Χειμώνας: Τι συμβαίνει στο σώμα μας αυτή την εποχή

icon
26 Νοεμβρίου 2019

Χειμώνας: Τι συμβαίνει στο σώμα μας αυτή την εποχή

Ο χειμώνας έχει τη δική του ατμόσφαιρα. Πιο μουντές ημέρες, περισσότερα φώτα στις πόλεις την περίοδο των Χριστουγέννων, Σαββατοκύριακα γεμάτα θαλπωρή με την οικογένεια στο σπίτι και εκείνη τη μυρωδιά του τζακιού που καίει... Τι συμβαίνει όμως στο σώμα μας την περίοδο του χειμώνα;

Η πτώση της θερμοκρασίας, είτε έρθει σταδιακά είτε ξαφνικά, μάς επηρεάζει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Πολλοί μάλιστα τείνουμε να λαμβάνουμε βάρος κατά τους χειμερινούς μήνες. Μένουμε περισσότερο στο σπίτι, απολαμβάνουμε υδατάνθρακες όπως είναι τα μακαρόνια, το ρύζι και το ψωμί, μαγειρεύουμε πιο συχνά και αποφεύγουμε τη γυμναστική με δικαιολογίες όπως έχει κρύο ή βρέχει και δε θα πάω σήμερα για προπόνηση.

Ωστόσο το ήξερες ότι η μειωμένη θερμοκρασία, εκτός από το κρυολόγημα, οδηγεί στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, με αποτέλεσμα να «καίμε» πιο πολλές θερμίδες τον χειμώνα;

 

Χειμώνας και ποιότητα ύπνου

Το «χουχούλιασμα» είναι συνυφασμένο με τον χειμώνα. Είτε είσαι κρυουλιάρης είτε όχι, αγαπάς εκείνες τις cozy στιγμές στο κρεβάτι με κουβέρτες (για να μην αναφέρουμε και την ηλεκτρική κουβέρτα). Η ιδανική θερμοκρασία για έναν ποιοτικό ύπνο όμως είναι 20 βαθμοί Κελσίου. Όσο πιο πολύ αυξάνεται η θερμοκρασία στο κρεβάτι μας, τόσο πιο δύσκολα ξεκουραζόμαστε. Οι επιστήμονες τονίζουν πως οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς φυσικά να κρυώνουμε, βοηθούν στον πιο βαθύ και ξεκούραστο ύπνο.

 

Η διάθεση πηγαίνει με τον καιρό

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η διάθεσή μας σχετίζεται με την εποχή. Ο μειωμένος ήλιος του χειμώνα επηρεάζει τη δραστηριότητα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο ενώ ο μουντός καιρός μάς προδιαθέτει αρνητικά. Οι ειδικοί προτείνουν να καταπολεμήσουμε αυτές τις καταθλιπτικές τάσεις του χειμώνα, με άσκηση και χρόνο στον ήλιο. Τονίζουν όμως ότι η άσκηση τον χειμώνα, προϋποθέτει καλή προθέρμανση και εξίσου καλή αποθεραπεία, εσωθερμικά ρούχα αν γυμναζόμαστε σ’ εξωτερικούς χώρους και ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν ασκούμαστε σε πολύ κρύο, η λειτουργία του ανοσοποιητικού πέφτει κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά και μέχρι 48 ώρες μετά την προπόνηση, κάνοντάς μας επιρρεπείς σε ιώσεις.

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato