίες

5 απίθανες αλλεργίες που δεν φαντάζεστε ότι υπάρχουν!

Αν κάποιος φίλος σας πει ότι έχει αλλεργία στην άσκηση, μην σκεφτείτε ότι ψάχνει δικαιολογίες για να αποφύγει να πάτε παρέα στο γυμναστήριο…

 

Μπορώ να πάθω αλλεργία από την άσκηση; Υπάρχει αλλεργία στο σύγχρονο τρόπο ζωής; Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο φως; Μπορεί μετά από ένα παθιασμένο φιλί με τον σύντροφό μου να πρηστούν τα χείλη μου;   Γνωρίζατε ότι υπάρχει αλλεργία στην άσκηση ή το φιλί; Ανακαλύψτε τις πιο παράξενες αλλεργίες που μπορεί να εκδηλωθούν στον άνθρωπο και να μην πιστεύει στα μάτια του…

Αλλεργία στην άσκηση

Μην γελάσετε  αν κάποιος σας πει ότι είναι αλλεργικός στην άσκηση. Μπορεί να είναι ένας από τους 1.000 ανθρώπους που έχουν αυτή την μορφή αλλεργίας. Η ομάδα αυτή μπορεί πάθει αναφυλαξία μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που στην συγκριμένη περίπτωση προκαλείται από την άσκηση σε συνδυασμό με την κατανάλωση ορισμένων τροφών πριν την άσκηση. Αυτή η απειλητική για τη ζωή του αλλεργική αντίδραση εμφανίζεται συνήθως όταν το άτομο είναι αλλεργικό σε ορισμένα τρόφιμα ή φάρμακα. Τα οστρακοειδή, σιτάρι, τα φουντούκια, τα σταφύλια, και κάποια φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, τα αντιβιοτικά,  και συμπληρώματα βοτάνων μπορεί να είναι οι ένοχοι. Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι κόπωση, αίσθημα θερμότητας, κνησμός, ερυθρότητα του δέρματος, τάση λιποθυμίας και απώλεια των αισθήσεων. Μπορεί ακόμη να εκδηλωθούν πρήξιμο του λαιμού, δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα πνιγμού, ναυτία και έμετος.

Αλλεργια στη...γυμναστική!!!

Αλλεργία στα μήλα, αλλά μόνο όταν τα τρώει κοντά σε δέντρο!

Οι περισσότερες τροφικές αλλεργίες εμφανίζονται όταν καταναλώνουμε ένα τρόφιμα στο οποίο είμαστε αλλεργικοί. Ωστόσο η περίπτωση της Grace Morley είναι κάπως διαφορετική: έχει μια σπάνια και παράξενη τροφική αλλεργία. Εκδηλώνει τροφική αλλεργική αντίδραση αν φάει μήλο κοντά σε ένα δέντρο που λέγεται σημύδα. Η σημύδα που είναι γνωστή και με το όνομα Βετούλη είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 20-25 μέτρα. Στην πραγματικότητα δεν είναι αλλεργική ούτε στα μήλα ούτε στις σημύδες, αλλά αν φάει ένα μήλο κοντά στο συγκεκριμένο δέντρο μπορεί να υποστεί άμεσα αλλεργικό σοκ και να κινδυνεύσει να πεθάνει μέσα σε λίγα λεπτά. Οι ειδικοί θεωρούν ότι έχει κάποια αλλεργία στο συνδυασμό αυτών των δύο (δέντρο σημύδα και μήλο).

Αλλεργία στον ήλιο

Οι περισσότεροι θεωρούμε τον ήλιο πηγή ζωής, για κάποιους άλλους όμως αποτελεί και πηγή… αλλεργιών. Η αλλεργία στον ήλιο δεν είναι τόσο σπάνια, αλλά υπάρχει μια μορφή αλλεργίας στον ήλιο που λέγεται ηλιακή κνίδωση ή ουρτικάρια από τον ήλιο και η οποία δεν είναι ιδιαίτερα συχνή. Θεωρείται ότι πολλοί λίγοι άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από αυτή. Πρόκειται για μια αλλεργία που εκδηλώνεται μετά από έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία ή στη UV ακτινοβολία ή μερικές φορές ακόμη και μόνο στο ορατό φως.  Προκαλεί εξάνθημα που μπορεί να εμφανιστεί σε καλυμμένες είτε και ακάλυπτες περιοχές του δέρματος. Συνήθως όμως εντοπίζεται στον αυχένα, στη ράχη, στην εξωτερική επιφάνεια των μπράτσων και χαμηλά στα πόδια.

Αλλεργία στον σύγχρονο τρόπο ζωής

Για πολλούς ανθρώπους το να μιλούν στο κινητό, να μαγειρεύουν στον φούρνο μικροκυμάτων ή να οδηγούν αυτοκίνητο είναι απλά μερικές καθημερινές συνήθειες που απορρέουν από τον σύγχρονο τρόπο ζωής του 21ου αιώνα. Οι δραστηριότητες αυτές όμως είναι απαγορευτικές για κάποιους ανθρώπους όπως η Debbie Bird, η οποία είναι αλλεργική στην σύγχρονη τεχνολογία. Η 39χρονη Debbie είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που δημιουργούν οι υπολογιστές, τα κινητά, οι φούρνοι μικροκυμάτων και ορισμένα αυτοκίνητα. Όταν βρεθεί κοντά στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο αυτών των συσκευών βγάζει ένα επώδυνο εξάνθημα στο δέρμα και τα βλέφαρά της γίνονται 3πλάσια σε μέγεθος! Επισήμως πάντως στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ηλεκτρο-ευαισθησία (ES) δεν θεωρείται πάθηση.  Οι γιατροί λένε ότι δεν διαθέτουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία για να υποστηρίξουν μια σύνδεση μεταξύ ηλεκτρομαγνητικού πεδίου  και αυτών των συμπτωμάτων που συχνά τα αποδίδουν σε γρίπη, ιούς, ή τα θεωρούν ότι είναι ψυχοσωματικά.

Αλλεργία στο φιλί

Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά πράγματι το φιλί μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε κάποιους ανθρώπους.  Σε κάποιες περιπτώσεις μετά από ένα φιλί μπορεί να εκδηλωθούν κνίδωση, εξανθήματα, φαγούρα στα μάτια, φουσκάλες στα βλέφαρα, πρησμένα χείλη, συριγμός και αναπνευστική δυσχέρεια. Ένα απλό φιλί είναι μάλλον ακίνδυνο, αλλά τα φιλιά με πάθος  μπορεί να γίνουν αιτία αλλεργικών εκδηλώσεων σε ορισμένους. Αυτή η αλλεργία δεν υποδηλώνει ότι κάποιος είναι αλλεργικός στα χείλη ή … τη γλώσσα του άλλου, αλλά ότι ίσως πάσχει από κάποια φαρμακευτική ή τροφική αλλεργία. 

Μέσω του σάλιου του άλλου μπορεί να μεταφερθούν δηλαδή στον αλλεργικό κάποια συστατικά των τροφών που είχε προηγουμένως καταναλώσει ο άλλος ή μικροποσότητες φαρμακευτικών ουσιών από φάρμακα που είχε λάβει. Οι ουσίες και τα συστατικά είναι υπεύθυνα για την πρόκληση της αλλεργικής αντίδρασης. Αν, για παράδειγμα, ο σύντροφός σας πριν σας φιλήσει είχε φάει φιστίκια, και είστε αλλεργικοί στους ξηρούς καρπούς μπορεί να εκδηλώσετε αλλεργική αντίδραση.

→Αλλεργικό άσθμα: Αντιμετωπίστε το… οικογενειακώς

→5 σημάδια ότι είστε αλλεργικοί και τι πρέπει να κάνετε

→Ποιες ουσίες ενοχοποιούνται για τις παιδικές αλλεργίες

 

rinomad-plagio

{jcomments on}

No Comments

Post a Comment