Όλη η αλήθεια για την διατροφική αξία της σπιρουλίνας;

icon
22 Σεπτεμβρίου 2017

Όλη η αλήθεια για την διατροφική αξία της σπιρουλίνας;


Η σπιρουλίνα είναι ένας είδος φίκους που καταναλώνεται εδώ και αιώνες. Αναπτύσσεται σε...

...ζεστά αλκαλικά νερά σε περιοχές με ήπιο κλίμα, όπου απορροφά ποικίλα θρεπτικά συστατικά από τη γύρω περιοχή. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χρησιμοποιείται ως φυσικά θεραπευτικό βότανο γιατί παρέχει μεγάλο όφελος για την υγεία. Στις δράσεις της συγκαταλέγονται η ενίσχυση της καρδιακής υγείας, του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ είναι γνωστή για τις αντιιικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ωστόσο, οι δράσεις της δεν περιορίζονται μόνο στις προαναφερθέντες.

→ Περιεχόμενο θρεπτικών ουσιών:

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων USDA, 1 κουταλιά αποξηραμένης σπιρουλίνας περιέχει 20 θερμίδες, 1 γραμμάριο λίπους, 2 γραμμάρια υδατανθράκων και 4 γραμμάρια πρωτεΐνης. Είναι μια εξαιρετική πηγή χαλκού (21% DV) και μια καλή πηγή θειαμίνης (11% DV), ενώ περιέχει ριβοφλαβίνη (15% DV) και σίδηρο (11% DV) .1 Περιέχει επίσης ω-3 λιπαρά οξέα και ω-6 λιπαρά οξέα (87,8 mg), με ένα μέρος των ω-6 που προέρχεται από γ-λινολενικό οξύ.

→ Αγοράζοντας σπιρουλίνα:

Η σπιρουλίνα πωλείται σε μορφή δισκίου, σκόνης και υγρού εκχυλίσματος. Όταν αγοράζετε τα δισκία, συνιστούμε σε ορισμένους πελάτες να ψάξουν για χημικά πρόσθετα και έκδοχα, τα οποία προσθέτουν ορισμένοι κατασκευαστές για να συγκρατούν μαζί τη σκόνη σπιρουλίνας, δηλαδή να δίνουν στη σκόνη σπιρουλίνας μορφή χαπιού. Η σκόνη σπιρουλίνας καλό θα ήταν να είναι από σπιρουλίνα η οποία έχει αποξηρανθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά. Συχνά η αποξήρανση σε αέρα ή σε ηλιακή ακτινοβολία μειώνει την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και γι’αυτό συνίστανται μέθοδοι που αφήνουν τα θρεπτικά συστατικά αναλλοίωτα, όπως η μέθοδος της φρέσκια ψυχρής ξήρανσης. Η σκόνη ή το υγρό εκχύλισμα μπορεί να προστεθεί σε υγρά ροφήματα, αφεψήματα ή χυμούς. Σήμερα, υπάρχουν μέχρι και τρόφιμα όπως ζυμαρικά που περιέχουν σπιρουλίνα.

  Γενικά, η σπιρουλίνα θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση από τον άνθρωπο, αλλά μπορεί να απορροφήσει βαρέα μέταλλα από το νερό στο οποίο καλλιεργείται και επομένως μολύνεται με τοξικές ουσίες. Βασικό είναι λοιπόν να επιλέγουμε βιολογικής προελεύσεως σπιρουλίνα από αξιόπιστη εταιρεία.

→ Έρευνητικά δεδομένα:

Πολλές μελέτες έχουν καταδείξει την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση της σπιρουλίνας. Ενώ έχουν γίνει κλινικές δοκιμές που διαπίστωσαν ότι η σπιρουλίνα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης. Μεταξύ 1980 ως και σήμερα, πολυάριθμες κλινικές μελέτες εξέτασαν τις επιδράσεις της σπιρουλίνας στην υπερλιπιδαιμία και βρήκαν θετική συσχέτιση. Ενώ το ερευνητικό ενδιαφέρον έχει στραφεί στις επιδράσεις ενός συμπληρώματος σπιρουλίνας στην αναιμία και την ανοσοποιητική υγεία.

  Μελέτες έχουν επίσης εντοπίσει αντικαρκινικά και αντιικά αποτελέσματα της σπιρουλίνας. Μια μελέτη του 2014 εξέτασε τα αποτελέσματα της σπιρουλίνας σε in vitro ανθρώπινα παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θεραπευτικές δόσεις της σπιρουλίνας ανέστειλαν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Μια μελέτη του 2002 που χρησιμοποίησε εκχύλισμα σπιρουλίνας βρήκε αντιική δράση, ειδικά κατά του ιού του απλού έρπητα τύπου.

 

Στέλλα Κατσιβέλη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Sports Nutrition MSc

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato